Hirdetés

Napenergiát és vizet is előállít ez a különleges napelem

|

Az eszköz segítségével akár a sivatagban is megoldható a fenntartható mezőgazdasági termelés.

Hirdetés

Multifunkciós napelem-panelt fejlesztettek a szaúdi King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) kutatói - írja a Science Daily. Az egyelőre demonstrációs célokat szolgáló prototípus lehetővé teszi, hogy a száraz, sivatagos területeken élők számára egyszerre biztosítson fenntartható módon előállított vizet és élelmiszert.

A fejlesztés lényege egy hidrogél rétegre helyezett napelem-panel, amelyet egy nagy fémdoboz tetejébe illesztettek. A hidrogél egy különleges műanyag, amely jelentős mennyiségű vizet képes megkötni. A WEC2P néven emlegetett eszköz ennek segítségével tudja összegyűjteni a levegő páratartalmát, amely vízcseppek formájában csapódik le a fémdobozban. A vizet hő segítségével lehet kinyerni a hidrogélből, ehhez a kutatók a napelemek hulladékhőjét használják fel. Egy alternatív üzemmódban pedig a napelemek hatékonyságát tudja fokozni azáltal, hogy azok hőterhelését csökkenti, nagyjából 9 százalékkal.

A szaúdi egyetem kutatóinak fejlesztése egyszerre állít elő tiszta energiát és vizet - képünk illusztráció (Fotó: stearnscountymn.gov)
A szaúdi egyetem kutatóinak fejlesztése egyszerre állít elő tiszta energiát és vizet - képünk illusztráció (Fotó: stearnscountymn.gov)

A szaúdi egyetem kutatóinak fejlesztése egyszerre állít elő tiszta energiát és vizet - képünk illusztráció (Fotó: stearnscountymn.gov)

A kutatócsapat azt is letesztelte, hogy kifejezetten forró, kánikulai körülmények között hogyan vizsgázik a rendszer, ha élelmiszer-felhasználású növények termesztéséről van szó. Az eszköz által begyűjtött vízzel 60 vízispenót-magot öntöztek, amelyeket egy műanyag csíráztatódobozba helyeztek. A kísérlet sikeres volt, a 60 magból 57 teljes méretű növénnyé fejlődött, ehhez pedig csupán azt a megközelítőleg két liter vizet használták fel, amelyet a hidrogél-betét két hét alatt összegyűjtött.

Az a célunk, hogy egy integrált rendszert hozzunk létre, amely egyszerre biztosít tiszta energiát, vizet és élelmiszert. A fejlesztés víztermelő része az, ami megkülönbözteti más, mezőgoazdasági célú napelemektől

- mutatott rá Peng Wang professzor, a kutatás vezetője.

Mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülhetne, az eszközt tovább szeretnék fejleszteni. Különösen a hidrogél tulajdonságait javítanák a szaúdi egyetem kutatói, hogy az még hatékonyabban képes legyen megkötni a levegő páratartalmát.

A tiszta vízhez és megfizethető tiszta energiához való hozzáférés része az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési céloknak. Bízom benne, hogy a fejlesztésünk eredményeként egy decentralizált áram- és víztermelő rendszer jöhet létre, amellyel otthonok energiaigényeit lehet fedezni és vizet biztosítani a mezőgazdaság számára

- tette hozzá Peng Wang.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)