Hirdetés

Olyan helyen találtak műanyagszennyeződést, ahol soha korábban

|

Ez pedig nagyon rossz dolgok előjele lehet.

Hirdetés

A huszadik században olyannyira elterjedt a műanyag használata viszonylagos előnyei miatt, hogy korán szembesülni kellett felhasználásának egy komoly hátulütőjével, sérülékenységével. Főként az olcsó, csomagolóanyagként használt műanyagok jelentenek problémát a hulladékgazdálkodásban, hiszen ezek legtöbbje nem használható újra, szemben a szilárdabb szerkezetű műanyagokkal. Az ezekből származó apró, 5mm-nél kisebb műanyagdarabkák sajnos ma már mindenhol metalálhatók: a tengervízben, a konyhasóban, emberi véráramban, tüdőben, gabonafélékben és édesvizeinkben is.

Egy új tanulmány szerint a műanyagok jelenléte már az esővízből is kimutatható, ami azért problémás, mert az mindenhova eljuttatja az apró részecskéket, így beszennyezhet mindent, amit eszünk és iszunk. A jelentés elkészítésében részt vevő tudósok a Fudzsi és az Oyama hegyek közt a felhőkben fedezték fel műanyagszennyeződés jeleit: többféle polimert és gumit. Innen egyenes út vezet az ökoszisztémába.

Hirdetés

Az érintett felhő-vizet 1300 és 3776 méter közötti magasságban gyűjtötték, ami még a légkör alsó rétegéhez tartozik. A kutatás során 9 különböző polimert és gumit sikerült beazonosítani, amikből literenként átlagosan 14 -  7 és 95 mikrométer közti nagyságú  - darabot találtak. Ez körülbelül egy emberi hajszál méretével mérhető össze, ami 80 mikrométer körüli vastagságú. 

A vizsgált mintákban ez a sűrűség arra utalhat, hogy a műanyag egyféle kondenzációs magként kezdhet el működni, vagyis a polimerek jelenléte befolyásolja a felhőképződést, vagyis magát az éghajlatot is.

"Ha nem kezelik proaktívan a műanyag légszennyezés kérdését, akkor a klímaváltozás és az ökológiai kockázatok valósággá válhatnak, amelyek visszafordíthatatlan és súlyos környezeti károkat okozhatnak a jövőben."

-nyilatkozta  Hiroshi Okochi, a Waseda Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Noha sok tanulmány foglalkozik azzal, hogy lehet kezelni a vízben és a szárazföldön fellelhető műanyag darabok jelenlétét, viszonylag keveset tudunk arról, hogy mindez ha légszennyezettség útján a szállóporba kerül, mi a teendő, mik a lehetőségeink a probléma kezelésére. Ez is csak azt igazolja, hogy minden, a természettel és az abban zajló folyamatokkal kapcsolatos probléma csak globálisan értelmezhető és oldható meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)