Hirdetés

Súlyos következményekkel járt, hogy 40 Celsius-fokkal több volt az Antarktiszon, mint általában

|

Mostanra sikerült kielemezni, hogy a 2022-es hőhullám milyen hatást gyakorolt az Antartktiszra.

Hirdetés

Bolygónk klímája átalakulóban van. Az iparosodás kora óta eltelt majd' kétszáz év alatt sok olyan tevékenységet folytatott az emberiség, ami hosszútávon melegítette a bolygó légkörét. Az azzal kapcsolatos konszenzus, hogy másfél foknál tartósan nem szabadna ennél az értéknél magasabbra emelkednie az átlaghőmérsékletnek, továbbra is széleskörű egyetértésnek örvend, ellenben a megoldás módjairól nagyon eltérnek a vélemények.

Az ezzel kapcsolatos tendenciák változatlansága azt is jelenti, hogy az évtizedek óta hangoztatott veszélyek sorra válnak valóra. A sarki jégsapkák zsugorodása egy exponenciálisan romló helyzetet mutat az évek múlásával, hiszen minél melegebb van, annál több jég olvad, és minél kevesebb a jég, annál gyorsabban zajlik az olvadás.

Egy brit kutatás most egy két évvel ezelőtt történt súlyos epizód hátterét és következményeit próbálta feltárni. 2022 márciusában olyan erőteljes hőhullám volt tapasztalható az Antarktiszon, melynek következtében 40 Celsius-fokkal mértek többet az ilyenkor szokásosnál.

Hirdetés

Ez egy nagyon extrém kiugrásnak tűnik, ám a kutatást lefolytató szakemberek szerint csak egy hamarosan beköszöntő világba nyerhettünk általa bepillantást. A jelenséget 2022 márciusának közepén rögzítették rögzítették a Concordia-Dome C kutatóállomáson, az Antarktisz keleti részén a minap megjelent tanulmány szerint.

Ebben a térségben rendkívüli hidegeket szoktak télen mérni, de a meleg évszakban is jóval nulla alatt marad a hőmérő higanyszála. Ez éves átlagban körülbelül -55, télen akár -80, nyáron pedig -30 Celsius fok körüli értékeket jelent. A két éve március 18-án rögzített -9,4 Celsius fokos érték azonban körülbelül 40 fokkal volt enyhébb az ilyenkor szokásosnál.

A jelenség kiterjedtség tekintetében is riasztó méreteket öltött, hiszen 3,3 millió négyzetkilométeren lehetett ilyen "meleget" mérni. Ennek hatására nagy tömegben indult meg a jég olvadása, aminek következtében egy több mint ezer kilométer nagyságú jégtábla szakadt le és roppant össze. Ilyen események normális körülmények között száz évente egyszer történnek, ám szakértők szerint a jövőben egyre többször számíthatunk rájuk.

Sokáig tartotta magát az a most megdőlni látszó feltételezés, hogy a Déli-sarkkör kevésbé érzi meg a klímaváltozást. Jelen adatok szerint négyszer gyorsabban melegszik ez a régió, mint bármely másik a bolygón, ennek hosszú távú következményeit egyelőre még nem látjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)