Hirdetés

Óvakodj a bambuszruháktól, nem túl fenntarthatóak

|

A legtöbbnek nem sok köze van a valódi bambuszhoz.

Hirdetés

Ahogy egyre többen lesznek öko-tudatosak, úgy válik egyre népszerűbbé a fenntartható öltözködés. Azonban érdemes alaposan utánanézni, mit húzunk magunkra, a nagy divatmárkák, különösen pedig a fast fashion cégek ugyanis gyakran élnek a greenwashing módszerével.

Ennek egyik legújabb bizonyítéka a kétezres évek eleje óta egyre kelendőbb, bambusz alapanyagú ruhák népszerűsége. A Popular Science azonban arra figyelmeztet, hogy, bár a bambusz valóban viszonylag környezetkímélő módon termeszthető - rendkívül gyorsan nő, nincs szüksége műtrágyára, illetve ivóvízre, ráadásul, lehetséges, bár jelenleg még vitatott, hogy jelentős mennyiségű szén-dioxidot tud megkötni - az ipari felhasználása már problémásabb.

A lap rámutat, hogy az amerikai kereskedelmi felügyelet, az FTC (Federal Trade Commission) már 2009-ben elmarasztalt egy céget, amely azt állította, hogy az általa gyártott ruhák 100 százalékban bambuszrostokból készülnek. A valóság azonban, hogy a rayon néven is ismert, úgynevezett műselyemből gyártották a kollekciót. Ezzel az alapanyaggal pedig az a legnagyobb baj, hogy a gyártása során komoly vegyszeres kezelésen esnek át, amely mindennek nevezhető, csak környezetkímélőnek nem. Ráadásul, a rayon beszerzését sok divatcég nem fenntartható forrásokból oldja meg: 2016-ban Nicole Rycroft, az esőerdők védelmével foglalkozó Canopy non profit vezetője elárulta, hogy a hasonló alapanyagok mintegy 30 százaléka kifejezetten veszélyeztetett esőerdők letarolásából származik.

A bambuszrostból készült ruhák javának nem sok köze van a fenntarthatósághoz (Fotó: Scop.io/Yavor Atanasov)
A bambuszrostból készült ruhák javának nem sok köze van a fenntarthatósághoz (Fotó: Scop.io/Yavor Atanasov)

A bambuszrostból készült ruhák javának nem sok köze van a fenntarthatósághoz (Fotó: Scop.io/Yavor Atanasov)

Szerencsére ma már jobban figyelnek a hasonló gyakorlatokat követő cégekre. Az FTC ugyanis ma már tiltja, hogy egy termék nevében szerepelejen a bambusz, kivéve, ha az adott portéka valóban tartalmaz bambuszroostokat.

"Vizsgálataink szerint gyakorlatilag alig találni olyan termékeket, amelyek tényleges bambuszrostokat tartalmaznak, így legyünk szkeptikusak, ha egy cég azt állítja, hogy a textiltermékeinek alapanyaga bambusz" - figyelmeztetett a hatóság 2015-ös blogposztjában.

Erre pedig még most is szükség van: idén nyáron a Good Housekeeping független szakértői több olyan ágyneműt vizsgáltak meg, amelyek a gyártók szerint bambusz-, illetve eukaliptuszrostokat tartalmaznak, illetve további növényi rostszálakat. A laboratóriumi vizsgálatok azonban kiderítették, hogy erről egyetlen esetben sem lehet beszélni, mindegyik ágynemű rayon, azaz műselyem felhasználásával készült.

"Ezeknél a termékeknél a növényi alapanyagokat olyan mértékben oldják fel vegyszerekben, hogy a végtermékben gyakorlatilag nem lehet ezeket azonosítani" - mondta a vizsgálattal kapcsolatban Lexie Sachs, a Good Housekeeping Institute igazgatója és vezető kutatója. "Ezek a cégek megpróbálják bambuszként eladni az olyan termékeiket, amiknek semmi köze a növéynekhez."

A műselyem készítése során olyan anyagokat használnak fel, mint az erősen lúgos kémhatású nátrium-hidroxid, vagy az erősen mérgező, illékony szén-diszulfid. A gyártási folyamat során azonban további erős vegyszerekkel, például kénsavval is kezelik a növényi pépet. Paul Blanc, a University of California-San Francisco környezeti egészséggel foglalkozó professzora 2016-os könyvében rámuatott, hogy a gyártás során felhasznált vegyszerek több mérgezéses esetet, a gyártóüzemekből kikerülve pedig súlyos vízszennyezést okoztak. A Canopy pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a hasonló gyártási technikák alkalmazása azzal jár, hogy a felhasznált növények körülbelül 70 százaléka kárba vész. A hasonló alapanyagok ráadásul nem is bomlanak le könnyen és az újrahasznosításuk is problémákba ütközik.

Ha valóban természetes alapanyagból készülő ruhákat, textileket szeretnénk vásárolni, mindig nézzünk utána a gyártó cégek hátterének és csak olyanoktól vásároljunk, akik hivatalos tanúsítvánnyal tudják igazolni, hogy valóban fenntarthatóan működnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)