Hirdetés

Radikális lépéssel csap le Spanyolország a cigicsikkekre

|

Az eldobált cigarettavégek lebomlása évtizedekig is eltarthat.

Hirdetés

A "leggyakoribb hulladékfajtának" nevezte a cigicsikkeket a Catalan Rezero Foundation, amely nemrég sokkoló jelentést adott ki a dohányosok után maradó szemét mennyiségéről és annak feltakarítási költségeiről - írja a BBC.

Az alapítvány szerint a katalán önkormányzatoknak lakosonként évente 12-21 eurójába kerül a cigarettavégek feltakarítása. A szervezet szerint a legtöbb csikket a Földközi-tenger partjain dobálják el, nem kis mennyiségben: évente több millió csikk kerül az utcára, mivel, egy 2020-as felmérés szerint a felnőtt spanyolok nagyjából ötöde napi rendszerességgel dohányzik, ez pedig közel tízmillió (9,48) embert jelent.

Spanyolországban szűk tízmillió ember dohányzik minden nap (Fotó: Unsplash/Irina Iriser)
Spanyolországban szűk tízmillió ember dohányzik minden nap (Fotó: Unsplash/Irina Iriser)

A csikkek lebomlása akár évtizedekig is eltarthat, ráadásul bomlástermékként különféle mérgek és/vagy műanyagok kerülhetnek be a természetes vizekbe és a talajba. A cigaretták szűrőiben a cellulóz-acetát nevű műanyag található, amely elvileg újrahasznosítható, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ez csak az esetek nagyon kis százalékában történik meg.

Hirdetés

Ez ellen igyekszik most drasztikus lépéseket tenni a spanyol kormány, amely nemrég olyan törvényt fogadott el, amely a dohánygyárakra hárítja az eldobott cigarettavégek feltakarításának és elszállításának költségeit. Az összegyűjtött csikkeket pedig nem elég csak egy szeméttelepen ledobni, azokat megfelelő módon ártalmatlanítani is kell.

A spanyol dohánygyárak szövetsége, a Mesa del Tabaco közleménye szerint egyelőre még várják, hogy kiderüljenek az új szabályozás részletei, azaz, hogy pontosan ki és hogyan tartatja be az új szabályokat.

Az eldobált csikkek lebomlása több évtizedig is eltarthat (Fotó: Unsplash/Mathew MacQuarrie)
Az eldobált csikkek lebomlása több évtizedig is eltarthat (Fotó: Unsplash/Mathew MacQuarrie)

A törvény része annak a tavaly elfogadott törvénycsomagnak, amely az Európai Unió direktívái értelmében betiltja az egyszer használatos műanyag termékeket.

Múlt hét csütörtökön Írországban hasonló szabályozást vezettek ber, amely a dohánygyárak számára előírja, hogy anyagilag járuljanak hozzá a cigarettákból származó hulladék eltakarításának költségeihez. Az ír hulladékgazdálkodási központ, a National Litter Pollution Monitoring System adatai szerint az ír hulladék csaknem felét a dohányzással kapcsolatos szemét teszi ki.

Spanyolországban tavaly júliusban betiltották a dohányzást Barcelona nyilvános strandjain, a szabályszegők 30 eurós büntetésre számíthatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)