Hirdetés

Beüzemelték a Tesla belgiumi energiatároló központját

|

Ez az EU területén létesített eddigi legnagyobb Megapack-projekt.

Hirdetés

A Tesla neve hallatán a legtöbb ember az elektromos autókra gondol, azonban Elon Musk cége az energiatárolás terén is komoly fejlesztésekkel különbözteti meg magát a versenytársaktól. Persze, otthoni, fali töltőt több autógyártó is készít, a Tesla azonban az úgynevezett Megapack energiatárolókkal egészen más babérokra tör.

A Megapack a jelenleg elérhető egyik legnagyobb energiatároló megoldás, ami gyakorlatilag egy óriási konténerbe épített akkumulátorokat jelent, amelyek képesek kiegyensúlyozni a megújuló energiaforrások miatt előforduló hálózati áramingadozásokat. Mindegyik egység 3 megawattórányi energiát tud tárolni, amely átlagosan 3600 háztartást tud ellátni egy-egy órán át.

A Tesla Megapack a jelenleg elérhető egyik legkomolyabb energiatároló megoldás (Fotó: Tesla)
A Tesla Megapack a jelenleg elérhető egyik legkomolyabb energiatároló megoldás (Fotó: Tesla)

Az Electrek számolt be róla, hogy a Tesla nemrég átadta az Európai Unió eddigi legnagyobb Megapack-projektjét a belgiumi Lessines-ben. A Brüsszeltől nagyjából 30 kilométerre fekvő kisvárosban 40 Megapack-konténert állítottak üzembe, amellyel egy, még a második világháború idejéből származó, zajos és környezetszennyező gázturbinát lehettett kiváltani.

Hirdetés

Ez összesen 100 megawattórányi kapacitást jelent, amely jelenleg a legnagyobb hasonló létesítmény Európában - pontosabban a kontinentális részen, ugyanis Nagy-Britanniában még novemberben üzemeltek be egy ennél is nagyobb Megapack-telepet, amely háromszázezer brit otthon energiaháztartását képes elátni két órán keresztül.

Míg a Tesla az elmúlt időben komolyan felpörgette az autógyártást és idén már több mint egymillió elektromos autót terveznek értékesíteni, az energetikai projektjeik, ha lehet, még ennél is jobban teljesítenek. Csak az előző negyedévben rekordnak számító 2,1 gigawattórányi akkumulátor-kapacitást állítottak üzembe, azonban a cég nevadai Gigafactory-jában hetente további 42 Megapack készül majd el, a cég rövidesen beinduló kaliforniai gyára pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy év alatt 40 gigawattórányi kapacitást állítson elő.

A Tesla emellett az otthoni energiatárolást lehetővé tévő Powerwall-ok gyártását is komolyan felpörgette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)