Hirdetés

Mi köze a hínárnak a szélenergiához?

|

Elsőre furcsa kombinációnak tűnik, most mégis ezzel próbálkozik a világ egyik legnagyobb szélerőműve.

Hirdetés

A szélenergia fontos eleme annak a folyamatnak amely a fosszilis tüzelőanyagokkal termelt energiától való megszabadulás felé vezet - utóbbit, azaz a fosszilis tüzelőanyagok lecserélését már többek között Ferenc pápa is támogatja.

A szélfarmok főként azokban az országokban futhatnak be szép karriert, amelyeknek van tengerpartja, a partoktól távolabb telepített offshore szélfarmokon ugyanis jóval komolyabb teljesítményű turbinákat lehet bevetni, mint a szárazföldön. Probléma ugyanakkor, hogy egy-egy ilyen létesítményhez rengeteg betonra és egyéb alapanyagra van szükség, szerencsére legalább a szélturbinák lapátkerekei esetén van rá remény, hogy környezetkímélőbb módon készüljenek. A szélfarmokat egyébként papírsárkányra vagy siklóernyőre emlékeztető szerkezetek segítségével lehetne zöldebb alapokra helyezni.

A tengeri szélfarmok ideális terepei lehetnek az akvakultúrás mezőgazdaságnak (Fotó: Unsplash/Nicholas Doherty)
A tengeri szélfarmok ideális terepei lehetnek az akvakultúrás mezőgazdaságnak (Fotó: Unsplash/Nicholas Doherty)

Azonban addig is, amíg ez megvalósul, nem hátrány, ha a már létező szélfarmokkal mást is lehetne kezdeni a megújuló energia termelésén túl. Ezzel kísérletezik most három svéd cég: a zöld energiával foglalkozó OX2 és az emberi fogyasztásra is alkalmas tengeri hínár termesztésében érdekelt Nordic SeaFarm és a KOBB - írja az Electrek.

Hirdetés

A lap információi szerint az OX2 épp egy óriási, 1,7 gigawattos tengeri szélfarmot épít Svédország nyugati partjai mellett. A gigantikus létesítmény 101 szélturbinából áll majd, amelyek évente 6-7 terawatt tiszta energiát termelnek majd - ezzel egyébként a svéd háztartások nagyjából negeydét (1,2 millió háztartást) tudnak majd ellátni megújuló energiával.

Az új ötlet szerint a tengeri létesítményekben mostantól, a szélenergia mellett élelmiszert s termelnének: a rendkívül tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és antioxidánsokban, valamint jódban kifejezetten gazdag tengeri hínár termesztéséhez ugyanis két dologra van szükség: sós vízre és napfényre. A tengeri hínár az emberi fogyasztáson túl takarmányként is elsőrangú.

Kiváló lehetőséget látunk a szélenergia-iparral való együttműködésben, a nagy léptékű akvakultúra (vízművelés) iparágának kialakításában, amely számos új munkahelyet is létrehozhat. A szélfarmok segítségével így egyszerre növelhetjük az élelmiszer-készleteinket és küzdhetünk a klímaváltozás negatív hatásai ellen

- írta Simon Johansson a Nordic Seafarm vezérigazgatója és Benjamin Ajo, a KOBB igazgatótanácsának elnöke közösen kiadott közleményükben.

A hínártermesztés további előnye, hogy a vízi élőlények számára is táplálékot biztosít. Ráadásul, a tengeri szélfarmokról nemrég kiderült, hogy a jelenlétük nem, hogy nem káros a vízi élet számára, hanem kifejezetten előnyös is lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)