Hirdetés

Ennek a stadionnak 167 millióval csökkenti a rezsijét a napenergia

|

A spóroláson túl bevétel is származik a megújuló energia értékesítéséből.

Hirdetés

Az egyre több megszorításhoz vezető energiaválságban jelentősen felértékelődik az energiafüggetlenség és a megújuló energiaforrások szerepe. Ennek legékesebb példája az a futballstadion, amely most, az egyre jobban meghúzott nadrágszíjak idején épp lubickol a pénzben, ami az épület tetejére szerelt napelempanelekből származó energia értékesítéséből folyik be a kasszába.

A stadion napelemei még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült az idén márciusban megtermelet megawattok révén - írja a Euronews. Gyorsan lőjük is le a poént: ez a focistadion sajnos nem Magyarországon épült.

A török Galatasaray focicsapat stadionjának tetejét több mint tízezer napelempanel borítja (Fotó: Galatasaray.org)
A török Galatasaray focicsapat stadionjának tetejét több mint tízezer napelempanel borítja (Fotó: Galatasaray.org)

Az épület ugyanis a legendás török csapat, a Galatasaray otthona, Isztambulban áll: az 52 ezer fő befogadására alkalmas Ali Sami Yen Spor Kompleksi - Nef Stadyumu aréna a márciusi hónap során nagyjából 4,2 megawatt energiát termelt a tetőn elhelyezett 10 404 darab napelempanelnek köszönhetően.

Hirdetés

Ali Çelikkıran, a stadion igazgatója - aki egyébként végzettsége szerint villamosmérnök - a hírcsatorna érdeklődésére elárulta, hogy ez a mennyiség körülbelül 2000 háztartás igényeit képes fedezni, ami évente 3250 tonna szén-dioxid kibocsátását előzi meg. A szakember számításai szerint ez azzal egyenértékű, mintha 25 éven át, minden évben megmentenénk kétszázezer fát a pusztulástól.

A nagy cégeknek ma már muszáj környezetvédőnek lennie

Bár a török csapat nem sajnálja a pénzt a jó játékosok leigazolására, az energia-infrastuktúrába hosszú időn át nem fektettek, így Celikkıran olyan megoldásokat kezdett keresni, amelyekkel lefaraghatók a költségek.

Akár tetszik, akár nem, a nagy cégeknek ma már környezetvédőknek kell lennie, mert az energia rendkívül drága

- mondta a stadion igazgatója a Euronews-nak nyilatkozva.

A több mint tízezer napelem a stadion energiaigényeinek 63-65 százalékát fedezi, a többit a helyi szolgáltatótól vásárolják. Az energiaárak Törökországban is meredeken emelkedtek, a napenergiának köszönhetően azonban január és augusztus között a csapat 385 ezer eurót, vagyis több mint 160 millió forintot tudott megtakarítani. Ráadásul, az ottani gazdasági helyzetnek köszönhetően a napelemes rendszer telepítése már az első néhány hét után megtérült.

Ez annak köszönhető, hogy a futballklub a napelemes rendszert működtető Enerjisa nevű cégtől megvásárolja a teljes energiamennyiséget, azonban, mivel a világítási rendszer csak mindössze 150 órán át (25 meccs során) működik teljes kapacitáson, jelentős többlet megmarad a megtermelt energiából, amit így az önkormányzatnak értékesít a csapat. Ehhez kapóra jött, hogy a stadion kialakítása lehetővé tette a több mint tízezer panel telepítését - más focistadionok, például a Barcelona csapatának otthont adó Camp Nou tetőszerkezetén egyszerűen nem lenne hely ennyi napelemnek.

A csapatnak jelenleg kilenc évre szóló szerződése van az Enerjisával, utána a teljes megtermelt energiamennyiség a Galatasaray tulajdonába kerül, így még nagyobb bevételre tehetnek szert az értékesítésből.

A megújuló energiának Törökországban a környezeti terhelés enyhítése mellett fontos geopolitikai szerepe is van, ugyanis az ország földgáz-felhasználásának 45 százalékát Oroszországból szerzik be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)