Hirdetés

Újabb magyar településen alakult energiaközösség

|

Három körben összesen hatvan háztartás fog csatlakozni a hálózathoz.

Hirdetés

Három éve futotta be a világhálót egy spanyol falu, El Raelengo története, amely elsők között hozott létre energiaközösséget a kontinensen. Az Alicante tartományban található kisváros ma már háromszáz háztartását segíti ilyen kollektív energetikai rendszer. Viszonylag gyorsan bebizonyosodott az a feltételezés, hogy a konstrukció működőképes, így az elmúlt évek során számos európai település, lakóközösség követte a példájukat.

Az energiaközösség fogalma már nem ismeretlen a világban. New Yorktól Kínáig a világ számos pontján alapítottak már ilyet. 2019-ben az EU egy szabályozó rendelettel megnyitotta az utat hasonló szövetkezetek létrejöttének, és 2020-ban  - az uniós direktívának megfelelően - bekerült a magyar jogrendbe is.

80 háztartással a múlt év végén indult útjára az első energiaközösség a főváros II. kerületében, Pesthidegkúton. Bár a társulási forma még gyerekcipőben jár Magyarországon, már most számos formálódó energiaközösség van szerte az országban.

Hirdetés

Nem is kellett sokáig várni: Bábolnán jegyezték be az év első hasonló projektjét. A jórészt napelemekre támaszkodó közös hálózat az önkormányzat koordinálásával indult be. A kis lélekszámú város polgármestere, Horváth Klára néhány napja egy sajtótájékoztató keretén belül közölte a megalapított energiaközösség részleteit a nyilvánossággal.

Elmondta, hogy a közösség tagjai egymás között szabadon értékesíthetik az áramot. Ennek eredményeként a jövőben a társulásban lakossági fogyasztóként jelenlévő tagjai a hivatalos átvételi árnál kedvezőbb feltételek mellett adhatják el az általuk megtermelt felesleget, az átvevők pedig a piaci árnál kedvezőbben vásárolhatnak ebből.

Az önkormányzat az intézményeire szerelt inverterekkel veszi ki a részét a közösségi áramtermelésből, és a helyi uszoda 50 kilowattos gázmotorjával, mely termálvízből nyert metán felhasználásával termel hőt és áramot. Ezen felül bejelentették, hogy itt fogják telepíteni az ország első V2G típusú elektromos busztöltőjét is, mely igény esetén a járműből képes visszatáplálni a hálózatba.

A közösséghez három ütemben 60 háztartás fog csatlakozni, valamint egy ipari szereplő is a saját 340 kW-os napkollektorokból álló erőművével. A közösség teljes kapacitása jelenleg 1,5 MW, aminek a termelt feleslegét a helyi húsfeldolgozó vállalat fogja megvásárolni. A rendszer rugalmas működését egy 100 kilowattos akkumulátoros tároló egészíti ki. 

A projekt itt biztosan nem fog megállni, hiszen az önkormányzat tevékenységeit ellátó konzorcium nemrég nyert 300 millió forintot újabb inverterek és a hálózat működését segítő számítógépes rendszer telepítésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)