Hirdetés

A kék-zöld tetőké a jövő

|

A városokban is megvalósítható a víz természetes körforgása, a speciálisan kialakított tetőszerkezetek segítségével.

Hirdetés

Az épített környezet és a klímaváltozás miatt felforrósodó, poros levegő idén nyáron is erősen igénybe veszi majd a városlakók szervezetét, az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően pedig hol a csapadékvíz elvezetése, hol éppen annak hiánya okoz majd gondot.

A Wavin Építőipari Trendmutatója szerint a megoldás az esővíz elvezetése helyett annak okos megtartása és újrahasznosítása, így egyre nagyobb igény mutatkozhat az úgynevezett kék-zöld tetők kialakítására. A kísérleti projektek tapasztalatai bizakodásra adnak okot, hiszen a fenntartható esővízkezelés enyhülést hoz a hőségtől szenvedő városlakók számára - és nem utolsó sorban költségmegtakarítást jelent az épületek üzemeltetőinek.

A kék-zöld tető nem csak a vízzel segít takarékoskodni, a lakók komfortérzetét is növeli (Fotó: Wavin)
A kék-zöld tető nem csak a vízzel segít takarékoskodni, a lakók komfortérzetét is növeli (Fotó: Wavin)

A klímaváltozásnak köszönhetően az árvizek gyakorisága jelentősen, 30 százalékkal megnőtt, miközben az extrém száraz időszakok miatt a talajvízkiterlemelés világszerte megduplázódott. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az esővizet szűkösebb időszakokra "félretegyük", majd újrafelhasználjuk. De hogyan valósítható meg mindez beépített, városi környezetben?

Hirdetés

A cég szakértői anyaga szerint innovatív mérnöki megoldásokkal az esővizet megköthetjük az épületek tetején, és így a víz természetes körforgását városi környezetben is megvalósíthatjuk. Az kék-zöld tetők sokkal többet tudnak, mint a hagyományos, mindössze az épület védelmét és a víz elvezetését szolgáló tetők. A Wavin kísérleti, "PolderRoof" projektjeiben például a zöld, füvesített vagy beültetett tetőszint alatt, attól egy szűrőréteggel elválasztva egy "kék" víztározó réteg kap helyet, amit vízzáró réteg választ el a tetőszerkezettől.

A kék-zöld tetők intelligens vezérlőszoftvere csúcsra járatja a hatékonyságot (Fotó: Wavin)
A kék-zöld tetők intelligens vezérlőszoftvere csúcsra járatja a hatékonyságot (Fotó: Wavin)

A tetőből így intelligens eszközökkel vezérelhető víztározó válik: az esővízet öntözésre, az épület hűtésére lehet használni, de akár az épület mosdóiban is újrahasznosítható. A rendszer ráadásul a meteorológiai előrejelzések, illetve a tetőn tárolt folyadék mennyisége és hőmérséklete alapján a lehető leghatékonyabban használja fel az értékes esővizet.

A kék-zöld tetők előnyeit az épületben lakók és dolgozók, illetve az épület üzemeltetői is élvezhetik. Már csak a növények látványa és a kevésbé poros levegő is felüdülést jelent: az ilyen épületek lakói a tapasztalatok szerint jobban tudnak koncentrálni, sőt, 30 százalékkal ritkábban van szükségük gyógyszerekre. A tetők emellett hő-, és hangszigetelőként is szolgálnak: 4 fokkal csökkentik az épületekben a hőmérsékeletet, és akár 10 decibellel képesek mérsékelni az utcáról beszűrődő zajt.

A kék-zöld tetőknek köszönhetően az egész épület energiafelhasználása hatékonyabbá válik: segítségükkel nyáron 7 százalék energiamegtakarítást lehet elérni, az összegyűjtött, újrahasznosítható esővíz mennyisége pedig legalább 60, de akár 150 liter is lehet négyzetméterenként. További költségcsökkentést jelent, hogy a kék-zöld tetők karbantartására negyedannyit kell költeni, mint a hagyományos tetők esetében, az élettartamuk pedig a hagyományos tetők duplája.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)