Hirdetés

Beszélnünk kell az e-cigikről!

|

A különféle elektromos cigaretták után rettenetesen sok hulladék marad.

Hirdetés

A dohányzásról tudjuk, hogy rendkívül egészségtelen, ráadásul a bagósok gyakran eldobálják a cigarettacsikkeket, ami egyrészt nem szép dolog, ráadásul a szűrők alapanyagaként jellemzően a cellulóz-acetát nevű műanyagot használják, így az eldobált csikkek miatt csak tovább nő a műanyaghulladék mennyisége, nem beszélve a csikkből szivárgó különféle méreganyagokról.

Arról nem beszélve, hogy, bár a cellulóz-acetát elvileg újrahasznosítható, a gyakorlatban csak nagyon kevés üzem foglalkozik ezzel - ami nem meglepő, tekintve, hogy a "hétköznapi" műanyaghulladéknak is csak a töredékét képes jelenleg újrahasznosítani az emberiség.

Az elektromos cigaretta és/vagy vape új kihívást jelent a hulladék elleni harcban (Fotó: Unsplash/Chiara Summer)
Az elektromos cigaretta és/vagy vape új kihívást jelent a hulladék elleni harcban (Fotó: Unsplash/Chiara Summer)

Néhány éve megjelentek az úgynevezett elektromos cigaretták, amelyek népszerűsége elképesztően megnőtt. Míg eleinte főleg a "fénykard-markolatra" emlékeztető vape-ek terjedtek el, amelyben valamilyen folyadékot hevítettek a felhasználók, egy ideje azok az e-cigik hódítanak, amelyeknél egy, a cigarettákat idéző, rövidebb "patront" kell behelyezni egy hevítő alkalmatosságba.

Hirdetés

A két kategóriát egyesíti a Magyarországon már betiltott Elf Bar, népi nevén manórúd, amely egy műanyag tokba rejtett akkumulátoros hevítőberendezést és egy, a vape-eknél is használt, jellemzően nikotintartalmú és gyakran valamilyen ízesítéssel ellátott eszközt jelent. Ezek népszerűsége pedig óriási: A hírcsatorna rámutatott, hogy a hasonló dohánytermékek óriási fenyegetést jelentenek a környeztre nézve. A Public Health England statisztikái szerint csak Nagy-Britanniában, az e-cigarettát használók aránya 1,7 százalékről 7,1 százalékra nőtt 2012 és 2019 között.

Az e-cigik népszerűségének, amellett, hogy a fiatalabb korosztályoknál óriási trendnek számít, van még egy komoly árnyoldala: míg ugyanis az "analóg" cigarettáknál "csak" az eldobált csikkek jelentik a problémát, az elektromos cigaretták, vape-ek és hevítőrudak esetében sokkal nagyobb mennyiségű és komolyabb gondot jelentő hulladék keletkezik - írja a Euronews.

A manórúd és a hozzá hasonló eldobható e-cigik nem csak a nikotin miatt jelentenek veszélyt a környezetre (Fotó: Unsplash/Romain Blu)
A manórúd és a hozzá hasonló eldobható e-cigik nem csak a nikotin miatt jelentenek veszélyt a környezetre (Fotó: Unsplash/Romain Blu)

Az elektronikai hulladék - amelynek újrahasznosítása szintén komoly problémát jelent - megfelelő kezeléséért küzdő Material Focus brit non-profit szerint csak a szigetországban 1,3 milió egyszer használatos e-cigit dobnak ki minden héten, ami nagyjából azt jelenti, hogy minden második másodpercben eldob valaki egy hasonló dohányterméket.

Mivel a vape-ek piaca a dohányipar kezében van, jogos a kérdés, hogy az elektromos cigaretták vajon környezetkímélőbbek-e, mint a hagyományos dohányzás, vagy a dohányipar a rosszról egy még rosszabb lehetőségre váltott. A bolygónkat új veszély fenyegeti: az e-cigikből származó hulladék

- mutatott ré Jérémie Pourchez, Clément Mercier és Valérie Forest kutatók, egy, a témával kapcsolatos kutatási anyagukban.

A problémát az jelenti, hogy az egyszerhasználatos e-cigarettáknak csak nagyon kis részét haszonsítják újra - körülbelül 30 százalékot, ami még így is sokkal jobb, mint a műanyagok esetén. A hasonló termékekben azonban nem csak műanyag található, hanem különféle ritka fémek, többek között lítium is, amit a kisméretű akkumulátoraikban használnak.

Az egyszer használatos elektromos cigarettáknak csak egy kis részét haszonsítják újra (Fotó: Thomas Bjornstad)
Az egyszer használatos elektromos cigarettáknak csak egy kis részét haszonsítják újra (Fotó: Thomas Bjornstad)

Egy hasonló elektromos cigaretta átlagosan 0,15 gramm lítiumot tartalmaz, így, ha a fenti 1,3 milliós adattal számolunk, ez éves szinten körülbelül 10 tonna lítiumot jelent, amiből nagyjából 1200 elektromos autó akkumulátora jönne ki. Ne feledjük, hogy ez a mennyiség csak a brit dohányosoktól származik és akkor még nem számoltuk a Föld többi országát, így feltételezhető, hogy globálisan ennél jóval nagyobb mértékről van szó.

Mivel azonban elektronikus eszközökről van szó, azokban áramkörk is találhatóak, ezért az eldobott e-cigikből további méreganyagok szivároghatnak be a környezetbe, a műanyag borítás pedig mikroműanyagokra bomlik le hosszabb távon.

Az elektromos cigaretták után elektronikai és műanyaghulladék is hátramarad (Fotó: Unsplash/Quinten de Graaf)
Az elektromos cigaretták után elektronikai és műanyaghulladék is hátramarad (Fotó: Unsplash/Quinten de Graaf)

A dohányzás visszaszorításáért küzdő Truth Initiative meg is szondázta, hogy a felhasználók mihez kezdenek az elhasznált e-cigikkel. A fiatalok közel felének fogalma sincs, hogy mihez kezdjen a kiürült elektromos cigarettákkal és manórudakkal, így több mint felük egyszerűen kidobja a kukába. A szervezet rámutatott, hogy a hasonló termékek gyrátói gyakran nem mellékelnek megfelelő tájékoztatást arról, hogy a használt eszközökkel mi a teendő. Ezzel szemben viszont a reklámjaikban eldobhatóként hirdetik az e-cigiket, ahelyett, hogy az újrahasnzosításra buzdítanák a vásárlóikat.

A vape-ek eldobása azt jelenti, hogy a bolygó legértékesebb anyagait dobjuk a szemétbe

- figyelmeztetett Scott Butler, a Material Focus ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a gyártók és a forgalmazók felelőssége lenne, hogy megoldják az e-cigik újrahasznosítását, míg mások szerint a kormányzatok feladata lenne előteremteni a hatékony újrahasznosítás feltételeit, ehhez viszont megfelelő szabályozásra lenne szükség, amely kitér az elektromos cigarettákra is.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)