Óvakodj a bambuszruháktól, nem túl fenntarthatóak

|

A legtöbbnek nem sok köze van a valódi bambuszhoz.

Hirdetés

Ahogy egyre többen lesznek öko-tudatosak, úgy válik egyre népszerűbbé a fenntartható öltözködés. Azonban érdemes alaposan utánanézni, mit húzunk magunkra, a nagy divatmárkák, különösen pedig a fast fashion cégek ugyanis gyakran élnek a greenwashing módszerével.

Ennek egyik legújabb bizonyítéka a kétezres évek eleje óta egyre kelendőbb, bambusz alapanyagú ruhák népszerűsége. A Popular Science azonban arra figyelmeztet, hogy, bár a bambusz valóban viszonylag környezetkímélő módon termeszthető - rendkívül gyorsan nő, nincs szüksége műtrágyára, illetve ivóvízre, ráadásul, lehetséges, bár jelenleg még vitatott, hogy jelentős mennyiségű szén-dioxidot tud megkötni - az ipari felhasználása már problémásabb.

A lap rámutat, hogy az amerikai kereskedelmi felügyelet, az FTC (Federal Trade Commission) már 2009-ben elmarasztalt egy céget, amely azt állította, hogy az általa gyártott ruhák 100 százalékban bambuszrostokból készülnek. A valóság azonban, hogy a rayon néven is ismert, úgynevezett műselyemből gyártották a kollekciót. Ezzel az alapanyaggal pedig az a legnagyobb baj, hogy a gyártása során komoly vegyszeres kezelésen esnek át, amely mindennek nevezhető, csak környezetkímélőnek nem. Ráadásul, a rayon beszerzését sok divatcég nem fenntartható forrásokból oldja meg: 2016-ban Nicole Rycroft, az esőerdők védelmével foglalkozó Canopy non profit vezetője elárulta, hogy a hasonló alapanyagok mintegy 30 százaléka kifejezetten veszélyeztetett esőerdők letarolásából származik.

A bambuszrostból készült ruhák javának nem sok köze van a fenntarthatósághoz (Fotó: Scop.io/Yavor Atanasov)

A bambuszrostból készült ruhák javának nem sok köze van a fenntarthatósághoz (Fotó: Scop.io/Yavor Atanasov)

Szerencsére ma már jobban figyelnek a hasonló gyakorlatokat követő cégekre. Az FTC ugyanis ma már tiltja, hogy egy termék nevében szerepelejen a bambusz, kivéve, ha az adott portéka valóban tartalmaz bambuszroostokat.

"Vizsgálataink szerint gyakorlatilag alig találni olyan termékeket, amelyek tényleges bambuszrostokat tartalmaznak, így legyünk szkeptikusak, ha egy cég azt állítja, hogy a textiltermékeinek alapanyaga bambusz" - figyelmeztetett a hatóság 2015-ös blogposztjában.

Erre pedig még most is szükség van: idén nyáron a Good Housekeeping független szakértői több olyan ágyneműt vizsgáltak meg, amelyek a gyártók szerint bambusz-, illetve eukaliptuszrostokat tartalmaznak, illetve további növényi rostszálakat. A laboratóriumi vizsgálatok azonban kiderítették, hogy erről egyetlen esetben sem lehet beszélni, mindegyik ágynemű rayon, azaz műselyem felhasználásával készült.

"Ezeknél a termékeknél a növényi alapanyagokat olyan mértékben oldják fel vegyszerekben, hogy a végtermékben gyakorlatilag nem lehet ezeket azonosítani" - mondta a vizsgálattal kapcsolatban Lexie Sachs, a Good Housekeeping Institute igazgatója és vezető kutatója. "Ezek a cégek megpróbálják bambuszként eladni az olyan termékeiket, amiknek semmi köze a növéynekhez."

A műselyem készítése során olyan anyagokat használnak fel, mint az erősen lúgos kémhatású nátrium-hidroxid, vagy az erősen mérgező, illékony szén-diszulfid. A gyártási folyamat során azonban további erős vegyszerekkel, például kénsavval is kezelik a növényi pépet. Paul Blanc, a University of California-San Francisco környezeti egészséggel foglalkozó professzora 2016-os könyvében rámuatott, hogy a gyártás során felhasznált vegyszerek több mérgezéses esetet, a gyártóüzemekből kikerülve pedig súlyos vízszennyezést okoztak. A Canopy pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a hasonló gyártási technikák alkalmazása azzal jár, hogy a felhasznált növények körülbelül 70 százaléka kárba vész. A hasonló alapanyagok ráadásul nem is bomlanak le könnyen és az újrahasznosításuk is problémákba ütközik.

Ha valóban természetes alapanyagból készülő ruhákat, textileket szeretnénk vásárolni, mindig nézzünk utána a gyártó cégek hátterének és csak olyanoktól vásároljunk, akik hivatalos tanúsítvánnyal tudják igazolni, hogy valóban fenntarthatóan működnek.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)