Hirdetés

Rossz hír: mindössze négy év múlva átlépjük a másfél fokos küszöböt

|

A folyamatosan növekvő emissziók, az emberi tevékenység és az időjárási jelenségek is hozzájárulnak a melegedéshez.

Hirdetés

Várhatóan, a történelem során először, még ebben az évtizedben átléphetjük a globális, másfél fokos melegedési küszöböt - jelezték a Meteorológiai VIlágszervezet (World Meteorological Organization - WMO) kutatói.

Az úgynevezett másfél fokos küszöb az úgynevezett párizsi megállapodás egyik célkitűzése, amelynek lényege, hogy az emberiség akkor kerülhetné el a visszafordíthatatlan klímaváltozási folyamatok beindulását, ha a bolygó átlaghőmérsékletének emelkedését az ipari forradalom előtti szinthez képest másfél fok alatt tudjuk tartani.

Rossz híreket közölt a Meteorológiai Világszervezet
Rossz híreket közölt a Meteorológiai Világszervezet

A másfél fokos limit ezért mostanra a klímaváltozás elleni küzdelem szimbólumává is vált, a párizsi egyezményt aláíró országok 2015-ben abban állapodtak meg, hogy igyekeznek mindent megtenni, hogy ezt elkerülhesse az emberiség.

Hirdetés

Mostanra azonban úgy tűnik, ez nem fog sikerülni. A WMO kutatói szerint ugyanis jelenleg 66 százalék az esélye, hogy 2027-ig átlépjük ezt a szintet. Csupán csekély jó hír, hogy a mostani prognózis szerint egyelőre (!) valószínűleg csak átmeneti változásról van szó.

Jelenleg ott tartunk, hogy várhatóan átmenetileg át fogjuk lépni az éves átlaghőmérsékletre vonatkozó másfél fokos melegedési szintet. Ez az első alkalom az emberiség történetében, hogy ez bekövetkezhet

- mondta Adfam Scaife professzor, a brit meteorológiai intézet, a Met OFfice hosszú távú előrejelzésekkel foglalkozó részlegének vezetője.

A kutatók rámutattak, hogy ennek ellenére még mindig megvan az elméleti lehetősége, hogy megfékezzük a felmelegedést és megpróbáljuk elkerülni az ebből fakadó szélsőséges időjárási jelenségek okozta katasztrófákat. A tudósok szerint ugyanis körülbelül két évtizedig kellene az átlaghőmérsékletnek a másfél fokos limit környékén vagy afölött maradnia, hogy kijelenthető legyedn: a párizsi klímaegyezmény küszöbértékeit meghaladtuk.

Ettől függetlenül a limit egyszeri átlépése is aggasztó, hiszen arra utal, hogy nem, hogy megállítottuk volna a klímaváltozás folyamatát, de még lelassítani sem nagyon tudtuk.

A felmelegedés ráadásul fokozottabban révényesül majd az Északi-sarkkörön túl, ahol a hőmérsékleti anomáliák akár a globális átlagérték háromoszorást is elérhetik a következő öt év során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)