Hirdetés

A Q Energy építi meg Európa legnagyobb úszó napelemparkját

|

Franciaország északnyugati részén valósul meg a grandiózus beruházás.

Hirdetés

A napenergia egyike a legtisztább energiáknak. Világszerte próbálnak minél nagyobb arányban ezzel termelni villamosenergiát. Bár Európa sokat tett az elmúlt két évtized során, hogy növelje a napenergia kapacitások arányát a megújulók között, de a térségben megtermelt tiszta energia nagyobb része még mindig szél- és vízenergiából származik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nagy baj lenne, hanem, hogy a lehetőségeinkhez mérten van még hova terjeszkedni.

A háztartási kiserőművek és a valamivel nagyobb közületi beruházások mellett a napelemparkok telepítése is sokat lökött a technológia minél nagyobb arányú kihasználásán. Ezeknek a beruházásoknak a zászlóshajója, a fotovoltatikus technológia úttörője, a QCell-ből létrejött Qenergy most készül hadrendbe állítani a kontinens legnagyobb napelemparkját

Hirdetés

A Franciaország északnyugati részére tervezett erőmű barnamezős beruházás lesz. Ez annyit tesz, hogy olyan területen fogják telepíteni, ahol eredetileg valamilyen ipari, vagy katonai létesítmény volt. A tervezett erőmű a Les Ilots Blandin nevet viseli majd, és Dijon-tól északra épül fel. A Les Ilots Blandin kapacitása eredetileg 66 megawatt (MW) lett volna, de a továbbfejlesztett tervezés lehetővé tette, hogy a teljesítménye 74,3 MW-ra emelkedjen.

A beruházásnak egy korábbi kavicsbánya területe ad majd otthont. 134 649 invertert rögzítenek úszókra, és ezek hat szigetet fognak alkotni, amelyeket vagy a parthoz, vagy az elárasztott gödrök aljához rögzítenek. A Q Energy részleteket nem árult ugyan el, de elmondásuk szerint a lehető legfenntarthatóbb módon fog a projekt megvalósulni a területet előkészítő munkálatoktól kezdve, az újrahasznosítható anyagból készülő panelekig bezárólag.

Európa legnagyobb úszó napelemparkja 37 000 háztartás számára elegendő tiszta energiát fog előállítani, és évente mintegy 18 000 tonna károsanyag kibocsátástól kíméli meg a légkört. Az építkezés még ebben a hónapban megkezdődik, és várhatóan körülbelül 18 hónapig tart majd. Az ideiglenes üzembe helyezést 2025 első negyedévére tervezik.

Jean-Francois Petit, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója szerint:

"A Les Ilots Bladin csodálatos példája annak, hogy a vízterületek hogyan támogathatják jelentős mértékben az energetikai átállást".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)