Hirdetés

4+1 érdekesség, amit nem tudtál a napelemekről

|

Tévhit például, hogy a napelem nem működik felhős időben.

Hirdetés

A napenergia a megújuló energiaforrások közül az egyik legfontosabb, hiszen az emberi élet szempontjából gyakorlatilag kimeríthetetlen, pusztán a technológia fejlettségén múlik, hogy a Nap sugaraiból mennyit tudunk hasznosítani. A napelemeket azonban sok félreértés övezi, a zöld energiák ellenzői például rendszeresen előhozakodnak azzal, hogy "a Nap nem süt éjszaka", így az energiatermelés sem megbízható. Nekik ajánljuk azt a kutatást, amely bebizonyította, hogy ez nem igaz, és bár a Nap tényleg nem süt éjszakánként, a napenergia (és, ha már itt tartunk, a szélenergia is) megbízható energiaforrásnak számít.

A napenergia egyre olcsóbbá válik, nincs messze az idő, hogy kiszorítsa a piacról a szenet (Fotó: NASA)
A napenergia egyre olcsóbbá válik, nincs messze az idő, hogy kiszorítsa a piacról a szenet (Fotó: NASA)

A napenergia egyre olcsóbbá válik, nincs messze az idő, hogy kiszorítsa a piacról a szenet (Fotó: NASA)

Szintén gyakori kritika, hogy a megújulókkal az a baj, hogy a rengeteg megtermelt energiát nem lehet hová tenni. Ez már sokkal valósabb észrevétel, ugyanis jelenleg a legnagyobb akadályt valóban az energiatárolás jelenti, nem véletlenül fejlesztenek olyan technológiákat, amely a gravitáció segítségével tárolná a megtermelt energiát, illetve olyat, ahol a többletet óriási "információs akkumulátorok" segítségével hasznosítanák.

Az alábbiakban további érdekességeket szedtünk össze a napelemekről és a napenergiáról, ami talán segít abban, hogy jobban megértsük, milyen szerepet tölt be az életünkben ez a megújuló energiaforrás.

A napelem nem valami új dolog

Bár az elmúlt 5-10 évben vált igazán látványossá a napenergia térhódítása, nem újdonságról van szó: a napelemek működésének alapelvét, az úgynevezett fotovoltaikus hatást Edmond Becquerel francia fizikus fedezte fel, 1839-ben (amikor egyébként csupán 19 éves volt). Az első napenergiával működő eszközök szabadalmait ezután néhány évtizeddel már benyújtották, 1941-ben pedig megjelentek az első, kereskedelmi forgalomban is kapható napelem panelek.

Hirdetés

Bár a napenergia még két éve is csupán a világ teljes energiatermelésének csak 3,1 százalékát tette ki a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint, ez az egyik legdinamikusabban növekvő szegmens: 2019-ben összesen 23 százalékkal nőtt a napelemek által termelt energia mértéke.

A napenergiát el lehet adni az áramszolgáltatóknak

Az Európai Unióban az áramszolgáltatóknak kötelező átvenni az otthon termelt napenergia többletét, ráadásul, a piaci áraknál magasabb összegekért. Erről az úgynevezett kötelező átvételi rendszer gondoskodik. Azaz, a napelemek telepítésével nem csak a saját villanyszámlánkat - és környezeti terhelésünket csökkenthetjük, de a beruházás megtérülését is felgyorsítja ez a lehetőség.

A napelem nem csak akkor működik, amikor süt a Nap

Az egyik legnagyobb tévhit a napenergiával kapcsolatban, hogy az kizárólag verőfényes napokon termelhető. A valóság azonban az, hogy a fotovoltaikus rendszerek azokat a fénysugarakat is hasznosítják, amelyeket az emberi szem egyáltalán nem, vagy csak kevésbé érzékel. Ez azt jelenti, hogy felhős, de akár esős, sőt, havas napokon sem tétlenkednek a napelemek. Igaz, hogy ilyenkor kisebb hatékonysággal működnek, az azonban tévedés, hogy ha felhős az ég, akkor hasznavehetetlenek.

A napenergiával kapcsolatban sok tévhit kering az interneten (Fotó: Unsplash/Anders J)
A napenergiával kapcsolatban sok tévhit kering az interneten (Fotó: Unsplash/Anders J)

A napenergiával kapcsolatban sok tévhit kering az interneten (Fotó: Unsplash/Anders J)

Ami sokkal fontosabb, az a panelek tisztasága, a kosz és a por ugyanis sokkal nagyobb mértékben csökkenti a hatékonyságukat - szerencsére az esővíz gondoskodik a napelemek mosásáról, így nem kell azért hetente felmászni a háztetőre.

A napenergia olcsóbb a fosszilis tüzelőanyagoknál

Szintén a Nemzetközi Energiaügynökség egyik dokumentumából, a 2021-es World Energy Outlook jelentésből derül ki, hogy a napenergia fajlagos költségei lényegesen alacsonyabbak, mint a gáz-ból vagy szénből előállított energiáé. A szervezet ezt a napelemek váratlanul gyors terjedésével magyarázza, az előrejelzés szerint pedig 2040-re a napelemekből származó energia mennyisége 43 százalékkal gyarapodik majd.

A SolarReserve napelem-farmja az Egyesült Államokban (Fotó: NASA)
A SolarReserve napelem-farmja az Egyesült Államokban (Fotó: NASA)

A SolarReserve napelem-farmja az Egyesült Államokban (Fotó: NASA)

Mindezt figyelembe véve kijelenthető,h ogy a napenergia a legolcsóbb energiaforrásnak számít, ráadásul, a szélenergiával együtt 2025-re már nagyobb lesz a részesedése a teljes energiamixben, mint a kőszéné, ami mindenképpen örvendetes fejlemény.

A napelem NEM szívja el a Nap energiáját

Meglepő, de a szkeptikusok között akadnak olyanok is, akik attól tartanak, hogy a napelemek használatával a Nap szépen lassan elhalványul majd, mert egyszerűen elszívjuk belőle az energiát. Ez természetesen nem igaz, mint ahogy az sem, hogy a napelemek rákkeltőek lennének, de az sem, hogy a napenergiától a növények megállnak a fejlődésben.

Ami probléma lehet, az a napelemek elhelyezése, ugyanis viszonylag nagy területre van szükség a haétkony működtetésükhöz. Ez azért jelent gondot, mert sokszor a mezőgazdsági művelésre alkalmas területekre telepítik a paneleket, ami viszont az élelmiszer-termelést korlátozza. Egy kreatív ötlet azonban erre is megoldást kínál, a különféle vizek felszínére telepített, lebegő napelemszigetekkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)