Hirdetés

Beszélnünk kell az e-cigikről!

|

A különféle elektromos cigaretták után rettenetesen sok hulladék marad.

Hirdetés

A dohányzásról tudjuk, hogy rendkívül egészségtelen, ráadásul a bagósok gyakran eldobálják a cigarettacsikkeket, ami egyrészt nem szép dolog, ráadásul a szűrők alapanyagaként jellemzően a cellulóz-acetát nevű műanyagot használják, így az eldobált csikkek miatt csak tovább nő a műanyaghulladék mennyisége, nem beszélve a csikkből szivárgó különféle méreganyagokról.

Arról nem beszélve, hogy, bár a cellulóz-acetát elvileg újrahasznosítható, a gyakorlatban csak nagyon kevés üzem foglalkozik ezzel - ami nem meglepő, tekintve, hogy a "hétköznapi" műanyaghulladéknak is csak a töredékét képes jelenleg újrahasznosítani az emberiség.

Az elektromos cigaretta és/vagy vape új kihívást jelent a hulladék elleni harcban (Fotó: Unsplash/Chiara Summer)
Az elektromos cigaretta és/vagy vape új kihívást jelent a hulladék elleni harcban (Fotó: Unsplash/Chiara Summer)

Néhány éve megjelentek az úgynevezett elektromos cigaretták, amelyek népszerűsége elképesztően megnőtt. Míg eleinte főleg a "fénykard-markolatra" emlékeztető vape-ek terjedtek el, amelyben valamilyen folyadékot hevítettek a felhasználók, egy ideje azok az e-cigik hódítanak, amelyeknél egy, a cigarettákat idéző, rövidebb "patront" kell behelyezni egy hevítő alkalmatosságba.

Hirdetés

A két kategóriát egyesíti a Magyarországon már betiltott Elf Bar, népi nevén manórúd, amely egy műanyag tokba rejtett akkumulátoros hevítőberendezést és egy, a vape-eknél is használt, jellemzően nikotintartalmú és gyakran valamilyen ízesítéssel ellátott eszközt jelent. Ezek népszerűsége pedig óriási: A hírcsatorna rámutatott, hogy a hasonló dohánytermékek óriási fenyegetést jelentenek a környeztre nézve. A Public Health England statisztikái szerint csak Nagy-Britanniában, az e-cigarettát használók aránya 1,7 százalékről 7,1 százalékra nőtt 2012 és 2019 között.

Az e-cigik népszerűségének, amellett, hogy a fiatalabb korosztályoknál óriási trendnek számít, van még egy komoly árnyoldala: míg ugyanis az "analóg" cigarettáknál "csak" az eldobált csikkek jelentik a problémát, az elektromos cigaretták, vape-ek és hevítőrudak esetében sokkal nagyobb mennyiségű és komolyabb gondot jelentő hulladék keletkezik - írja a Euronews.

A manórúd és a hozzá hasonló eldobható e-cigik nem csak a nikotin miatt jelentenek veszélyt a környezetre (Fotó: Unsplash/Romain Blu)
A manórúd és a hozzá hasonló eldobható e-cigik nem csak a nikotin miatt jelentenek veszélyt a környezetre (Fotó: Unsplash/Romain Blu)

Az elektronikai hulladék - amelynek újrahasznosítása szintén komoly problémát jelent - megfelelő kezeléséért küzdő Material Focus brit non-profit szerint csak a szigetországban 1,3 milió egyszer használatos e-cigit dobnak ki minden héten, ami nagyjából azt jelenti, hogy minden második másodpercben eldob valaki egy hasonló dohányterméket.

Mivel a vape-ek piaca a dohányipar kezében van, jogos a kérdés, hogy az elektromos cigaretták vajon környezetkímélőbbek-e, mint a hagyományos dohányzás, vagy a dohányipar a rosszról egy még rosszabb lehetőségre váltott. A bolygónkat új veszély fenyegeti: az e-cigikből származó hulladék

- mutatott ré Jérémie Pourchez, Clément Mercier és Valérie Forest kutatók, egy, a témával kapcsolatos kutatási anyagukban.

A problémát az jelenti, hogy az egyszerhasználatos e-cigarettáknak csak nagyon kis részét haszonsítják újra - körülbelül 30 százalékot, ami még így is sokkal jobb, mint a műanyagok esetén. A hasonló termékekben azonban nem csak műanyag található, hanem különféle ritka fémek, többek között lítium is, amit a kisméretű akkumulátoraikban használnak.

Az egyszer használatos elektromos cigarettáknak csak egy kis részét haszonsítják újra (Fotó: Thomas Bjornstad)
Az egyszer használatos elektromos cigarettáknak csak egy kis részét haszonsítják újra (Fotó: Thomas Bjornstad)

Egy hasonló elektromos cigaretta átlagosan 0,15 gramm lítiumot tartalmaz, így, ha a fenti 1,3 milliós adattal számolunk, ez éves szinten körülbelül 10 tonna lítiumot jelent, amiből nagyjából 1200 elektromos autó akkumulátora jönne ki. Ne feledjük, hogy ez a mennyiség csak a brit dohányosoktól származik és akkor még nem számoltuk a Föld többi országát, így feltételezhető, hogy globálisan ennél jóval nagyobb mértékről van szó.

Mivel azonban elektronikus eszközökről van szó, azokban áramkörk is találhatóak, ezért az eldobott e-cigikből további méreganyagok szivároghatnak be a környezetbe, a műanyag borítás pedig mikroműanyagokra bomlik le hosszabb távon.

Az elektromos cigaretták után elektronikai és műanyaghulladék is hátramarad (Fotó: Unsplash/Quinten de Graaf)
Az elektromos cigaretták után elektronikai és műanyaghulladék is hátramarad (Fotó: Unsplash/Quinten de Graaf)

A dohányzás visszaszorításáért küzdő Truth Initiative meg is szondázta, hogy a felhasználók mihez kezdenek az elhasznált e-cigikkel. A fiatalok közel felének fogalma sincs, hogy mihez kezdjen a kiürült elektromos cigarettákkal és manórudakkal, így több mint felük egyszerűen kidobja a kukába. A szervezet rámutatott, hogy a hasonló termékek gyrátói gyakran nem mellékelnek megfelelő tájékoztatást arról, hogy a használt eszközökkel mi a teendő. Ezzel szemben viszont a reklámjaikban eldobhatóként hirdetik az e-cigiket, ahelyett, hogy az újrahasnzosításra buzdítanák a vásárlóikat.

A vape-ek eldobása azt jelenti, hogy a bolygó legértékesebb anyagait dobjuk a szemétbe

- figyelmeztetett Scott Butler, a Material Focus ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a gyártók és a forgalmazók felelőssége lenne, hogy megoldják az e-cigik újrahasznosítását, míg mások szerint a kormányzatok feladata lenne előteremteni a hatékony újrahasznosítás feltételeit, ehhez viszont megfelelő szabályozásra lenne szükség, amely kitér az elektromos cigarettákra is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)