Hirdetés

Optimista jelentést adott ki az Ember az energiaszektor tavalyi évéről és a várható jövőjéről

|

A világ villamosenergia-szükségletének egyharmadát már megújuló energiaforrásokból fedezik.

Hirdetés

Egy független globális energetikai elemző szervezet, az Ember új jelentése meglehetősen optimista jövőképpel bír az energetika jövőjéről. Nyilvánosságra hozott adatai szerint a megújuló források aránya rekordot értek el a villamosenergia termelésben világszerte, ezzel is jelentős mértékben csökkentve a kibocsátásokat.

A szervezet most tette közzé a dokumentumot, amely részletezi a megújuló és a fosszilis források felhasználását a magánszemélyek és a vállalkozások viszonylatában. A brit non-profit szervezet megállapította, hogy a tavalyi évben globálisan megtermelt villamos energia valamivel több mint egyharmada megújuló forrásból származott.

A jelentéssel azt szeretné elérni a csoport, hogy minden érdekelt átfogó képet kapjon az energiatermelés és fogyasztás viszonylatában tavaly bekövetkezett változásokról. Az adatok tanúsága szerint a tavalyi év kulcsfontosságú volt, hiszen a szél- és napenergia kapacitások 10, illetve 23 százalékos növekedést mutattak világszerte.

Hirdetés

A nyilvánosságra hozott dokumentum elkészítéséhez 215 olyan ország adatait használták fel, melyek a globális energiaigények 92 százalékát reprezentálják. A jelentésben többek között Ázsia, Afrika, az EU és a G7-ek értékei is szerepelnek az összesen 13 földrajzi és gazdasági régió között. Az Ember azt állítja, hogy a megújuló energiaforrások - különösen a napenergia - tagadhatatlan növekedése új korszak felé lendíthetik a világot, ahol a fosszilis tüzelőanyag-termelés egyre kevésbé lesz hangsúlyos.

A jelentés azt is kiemeli, hogy 2000-ben a megújuló energiaforrások a világpiacnak csak 19 százalékát tették ki a villamosenergia-termelésben, míg ma már meghaladják a 30 százalékot. Az egyetlen kakukktojás az ágazatban a vízenergia. Sajnos ezt a nagy potenciállal bíró energiaforrást elhanyagolták az országok az elmúlt években, így az ötéves mélypontra került.

A villamosenergia-kereslet 2023-ban 2,2 százalékkal nőtt világszerte, és az Ember 2024-re további növekedést jelez előre. A következő évtizedben az energetikai átmenet várhatóan új szakaszba lép, amit jó eséllyel a fosszilis energiák és a kibocsátás további csökkenése fog jellemezni. Ha ez a meglehetősen optimista hangvételű elemzés igaznak bizonyul, akkor az energiaszektor lehet az első, amely dekarbonizálódik a belátható jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)