Hirdetés

A szélerőművek egyik legnagyobb problémáját oldja meg ez a szélturbina

|

Jóval költséghatékonyabb és kevésbé terheli a környezetet a telepítése.

Hirdetés

A szélenergia - azzal együtt, hogy a napenergiával együtt megbízható megújuló energiaforrásnak számít - nagyon alapanyag-igényes műfaj, a nagy teljesítményű szélturbinák telepítéséhez ugyanis nagy mennyiségű acélra és betonra van szükség. Ezek előállítása jelenleg még erősen környezetterhelő, korábban írtunk is már róla, hogy ideje lenne zöldebbé tenni a betont.

A szélenergiára viszont szükség van, ezért már zajlanak a különféle fejlesztések, amelyek a hatalmas építmények nélkül is kiaknázhatóvá teszik ezt az energiaforrást. Ilyen például a papírsárkányok által ihletett megoldás, ezzel azonban - egyelőre az a probléma, hogy a teljesítménye nem túl jelentős.

A speciális kialakítású szélerőművek telepítéséhez kevesebb alapanyagra van szükség és a környezetet is kevésbé rombolják (Fotó: Gazelle Wind Power)
A speciális kialakítású szélerőművek telepítéséhez kevesebb alapanyagra van szükség és a környezetet is kevésbé rombolják (Fotó: Gazelle Wind Power)

A választ a Gazelle Wind Power megoldása jelentheti, amelyet jelenleg Portugália partjainál tesztelnek és amelyet ezen a héten mutatnak be a szakmának a koppenhágai WindPower 2023 konferencián - írja az Electrek.

Hirdetés

A Gazelle megoldásának lényege, hogy az eddigi tengeri szélturbináktól eltérően az ő szélerőműveiknél nincs szükség óriási betonalapok építésére. Ezt a különleges, moduláris kialakítású szélturbinák teszik lehetővé, amelyek a víz felszínén lebegnek.

A cég eddigi fejlesztései arra irányultak, hogy a lebegő szélerőművek képesek legyenek ellenállni a mostoha óceáni körüólményeknek, időjárásnak és az erős hullámverésnek, emellett azonban a szélturbinák teljesítményének a fokozását is szem előtt tartották.

A mostanra kifejlesztet változat már alkalmas a sorozatgyártásra és óriási előnye, hogy a telepítéséhez nincs szükség speciális darukra és hajókra. A moduláris kialakítású rendszer emellett kevesebb acél felhasználásával is összeállítható. Egy 1 gigawatt teljestményű Gazelle szélfarm kialakításával például nem kevesebb, mint 71 ezer tonna (!) acélt lehet megspórolni.

A fejlesztés várhatóan óriási siker lesz, ugyanis tavaly novemberre a hasonló, lebegő szélerőművekből származó energiatermelés mértéke több mint duplájára nőtt, 91 gigawattról 185 gigawattra, a világszerte zajló hasonló projektek száma pedig 130-ról 230-ra ugrott 12 hónap leforgása alatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)