Hirdetés

Több mint hatmilliárd liter vizet használt el hűtésre tavaly a Google

|

Az AI kiszolgálására létrehozott adatközpontok fenntartása ellehetetleníti a techóriás klímavédelemmel kapcsolatos vállalásait.

Hirdetés

Néhány éve a Google egy ábrándos pillanatában azt nyilatkozta, hogy 2030-ig a vállalat tevékenységét karbonsemlegessé fogja tenni. Egyébként ez részben már sikerült is neki még 2007-ben egyes technológiai folyamatok tekintetében, azonban azt a vállalást tette, hogy a céldátumig minden tevékenységéhez megújuló energiát fog használni. Ehhez azonban mélyen a zsebébe kellene nyúlnia a vállalatnak, és a helyzet is teljesen más, mint amikor a nagyvonalú ígéret elhangzott.

Nehéz dolga lesz a Google-nek, ha tartani szeretné a szavát, hiszen azóta minden évben emelkedett valamennyit a tevékenységéhez köthető kibocsátások mértéke és a szerverek hűtéséhez használt víz mennyisége is. Ha pedig csak a vállalás óta eltelt öt évet vizsgáljuk, egészen extrém növekedést mutatnak ezek a számok.

Ennek legfőbb oka, hogy ebben az időszakban épült ki az új technológiák - főként az AI - támogatására szolgáló adatközpontok hálózata, amelyek működtetése rendkívül hardver- és energiaigényes is.

Hirdetés

A kibocsátások növekedése csaknem 50 százalékos ebben az időszakban, és nem valószínű, hogy belátható időn belül változna a tendencia, hiszen a kapcsolódó újdonságok még bőven a felívelő szakaszukban járnak. Ennek tényét maga a cég is elismeri az idei környezetvédelmi jelentésében.

Tavaly 14,3 millió tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe a Google összességében, ami 48 százalékkal több, mint 2019-ben, de az egy évvel korábbi értéket is 13 százalékkal haladta meg. A nyilvánosságra hozott jelentésben ezt a vállalat maga is az AI, és az azt kiszolgáló adatközpontok számlájára írja, de az ellátási lánc is rátett erre egy lapáttal.

Ahhoz azonban, hogy a saját maga által diktált tempót tartani tudja a jövőben, további beruházásokra lesz szükség, ami csak még tovább mélyíti a problémát. Azonban a kibocsátásokkal kapcsolatos aggályok egy újabb komoly problémával is súlyosbodnak, ez pedig a hűtéshez felhasznált víz mennyisége.

Nem meglepő módon ebben is növekedést mutatott a Google az elmúlt évek során. A tavaly elhasznált 6,1 milliárd liter víz 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. Tekintve, hogy a keresőóriás ez idáig nem adott lejjebb ambiciózus vállalásaiból, egyelőre nem látszik, hogy éri el hat éven belül a klímasemlegességet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)