Hirdetés

Meglepően jól teljesítenek 32 évvel a telepítésük után is ezek a naperőművek

|

A Franciaországban mért eredmény a technológia magas fokú fenntarthatóságáról árulkodik.

Hirdetés

Franciaország legrégebben telepített napelemes moduljait nemrégiben teszteknek vetették alá, és a vizsgálat eredménye sokakat meglepett: az 1992-ben munkába állított inverterek még mindig teszik a dolgukat, ráadásul nem is akárhogy. A vizsgált napelemek a mai napig képesek a gyártó által vállalt mértékben ellátni feladatukat.

A francia Hespul egyesületet 1991-ben alapították meg azzal a kimondott céllal, hogy létrehozza Franciaország első, az országos hálózatra csatlakozó fotovoltaikus erőművét. A Phébus 1 1992. június 14-én Ainban történt felavatását követően a vállalat úgy döntött, hogy tevékenységét kiterjeszti a napenergia népszerűsítésére Franciaországban, amelyhez a szükséges technológia akkoriban még gyerekcipőben járt.

Az egyesület most nyilvánosságra hozta egy tavaly indított tesztjének eredményeit, mely során 10 négyzetméternyi, kb. 1 kW teljesítményű panelt szereltek le, hogy a nemzetközi szabványoknak megfelelő vizsgálatoknak vessék alá.

Hirdetés

A paneleket egy sötét, ellenőrzött hőmérsékletű helyiségben helyezték el, és 1000 W/m²-es fényhatásnak tették ki, hogy megmérjék a maximális pillanatnyi teljesítményüket. Ezt az értéket aztán összehasonlították a gyári mérésekkel. A teszteket a franciaországi székhelyű Certisolis tanúsító szervezet és a francia Isowatt napenergia-szakértő cég végezte.

A tesztek kimutatták, hogy a modulok 31 év működés után is nagy átlagban az induló teljesítményük 79,5 százalékán képesek termelni. Egy 11 évvel ezelőtti vizsgálat során ez az érték még 91,7 százalék volt. Mivel a gyártó eredetileg 80 százalékos teljesítményt ígért 25 év után, így a teszteredmények igazolják az eredeti vállalást. A vizsgált modult két részre osztották, az egyik 1,09, a másik 0,42 százalékos csökkenést mutatott évente. Ebből arra következtettek a Certisolis és az Isowatt munkatársai, hogy az panelek kisebb része gyorsabb romlást mutatott a többinél.

A panelek teljesítménye közti eltérést a vizsgálat megállapítása szerint a gyártás során használt kapszulázóanyagok adalékainak összetételében lévő különbségek magyarázzák. Egyébként ugyanilyen céllal végeztek már vizsgálatokat világszerte az Egyesült Államoktól Ázsiáig, és mind nagyon hasonló eredménnyel zárultak, ami biztató a technológia jövőjének tekintetében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)