Hirdetés

Úszó „napraforgó” termeli a megújuló energiát Hollandiában

|

A természettől ellesett ötlettel jelentősen növelhető a megtermelt energia mennyisége.

Hirdetés

Idén februárban írtunk egy hazai fejlesztésű úszó napelemről, ami kiküszöböli a naperőművek egyik legnagyobb hátrányát, hogy viszonylag sok helyet foglalnak. A holland Leiden Egyetem korábbi kutatása szerint egy naperőműnek 40-50-szer annyi hely kell, mint egy szénerőműnek, és akár 90-100-szor annyi, mint egy földgázzal üzemelő létesítménynek. A lebegő napelemeknél ez a probléma nem áll fenn, hiszen bármilyen vízfelületre kihelyezhetőek, ráadásul így a rendszer hűtése is sokkal hatékonyabb.

Ez a koncepció egyébként már a kétezres évek óta létezik, most azonban egy portugál cég továbbfejlesztette a megoldást - írja a Euronews. A hírcsatorna értesülései szerint a Solaris Float nevű vállalkozás által kifejlesztett Proteus napelemes rendszer szintén képes lebegni a víz felszínén, azonban egy ügyes megoldásnak köszönhetően a napelempanelek precízen képesek követni a Nap mozgását, így hajnaltól alkonyatig képesek energiát termelni.

Az úszó napelemeknek több előnye is van a szárazföldiekkel szemben (Fotó: Solaris Float)
Az úszó napelemeknek több előnye is van a szárazföldiekkel szemben (Fotó: Solaris Float)

A 38 méter átmérőjű, köralakú platformon 180, kétoldalú napelemet helyeztek el. A lebegő naperőművet ezután a Hollandia délnyugati részén található Oostvoornse Meer nevű tavon helyezték üzembe. Itt, egy tiszta, csapadékmentes napon a sziget 873 kilowattnyi energiát képes megtermelni. Ez azt jelenti, hogy mindössze hét ilyen szigettel egy év alatt körülbelül 2 gigawattot lehet előállítani, ami nagyjából másfélmillió háztartás energiaszükségletét képes fedezni.

Hirdetés

A napraforgót idéző megoldás a fejlesztők szerint 40 százalékkal több megújuló energia előállítására képes, mint egy azonos méretű, de fix panelekből álló naperőmű. A vízen lebegő platformot az időjárásnak és a hőmérsékletváltozásnak ellenálló anyagokból készítették, hogy megelőzzék annak idő előtti elöregedését.

A helytakarékos megoldás különösen jól jön a kicsi, de sűrűn lakott országok, mint például Hollandia számára. A lebegő napelemek technológiája egyre népszerűbbé válik: a Világbank statisztikái szerint 2014-ben a hasonló létesítmények összesített kapacitása 10 megawatt volt, 2018 szeptemberére azonban több mint százszorosára növekedett: 1,1 gigawattra.

Amiatt sem kell aggódni, ha esetleg Hollandiában mostohább lenne az időjárás, ugyanis már kifejlesztették azt a napelemet, amely akár éjszaka is képes energiát termelni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)