Hirdetés

Ezért ne hagyd a PET-palackos italodat a napon

|

Lehet belőle nagyobb problémád is annál, hogy felmelegszik a folyadék.

Hirdetés

Az alig néhány hete kezdődött nyári időszak Európában már hivatalosan is a kánikuláé. Mindenhol érezteti hatását az első nagyobb hőhullám, de a kontinens déli részén, vagyis Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban a legelviselhetetlenebb. Az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy a legmelegebb órákban tartózkodjunk a tűző naptól és hidratáljunk bőségesen.

Hazánkban a legtöbb régióban megfelelő az ivóvíz minősége, mégis évszaktól függetlenül sokan választják a palackozott italokat dacára annak, hogy mekkora gondot jelentenek a hulladékként eldobott palackok, pláne, ha nem szelektíven gyűjtik. Bár a kötelező visszaváltási rendszer is élesedett a hónap elején, és a különálló kupak problémája is megoldódott egy uniós előírásnak köszönhetően, más gond is van a műanyag palackokkal.

Hirdetés

Egy nemrég megjelent tanulmány azt taglalja, hogy meglehetősen veszélyes kémiai anyagok is kioldódhatnak belőlük, szennyezve a bennük tárolt folyadékot. A jelenséget az teheti különösen veszélyessé, ha a napon hagyjuk a műanyag flaskát, ilyenkor ugyanis a fokozott hő hatására felgyorsul a folyamat.

A kínai Jinan Egyetem környezetszennyezéssel és egészséggel foglalkozó részlegének kutatócsoportja vizsgálatokat is folytatott a témában. A tudományos kutatás során az úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC) viselkedését vizsgálták szimulált helyzetekben. Ezek az anyagok számtalan hétköznapi dologban megtalálhatók a festékektől a tisztítószerekig, ám széles skálán mozognak aszerint, hogy ártalmatlanok, vagy akár hosszú távú egészségkárosodást okozhatnak.

A szóban forgó vizsgálat kimutatta, hogy néhány ezekből a vegyületekből kioldódhat, és egyenesen a tárolt folyadékba kerülhet. Egyedül az okozhat némi megnyugvást, hogy a kibocsátott anyag mennyisége szinte elenyésző. Ám mivel akad köztük fokozottan káros, veszélyes, sőt mérgező is, érdemes a palackokat a napfénytől távol tartani.

A szakértők megállapítása szerint a problémás anyagok kioldódását egy fotodegradáció nevű folyamat okozza, melynek során az erőteljes napfény hatására a műanyag elkezd bomlani. Egyébként ezzel már korábban is számolt a tudományos világ, de a mostani volt eddig a jelenség tudományos értelemben vett legalaposabb dokumentálása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)