Hirdetés

“Az okosváros nem a technológiáról és az adatokról szól”

|

Amerikai városvezetők mondták el, szerintük mi kell egy okosvároshoz.

Hirdetés

Az okosotthonok mellett napjainkban már az okosvárosokról is egyre többet hallani, ám sokak számára ez a kifejezés, ha lehet, még homályosabb, mint az okosotthon, ami többet jelent pár, a lakásba bezsúfolt, internetre csatlakozó kütyünél.

Az okosvárosok lakói számára hasonlóan fontos szerepet játszik a digitalizáció, de az intelligens várostervezés, a fenntartható kezdeményezések, valamint az olyan városi terek kialakítása, amely több funkció egyidejű működését teszi lehetővé, javítva a lakosság életszínvonalát. Ehhez persze településeként más-más megoldásokra van szükség, de vannak bizonyos közös pontok is.

Ahány okosváros, annyiféle definíció (Fotó: U.S. Trade and Development Agency)
Ahány okosváros, annyiféle definíció (Fotó: U.S. Trade and Development Agency)

Ahány okosváros, annyiféle definíció (Fotó: U.S. Trade and Development Agency)

A Smart Cities Dive ezért 25 amerikai nagyváros vezetőit kérte meg, hogy foglalják össze, milyen szerintük egy okosváros és az adott településeken milyen kezdeményezéseket indítottak el és miket tervenzek a közeli jövőben. Közülük végül 15-en válaszoltak: New York, Los Angeles, Dallas, Houston, Washington D. C., Philadelphia, Boston, Phoenix, San Francisco, Detroit, Tampa, Florida, Denver, Orlando, San Antonio és Portland vezetői mondták el, mit gondolnak az okosvárosokról. Az érintetteknek ugyanazokat a kérdéseket tették fel, kezdjük is az elsővel!

Mitől okos egy okosváros?

Mivel az okosvárosnak nincs konkrét definíciója, érdekes látni, hogy melyik településen mit emeltek ki a területért felelős vezetők. Az egyik legfontosabb természetesen a technológiai fejlesztések széleskörű használata.

"Ha csak a legalapvetőbb dolgokat nézzük, egy okosváros kihasználja az adatalapú és összekapcsolt (connected) megoldások előnyeit és előremutató technológiákkal oldja meg a lakók problémáit" - mutatott rá Brandon Campbell, a floridai Tampa "okosmobilitással" (smart mobility) foglalkozó szakértője.

Hasonlóan gondolkodik San Francisco vezetősége is: "A modern vezeték nélküli kommunikációs megoldásokkal a környezetünkben történő eseményeket is tudjuk figyelni, de különféle helyzetekről is tudunk telemetrikus adatokat szolgáltatni" - mondta Linda Gerull, a város IT-igazgatója. Hozzá csatlakozott San Antonio és Detroit képviselője, akik majdnem szóról szóra ugyanazt mondták: az adatalapú technológiák és szolgáltatások használatával új eszközöket szeretnének adni a lakók kezébe".

Ennél valamivel részletesebben reagált Kate Gallego Phoenix polgármestere, aki szerint egy okosváros adatvezérelt, tudatosan tervezés eredménye, erős technológiai fókusszal.

"Olyan megoldásokat tervezünk és üzemelünk be, amelyek hatékonyabbá teszik az időnk, az erőforrásaink és az energiánk felhasználását, hogy ezzel a lakók életminőségét emeljük" - tette hozzá Gallego.

Önmagában a technológiától még nem lesz okos egy város (Fotó: Empire State Development)
Önmagában a technológiától még nem lesz okos egy város (Fotó: Empire State Development)

Önmagában a technológiától még nem lesz okos egy város (Fotó: Empire State Development)

John Paul Farmer, New York városának technológiai vezetője azonban rámutatott, hogy ezek a technológiák csak eszközök, amelyek az okosvárosok kialakításához segítik hozzá a településeket.

"Az okosvárosok nem csak arról szólnak, hogy kiszórunk egy rakás szenzort és nézzük az adatokat a képernyőn" - figyelmeztetett a szakember. "Okosnak lenni azt is jelenti, hogy azokkal a problémákkal, amelyek a lakókat érintik, úgy foglalkozunk, hogy végig ők legyenek a középpontban, miközben tekintettel vagyunk a digitális jogaikra is."

Dallasban és Houstonban szintén kicsit máshogy közelítik meg az okosvárosok kérdését. Amanda Nabours, Dallas "IT-főépítésze" szerint a technológiai megoldásokat arra érdemes használni, hogy jobban bevonják a közösség tagjait a döntéshozásba, új városvezetési formákat teremtsenek és fenntartható szolgáltatások kialakításával segítség a hétköznapi életet. Jesse Bounds, Houston polgármesteri hivatalának innovációs igazgatója szerint a begyűjtött adatok segítségével ösztönözhető a gazdasági növekedés, emellett a technológiai újdonságok alkalmazásával befogadóbb, elfogadóbb társadalmat lehet létrehozni.

A legjobb összefoglalást azonban talán a portlandi Kevin Martin, a nyugati parti nagyváros Smart City PDX projektjének vezetője adta. Szerinte egy okosváros

olyan település, amely az adatok és a technológia segítségével fokozza a lakosság életszínvonalát, miközben a rendelkezésre álló eszközökkel igyekeznek csökkenteni a hátrányos helyzetű közösségeket érő ártalmakat.

Portlandben emellett jelentős hangsúlyt fektetnek az úgynevezett "digitális igazságra", amely lehetővé teszi, hogy az emberek hozzáférjenek azokhoz a digitális eszközökhöz és információkhoz, amely hozzásegíti őket a sikeres élethez. Ilyen a digitális infrastuktúra, a digitális javak megosztott tulajdonlása, az adatok védelme, illetve a nyitott és átlátható digitális kormányzás.

Okosváros helyett jövőálló városok?

Akadnak olyan települések is, amelyek tudatosan nem használják az okosváros kifejezést, mert szerintük más módon jobban körülírható, hogyan tekintenek erre a területre. A floridai Orlando például "future-ready" városnak tartja magát, azaz olyan településnek, amely felkészült a jövő kihívásaira.

"Igyekszünk állandóan a jövőbe tekinteni és felhasználni az innováció és az együttműködés erejét a szolgáltatásaink és befektetéseink érdekében" - mutatott rá Michael Hess, Orlando Future-Ready City kezdeményezésének igazgatója.

Boston vezetése szerint pedig az okosváros kifejezés kerülendő, mivel az "csak kevéssé utal a társadalmi, szellemi és kulturális folyamatok komplexitására, amelyek fontosak a városlakók számára" - fogalmazott Kris Carter, a bostoni polgármesteri hivatal New Urban Mechanics nevű részlegének vezetője.

Mitől lesz egy város okos? Biztos, hogy nem az üzembe helyezett technológia és a begyűjtött, majd kielemzett adatok mennyiségétől

- tette hozzá a szakember. "Sokkal inkább attól, ha felismerjük a közösségünk tagjainak erősségeit és azokat a módszereket, amelyekkel hozzásegíthetjük őket teljes potenciáljuk eléréséhez. Ennek része, hogy együttműködéseket alakítsunk ki a lakóinkkal, velük együtt tanuljunk és a tanulási folyamat révén megtanuljuk kezelni az esetleges kudarcokat is."

"A végcél voltaképpen az, hogy a technológiai megoldásokat és az adatokat arra használjuk fel, hogy javítsuk a városvezetés hatékonyságát és a városok által nyújtott szolgáltatásokhoz való hozzáférését" - fogalmazott Emily Yates, Philadelphia okosvárosokért felelős vezetője. "Emellett az is lényeges, hogy javítsuk a lakók életminőségét. Az okosvárosok definíciója folyamatosan változik, a lényeg azonban, hogy az okosvárosok középpontjában az ember áll."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)