Hirdetés

Portugália megdöntötte saját 2019-es megújuló energia termelési rekordját

|

149 órán keresztül volt az ország önellátó szél- és napenergia infrastruktúrájának köszönhetően.

Hirdetés

Nemrégiben jött ki egy jelentés az Unió energetikai helyzetéről, ami megállapította, hogy az elmúlt két évtized ilyen irányú fejlesztéseinek köszönhetően már vannak az európai közösségben olyan időszakok, amikor több energiát termelünk megújuló forrásból, mint amire szükségünk van. Vannak persze jobban és kevésbé jól teljesítő térségek. A jobban teljesítők közé tartoznak például egyes déli országok, mint például Spanyolország és Portugália is. Talán az sem véletlen, hogy ebben a térségben működik a legtöbb energiaközösség is, melyek a jövőben letéteményesei lehetnének a tiszta energiákban rejlő lehetőségek leghatékonyabb kiaknázásának.

Portugália a hónap elején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy majdnem egy teljes héten át megújuló forrásokból, szél- és napenergiából látta el az ország teljes energiaszükségletét. Az október 31-től november 6-a reggeléig tartó időszakban az ország szél- és napenergiát előállító kapacitásai több, mint 1100 kWh energiát termeltek meg, holott a teljes országnak csak 840 kWh a szükséglete.

Hirdetés

Mivel ezek a rekord értékeket produkáló időszakok még távolról sem nevezhetők általánosnak, egyelőre a fosszilis fűtőanyagokból termelt energiára is szüksége van a megújulókból jobban teljesítő országoknak is. Ez így van Portugáliával is, ám ők egy másik rekordot is megdöntöttek az elmúlt néhány hétben. Majdnem 4 és fél napon át működött az ország földgáz nélkül és közel száz órán át annyi többletet termelt tiszta energiából, hogy azt szomszédjának, Spanyolországnak tudta értékesíteni.

Portugália jó például szolgálhat az egész  Unió számára, nemcsak a megújulók terén, hanem a fenntarthatósági szemlélet tekintetében is. Európa többi részéhez képest már három évvel korábban ratifikálták a 2050-es céldátumot a szén-dioxid semlegesség tekintetében, így persze az ezzel kapcsolatos intézkedések tekintetében is jobban állnak a kontinens többi részéhez képest. Annak a korábban meghozott rendelkezésnek a vállalását pedig, hogy 2030-ra leállnak a szénerőművekkel, már 2021-ben teljesítették. Jelenleg szél- és napenergiával üzemelő hibrid erőművek kialakításán gondolkodnak a döntéshozók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)