Hirdetés

Folyadékba zárták a Nap energiáját

|

A tudományos áttörés megoldhatja a napenergia egyik legnagyobb hátrányát.

Hirdetés

A megújuló források - legyen szó akár szél-, akár napenergiáról - talán legnagyobb hátulütője, hogy a technológia jelenleg még csak nehezen tudja megoldani a viszonylag rövid idő alatt termelt, nagy mennyiségű energia tárolását.

Erre az elmúlt években számtalan kreatív ötlet született, a gravitációs erőművektől az információ-akkumulátorokig, ugyanis a hagyományosnak számító megoldások esetén problémát jelent, hogy az energiát nem lehet hosszú időn át tárolni, legalábbis áram formájában nem, azt előbb át kell alakítani mechanikai vagy például kémiai módszerekkel.

A svéd kutatók rájöttek, hogyan tárolhatják a Nap energiáját folyékony formában (Fotó: Unsplash/Cristian Palmer)
A svéd kutatók rájöttek, hogyan tárolhatják a Nap energiáját folyékony formában (Fotó: Unsplash/Cristian Palmer)

A svéd kutatók rájöttek, hogyan tárolhatják a Nap energiáját folyékony formában (Fotó: Unsplash/Cristian Palmer)

Ez utóbbira talált megoldást a götebogi Chalmers Műszaki Főiskola kutatói - írja a Euronews. Pontosabban, a tudósok már 2017-ben kifejlesztették azt a megoldást, ami a napenergiát akár 18 éven át képes tárolni, majd, ha szükség van rá, hő formájában felszabadítani. Most azonban megszületett a módszer másik része, amely a tárolt energiát viszonylag könnyen képes ismét elektromos árammá alakítani.

Ez egy gyökeresen új módszer, hogy a napenergiából áramot állítsunk elő. A felfedezés lehetővé teszi, hogy a napenergiát bármikor árammá alakítsuk, függetlenül az időjárástól, napszaktól, évszaktól vagy földrajzi helyzettől

- magyarázta Kasper Moth-Poulsen, az egyetem vegyészmérnöki karának professzora.

Hogyan küldtek svéd napfényt Kínába?

A svéd kutatók 2017-ben kifejlesztett megoldása egy különleges vegyület segítségével tárolja az energiát. A szén-, hidrogén és nitrogénatomokból álló molekula ugyanis megváltoztatja az alakját, ha napfény éri - ezt izomernek nevezik, pontosabban ez a kifejezés jelöli, ha egy vegyület kémiai összetétele nem változik, de a molekulák más struktúrában kapcsolódnak össze.

Hirdetés

A svéd kutatók felfedezték, hogy a napfény hatására az említett vegyületnek egy úgynevezett energiagazdag izomerje jön létre, amely lehetővé teszi, hogy a napenergiát voltaképpen folyékony formában, akár 18 éven át lehessen tárolni. Ha szükség lenne az energiára - például éjszaka vagy télen - egy katalizátor segítségével az energia hő formájában nyerhető ki a vegyületből. Itt azért megemlítenénk, hogy nemrég kifejlesztették az éjszaka is használható napelemet.

A következő mérföldkövet most érték el, amikor a speciális formába rendeződött molekulákat elküldték egy kínai kutatóintézetbe, azaz voltaképpen a svéd napsütést küldték át Kínába, ahol az ottani kutatók egy ultravékony chip segítségével tudták elektromos árammá alakítani az így eltárolt napenergiát. Zhihang Wang, a Chalmers kutatója szerint ez az áramkör a későbbiekben fejhallgatók, okosórák vagy okostelefonok működtetéséhez is jól jöhet.

Egyelőre csak kis mennyiségű energiát tudtunk termeleni ezzel a megoldással, de az eredmények azt mutatják, hogy a koncepció valóban működik és nagyon ígéretes

- tette hozzá a kutató.

A megoldás természetesen teljesen emissziómentes, hiszen sem szén-dioxidot, sem más mellékterméket nem termel működés közben.

Moth-Poulsen hozzátette, hogy a kollégáival most azon dolgoznak, hogy hatékonyabbá tegyék a technológiát, hogy növelni tudják a kinyert energia mennyiségét, illetve költséghatékonnyá tegyék a a módszert a tömeggyártásra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)