Hirdetés

Végre megtudhatjuk, mitől és mennyire okos egy okosváros

|

Egy új keretrendszer segítségével a városvezetők felmérhetik, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a települések "felokosításához".

Hirdetés

Az okosváros jól hangzó hívószó mostanában, azonban - akárcsak az okosotthon - a fogalom mindenkinek mást jelent. Van, aki szerint a mesterséges intelligenciától, szenzoroktól vagy épp robotoktól válik okossá egy város, holott, ahogy korábban mi is megírtuk, ez az egész kevésbé szól a technológiáról és az adatokról.

Mostantól azonban már egy többé-kevésbé egységes keretrendszer segítségével lehet felmérni, hogy mennyire számít okosvárosnak egy-egy település - írja a Smart Cities Dive. A lap információi szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó nemzeti szabványügyi és technológiai intézet (National Institute of Standards and Technology - NIST) tette közzé Smart Cties and Communities: A Key Performance Indicators Framework című dokumentációját, amely útmutatást kínál arra nézve, hogy minek kell teljesülnie egy városban, hogy okosvárosnak lehessen nevezni.

Az okosvárosok szolgáltatásait és infrastuktúráját eddig nehéz volt összehasonlítani az egyedi megoldások miatt (Fotó: University of Kansas)
Az okosvárosok szolgáltatásait és infrastuktúráját eddig nehéz volt összehasonlítani az egyedi megoldások miatt (Fotó: University of Kansas)

Az okosvárosok szolgáltatásait és infrastuktúráját eddig nehéz volt összehasonlítani az egyedi megoldások miatt (Fotó: University of Kansas)

Az úgynevezett fő teljesítménymutatók (Key Performance Indicator - KPI) azok a mérőszámok, amelyek értékelik az okosvárosok ökoszisztémájának minőségét. Eddig problémát okozott azonban, hogy ezeket a mutatókat nehéz volt egymással összehasonlítani, mivel sokuk technológia-, vagy szektorspecifikus, így nem biztos, hogy azonos összehasonlítási alapot nyújtanak az egyes települések között. A NIST ezért úgynevezett holisztikus, azaz az összképet szem előtt tartó mérőszámokat javasol. A H-KPI keretrendszer ugyanis számításba veszi az egyes városok eltérő településszerkezetét, kerületeit, lakossági-, és gazdasági különbségeit, a különféle technológiák alkalmazását és még egy sor más tényezőt, amelyek városok vagy lakóközösségek számára jelentőséggel bírnak.

Hirdetés

A szervezet értelmezésében egy okosváros akkor "okos", ha hatékonyan használja a digitális technológiákat, amelyen keresztül olyan szolgáltatásokat és előnyöket biztosít, amelyek a helyi közösségek céljainak - jobb gazdaság, egyenlőség, ellenállóképesség, fenntarthatóság - elérését támogatják.

A H-KPI rendszer öt legfontosabb mérőszáma a közösségi célokkal való összhang, az ennek megfelelő befektetések és azok hatékonysága, az információáramlás mennyisége és minősége, illetve az infrastuktúra és a lakosság számára elérhető szolgáltatások minősége. Mindezt olyan területeken lehet alkalmazni, mint a stratégiai tervezés, a rendszertervezés és az operatív irányítás.

Az okosvárosok kialakítása során azonban arra is figyelni kell, hogy a megálmodott célok valóban találkozzanak a városlakók igényeivel. Adam Wears, a Juniper Research piackutató elemzője arra figyelmeztet, hogy a hasonló fejlesztések, projektek előkészítése során kulcsfontosságú bevonni a helyi lakókat, hiszen ők lesznek azok, akik a későbbiekben élvezik vagy épp átkozzák az okosváros nyújtotta lehetőségeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)