Hirdetés

Felülnél egy papírból készült elektromos motorra?

|

Az ötlet egy svéd elektromos bringagyártó cégtől érkezik

Hirdetés

A svéd Cake-ről már többször is írtunk korábban, például munkapaddá alakítható teherbringáik, vagy a dél-afrikai vadőröknek tervezett napelemes motorjaik révén. A skandináv cég most egy új, izgalmas fejlesztéssel jelentkezett, ami tovább csökkentheti a kerékpárjaik és motorjaik karbonlábnyomát - írja a RideApart.

A cég a szintén svéd PaperShell vállalattal kezdett együttműködni, amely papír felhasználásval készít fenntartható, természetes rostokból álló úgynevezett kompozitanyagot. A papíralapú anyag a Cake elektromos motorjaiban bizonyos műanyag alkatrészeket váltana ki, ezért fontos, hogy a teherbíró képessége magasabb, mint az adott - polipropilén - elemeké.

A svéd Cake elektromos motorjai és kerékpárjai tervezése során is nagyon figyel a környezetünkre (Fotó: Ridecake.com)
A svéd Cake elektromos motorjai és kerékpárjai tervezése során is nagyon figyel a környezetünkre (Fotó: Ridecake.com)

A svéd Cake elektromos motorjai és kerékpárjai tervezése során is nagyon figyel a környezetünkre (Fotó: Ridecake.com)

Egyértelmű előny, ahogy a különleges kompozit karbonterhelése is: egy kilogrammnyi papíralapú kompozit karbonterhelése mindössze 0,65 kilogramm (kilónként), míg a polipropilén esetében ez a szám 4,95 kilogramm, az üvegszál esetén pedig 25,05 kilogramm.

A PaperShell a Cake elektromos motorjaihoz ebből az alapanyagból gyártana többféle alkatrészt, olyat is, amelynél fontos a jelentős teherbíró képesség, illetve olyat is, amely egyaránt alkalmas kültéri és beltéri használatra. Előbbinek a kompozit tökéletesen megfelel, ugyanis tűz-, UV-, karcolás-, és ütésálló. Emellett hidrofób, azaz víztaszító tulajdonsága is van, ami azt jelenti, hogy az esőcseppek egyszerűen leperegnek róla.

Hirdetés

A papíralapú anyag könnyen formálható, ugyanolyan felhasználást tesz lehetővé, mint a hőformázott műanyag vagy a megmunkált fémlemezek. Életciklusa végén azonban a fához hasonlóan lehet újrahasznosítani, sőt, bármilyen, fa-újrahasznosítással dolgozó üzem alkalmas rá, hogy elvégezze ezt a feladatot.

A Cake úttörő munkát végez, ha ugyanis a fenntartható kompozitanyag beválik, azt nem csak motorkerékpárok és biciklik gyártásánál lehet felhasználni, hanem akár autógyártásnál, dee lakberendezésnél, bútorgyártásnál vagy akár építkezésnél is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)