Hirdetés

Okospadot, szemetest, buszmegállót a városokba!

|

Eljött az okos utcabútorok ideje.

Hirdetés

Utcabútor minden olyan objektum, ami szabad téren lehetővé teszi, hogy leüljünk, behúzódjunk valahová az eső elől, kidobjuk a szemetet, és így tovább. Ahogy egyre többeket elér az okosotthon-láz, sőt, már a társasházakat is fel lehet "okosítani", úgy növekszik majd az igény az intelligens környezetre az utcákon is. Lássuk, milyen lehetőségek állnak a várostervezők, közterület-fenntartók előtt!

Okospadok

Az okospadok az egyszerű ülőfelületekből közösségi központokat varázsolnak. Napelem-panelekkel ellátva szolgálhatnak ingyenes wifi-hotspotként, eközben pedig különféle adatokat gyűjthetnek a város működéséről - például a járókelők száma, időjárási és forgalmi adatok - de akár töltőpontként is használhatóak lennének, akár telefonok, akár elektromos rollerek, kerékpárok számára. Esővízgyűjtő tartályokkal is kiegészíthetőek, amelyek tartalmát a városi növényzet öntözésére lehetne használni.

Okoskukák

A nagyvárosokban gyakori és szomorú látvány a telepakolt szemetesek képe, amelyből a járdára potyog a szemét, rosszabb esetben pedig a gyalogosok egyszerűen mellédobják a hulladékot, ha látják, hogy a kuka már megtelt. Ennél is rosszabb, ha egy gondatlan dohányos a még égő cigarettájával pillanatok alatt égő-olvadó műanyagkupaccá változtathatja.

Az IRBIN robotkuka mesterséges intelligencia segítségével válogatja szét az újrahasznosítható hulladékot (Fotó: Wunderman Thompson)
Az IRBIN robotkuka mesterséges intelligencia segítségével válogatja szét az újrahasznosítható hulladékot (Fotó: Wunderman Thompson)

Az IRBIN robotkuka mesterséges intelligencia segítségével válogatja szét az újrahasznosítható hulladékot (Fotó: Wunderman Thompson)

Ezeken a problémákon is segít egy szenzorokkal felszerelt okoskuka, amely érzékeli, hogy mennyi és milyen súlyú szemét kerül bele, így időben tud jelezni, ha már üríteni kellene. Emellett a szemetes tartalmának hőmérsékletét is figyeli, így riaszthatja a tűzoltókat, ha hirtelen ugrást érzékel. A későbbiekben az okosszemeteseket robotkukák - nem KUKA robotok! - válthatnák ki, amelyek automatikusan elgurulnak űríteni a tartalmukat, ha már megteltek.

Okosreklámok

A sci-fikben láthattunk már erre pár megoldást, ahol a reklámok a főhős arcával népszerűsítik a termékeket, de a való életben is akad már példa hasonlóra. Itt most szerencsére nem ilyesmiről van szó. A Smartcity Press információi szerint ugyanis Brazíliában olyan reklámtáblákat helyzetek ki a közterekre, amelyek a levegő nedvességtartalmát megkötve gyűjtik a vizet, amelyet öntözésre vagy az útfelületek tisztítására lehet használni. A 2016-os Zika-járvány idején pedig egyes afrikai országokban olyan köztéri reklámtáblákat helyzetek ki, amelyek a vírust terjesztő szúnyogokat csapdázták be.

Fejeljük meg ezt némi napelemmel és a táblák világítása is meg van oldva. Egyfajta forgalomfigyelő algoritmus beiktatásával pedig akár arra is van lehetőség, hogy az éjszakai órákban a reklámtáblák lekapcsolják magukat, ezzel csökkentve a fényszennyezést. Az éppen nem használt óriásplakát-helyeken pedig közérdekű információkat lehet megjeleníteni.

Okosmegállók

Itt visszaköszönhet pár ötlet az okospadoktól, például a buszmegállókra ugyanúgy lehetne napelemet és wifit telepíteni, de akár USB-csatlakozókat is, amelyekről töltheti a készülékeit az utazóközönség - a spanyolországi Bilbaóban például a buszok kapaszkodóiba is építettek USB-csatlakozókat, hogy ezt akár utazás közben is meg lehessen tenni. A megállókat szenzorokkal is fel lehet szerelni, amelyek érzékelik, hányan várják a következő járatot, így, ha nagy a tömeg, a közlekedési vállalat akár mentesítő járatot is indíthat, hogy fennakadás nélkül haladhasson a forgalom.

Az okos buszmegállók a tömegközlekedés szervezésébe is besegíthetnek (Fotó: iF World Design Guide)
Az okos buszmegállók a tömegközlekedés szervezésébe is besegíthetnek (Fotó: iF World Design Guide)

Az okos buszmegállók a tömegközlekedés szervezésébe is besegíthetnek (Fotó: iF World Design Guide)

A fentiekben vázolt ötletek ráadásul egyetlen hatalmas hálózatba is kapcsolhatóak, amelyeken keresztül értékes adatokat lehet begyűjteni az okosvárosok működéséről, amelyet további tervezéshez, a városi terek optimalizálásához is lehet használni, emellett az okos utcabútorok a vezeték nélküli kapcsolatnak köszönhetően hatalmas segítséget jelenthetnének például a látássérült embereknek, megkönnyítve a tájékozódásukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)