Hirdetés

Használt telefonból készül az elektromos autók új akkumulátora

|

A világ legnagyobb lítium-, és kobaltbányái a fiókjainkban vannak.

Hirdetés

Az elektromos autók megjelenésével jelentősen megugrott a kereslet az olyan nyersanyagok iránt, amelyek az akkumulátorok gyártásához szükségesek. A lítium és a kobalt azonban egyelőre csak komoly természetkárosítás árán bányászható és bár már fejlesztik az új technológiákat, amelyekhez nincs szükség hasonló fémekre, mire ezek a megoldások ipari léptékben is használhatóak lesznek, addig még sok akkumulátor készül majd a felhasználásukkal. Az elektromos járművek gyártása egyébként még ezeknek az alapanyagoknak a bányászatával együtt is kevésbé terheli a környezetet, mint a benzines vagy dízel autóké.

Lítiumból és kobaltból is viszonylag sok található azonban a különféle elektronikus eszközökben, okostelefonokban, táblagépekben és hasonló kütyükben (sőt,  olyanokban is, amelyeket már évek óta nem használ senki. Ezt ismerte fel az Audi és a lítiumos akkumulátorok újrahasznosítására szakosodott Redwood Materials: a két cég közös programot indított az elöregedett eszközök begyűjtésére, hogy az azokból kinyert alapanyagokból új akkumulátorokat építsenek - írja az Electrek.

A lítium-ion akkumulátoros elektronikai eszközönek kevesebb mint 5 százalékát haszonsítják újra (Fotó: digital.gov)
A lítium-ion akkumulátoros elektronikai eszközönek kevesebb mint 5 százalékát haszonsítják újra (Fotó: digital.gov)

A Redwood Materials állítása szerint a világ legnagyobb lítium-, és kobaltbányáit az asztalfiókjainkban találjuk, ahol valószínűleg sokaknál porosodnak több évvel ezelőtti telefonok, táblagépek, vagy épp laptop-akkumulátorok.

Hirdetés

A lítium-ion akkumulátorokkal működő eszközöknek csupán kevesebb mint 5 százalékát haszosítják újra, mert egyelőre nincsenek egyértelmű folyamatok, amelyek lehetővé tennék ezek reciklálását. A Redwood és az Audi ezért óriási lehetőséget lát ezeknek a folyamatoknak a megteremtésében, ami lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy újrahasznosítsák az akkumulátoraikat, majd ezekből az alapanyagokból új, fenntartható módon készül akkumulátorok készüljenek az elektromos járművekhez

- írja a Redwood Materials.

A cég még októberben vizsgáltatta meg az újrahasznosított alapanyagokból készülő akkumulátorok teljesítményét az amerikai Argonne National Laboratory kutatóival, akik a teszteket követően arra jutottak, hogy a reciklált anyagokból készült aksik pontosan olyan jól és megbízhatóan működtek, mint a bányából származó "friss" alapanyag felhasználásával készültek.

A Redwood Materials és az Audi ezért összefogott és az autógyártó amerikai szalonjaiban rövidesen megjelennek azok a gyűjtőládák, amelyekbe bárki bedobhatja a már nem használt, elöregedett elektronikus eszközeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)