Hirdetés

Építőanyagként hasznosítják újra az elhasznált szélturbinákat

|

A hatalmas lapátkerekekből származó hulladék feldolgozása eddig okozott problémákat.

Hirdetés

A szélerőművek hatékony forrásai a megújuló energiának, de a gigantikus építményekhez - a világ legnagyobb szélturbinája 252 méter magas, azaz csak 15 százalékkal alacsonyabb az Eiffel-toronynál - óriási mennyiségű acélra és betonra van szükség, ezek előállítása pedig - egyelőre - komoly környezeti terheléssel is jár.

További problémát jelent a az akár száz méternél is hosszabb turbinalapátok kérdése. A jókora lapátok jellemzően üvegszálból és poliészterből készülnek, de használnak szénszálas anyagot és kevlárt is a megformálásukhoz. Az időjárás viszontagságainak kitett lapátokat idővel cserélni kell, ez pedig több tonnányi, nehezen újrahasznosítható hulladékot eredményez. Szerencsére végeztek már ígéretes kutatásokat ezen a téren, tavaly ősszel mi is írtunk arról a megoldásról, amelynek köszönhetően a lapátokból akár gumicukrot is lehet készíteni.

A szélturbinák elöregedett lapátkerekeiből rengeteg hulladék keletkezik (Fotó: Lawrence Livermore National Laboratory)
A szélturbinák elöregedett lapátkerekeiből rengeteg hulladék keletkezik (Fotó: Lawrence Livermore National Laboratory)

Most pedig egy amerikai startup mutatkozott be, amely újabb érdekes megoldást talált ki a szélturbinák lapátjainak hasznosítására - írja az Electrek. A lap információi szerint az iowai székhelyű REGEN Fiber építőanyagot csinál a leszerelt turbinalapátokból.

A szélturbinák alkatrészeiből speciális rosthoz hasonlító anyagot készítenek, amelyet betonhoz keverve javítható az építőanyag tartóssága és erőssége. Az így készített különleges betonból készülhetnek építkezéshez használható egyszerű elemek, de akár formaöntvények is.

Hirdetés

A cég másik módszerével feldolgozott turbinalapátokból olyan kompozit anyagokat gyártanak, amellyel építkezések előtt stabilizálni lehet a talajt.

Az előrejelzések szerint a szélenergia alkalmazása óriási növekedés előtt áll, miközben számos szélturbina már közelít nagyjából húsz éves élettartama végéhez. Ezért a REGEN Fiber a legjobbkor lép be a piacra. A turbinák hő és vegyi anyagok nélküli újrahasznosításával elérhető, hogy ezek az alkatrészek ne a szeméttelepekre vagy szemétégetőkbe kerüljenek, ezáltal támogatva a szélenergia-ipar fenntarthatósági céljait

- mutatott rá Jeff Woods a REGEN Fiber anyacége, a Travero üzletfejlesztési igazgatója.

A startup már 2021-ben pilot programként együttműködésbe kezdett egy iowai betongyártó üzemmel, most pedig már nagyobb léptékben is készen állnak a technológia kereskedelmi alkalmazására. A cégnek még idén elkészül egy nagyobb kapacitású feldolgozó üzeme, amelynek indulása után évente több mint harmincezer tonnányi, szélturbinákból származó hulladékot fognak tudni feldolgozni. Az elöregedett turbinalapátok mellett az új eszközök gyártásából származó hulladékot is kezelik a meglévő üzemben.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)