Hirdetés

5+2 energiatakarékossági tipp, amivel készülhetsz a magasabb árakra

|

Néhány aprósággal optimalizálható a háztartás energiafogyasztasa, ami az előttünk álló időszakban nagyon jól fog jönni.

Hirdetés

A szerdai Kormányinfón elhangzottak szerint - a választási kampányban elhangzó ígéretekkel szöges ellentétben - egészen drasztikus áremelésre számíthatnak a magyar háztartások: a kormány által korábban szentnek és sérthetetlennek tekintett rezsicsökkentésnek ezzel vége. A jelenlegi ismereteink szerint a jövőben 210 kilowattórás havi áramfogyasztás, illetve havi 144 köbméteres gázfogyasztáson felül piaci árat kell majd fizetni az energiáért. Ezek a határértékek rendkívül alacsonyak, így érthető, hogy sokan már a havi ötvenezres villanyszámlát sem tartják elképzelhetetlennek. A témával kapcsolatban megkérdeztünk egy energetikai szakértőt is, aki elmondta, mire számíthatnak a lakossági fogyasztók.

Mostantól tehát, aki és ahogyan csak teheti, takarékoskodni fog az energiafogyasztással. Akinek eddig volt rá lehetősége napelem telepítésére, az most nagyon jól járhat a korábbi beruházással. Ennek híján azonban marad a spórolás.

Már azzal sokat spórolhatunk, ha 1 fokkal lejebb tekerjük a fűtést vagy a klímát állítjuk egy fokkal melegebbre (Fotó: Unsplash/Umberto)
Már azzal sokat spórolhatunk, ha 1 fokkal lejebb tekerjük a fűtést vagy a klímát állítjuk egy fokkal melegebbre (Fotó: Unsplash/Umberto)

Már azzal sokat spórolhatunk, ha 1 fokkal lejebb tekerjük a fűtést vagy a klímát állítjuk egy fokkal melegebbre (Fotó: Unsplash/Umberto)

Mivel pedig sok kicsi sokra megy, ahogy a mondás tartja, adunk pár olyan tippet, amivel ha kis mértékben is, de csökkenthető, illetve legalábbis optimalizálható a háztartásunk energiafogyasztása. Lássuk, mire érdemes figyelni!

Szigeteld a nyílászárókat!

A régebbi házakban az ajtók és az ablakok mellett bizony rengeteg hő elszökhet a téli hónapokban, nyáron pedig hiába hűtjük le a szobát, ha a kinti hőség miatt az újra hamar felmelegszik. Régebben szinte minden lakásban ott voltak a dupla ablaktáblák közé helyezett szigetelőpárnák, érdemes most feleleveníteni ezt a módszert és megakadályozni, hogy a benti levegő hőmérséklete megváltozzon, akár pozitív, akár negatív irányba.

Ebben már az is sokat segíthet, ha egy pokróccal, törölközővel betömjük a réseket, persze a legjobb megoldás - ha megtehetjük - hogy megfelelően szigetelő nyílászárókra ruházunk be. Azonban ha ebben gondolkodunk, érdemes előtte felmérni az ingatlanunk állapotát, ugyanis elképzelhető, hogy más megoldásokkal - például födémszigeteléssel - többet nyerünk, mint a nyílászárók cseréjével.

Szintén egyszerű, de hatékony megoldás beruházni néhány minőségi, vastagabb, vagy kifejezetten hőtartó anyagból készült függönyre is. Nyáron ezek hatékonyan megakadályozzák, hogy a lakás túlságosan felforrósodjon, télen pedig segítenek bent tartani a meleget.

Hirdetés

Moss hidegebb vízben!

A mosógépek használata elengedhetetlen - hacsak nem tervezünk kézzel mosni - így ha lehet, itt is érdemes csökkenteni az energiafogyasztást. a brit Energy Saving Trust független klímavédő szervezet szerint évente nagyjából 15 ezer forintot spórolhatunk, ha a mosógépeken csak a 30 fokos programot használjuk, azt is legfeljebb hetente egyszer.

A 30 fokos mosóprogrammal lehet a legjobban spórolni a mosáson (Fotó: Unsplash/PlanetCare)
A 30 fokos mosóprogrammal lehet a legjobban spórolni a mosáson (Fotó: Unsplash/PlanetCare)

A 30 fokos mosóprogrammal lehet a legjobban spórolni a mosáson (Fotó: Unsplash/PlanetCare)

Az utóbbi években egyre több háztartásban jelentek meg a szárítógépek, illetve a szártító funkcióval is ellátott mosógépek. Ezt azonban érdemes úgy, ahogy van elfelejteni, helyette inkább ruhaszárítót használni és arra teregetni. A szárítógépeknek ugyanis a mosógépeknél komolyabb a fogyasztása, ha lemondunk róla, évente több mint 26 ezer forinttal csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat.

Kapcsold le a villanyt!

Ez az egyik legkézenfekvőbb spórolási megoldás, hiszen csak egy mozdulatba kerül, hogy lekapcsoljuk azokat a lámpákat, amik olyan helyiségekben világítanak, ahol épp nem tartózkodunk. Az energiatakarékos izzók használatára talán nem kell külön kitérni, az EU területén egy ideje már csak ilyeneket lehet értékesíteni. A hasznuk egyértelmű: egy 15 wattos energiatakarékos égő fényereje egy 75 wattos hagyományos villanykörtének felel meg, előbbi ráadásul jóval hosszabb ideig használható.

Tömd tele a mélyhűtőt!

A hűtőszekrény az egyik olyan fogyasztó a háztartásban, amit nem lehet csak úgy kikapcsolni. Sokat tehetünk viszont azért, hogy a lehetőségekhez mérten csökkentsük, illetve optimalizáljuk a fogyasztását. Érdemes a használati utasításban megadott hőmérsékleti értékeknél valamivel melegebbre állítani a termosztátját, ezzel ugyanis fokozható a működés hatékonysága. Ha alacsonyabbra tekerjük a hűtő hőmérsékletét, azzal csak azt fogjuk elérni, hogy több energiát fogyaszt, cserébe a hátsó falhoz közel lévő élelmiszerek garantáltan jéggé fagynak.

A mélyhűtőt pedig érdemes annyira telepakolni, amennyire csak lehet, mivel ilyenkor a benne lévő fagyasztott termékek maguk is jégakkuként működve csökkentik az energiafogyasztást. Bónuszként pedig áramszünet esetén tovább megtartják a hideget, mintha csak pár doboz halrúd árválkodna a fagyasztóban - írja a HowStuffWorks. Ha épp kifogyott a mirelitkészlet, fogj pár műanyagzacskót, töltsd meg vízzel és tömd ki azzal a mélyhűtő réseit - további bónuszként így mindig lesz kéznél friss jég a hideg italokhoz.

Fontos, hogy mielőtt bármit teszel, olvaszd le a hűtőt és a mélyhűtőt, a falakra tapadó jég ugyanis a fentiek ellenére a hatékony működés ellen dolgozik, tehát pazarláshoz vezet.

Kád helyett zuhanyozz!

Már azzal is komoly megtakarításokat lehet elérni, ha heti két kádfürdő helyett egy-egy hétperces zuhannyal frissülünk fel reggel vagy este. Egy másik megoldás szerint két perccel rövidebb ideig zuhanyozva is spórolhatunk, a kád kihagyása azonban jelentősebb spórolást eredményez.

Okosan használd a vízforralót!

Ma már szinte minden háztartásban megtalálhatóak a gyors és praktikus vízforralók, ezeket azonban sokan helytelenül használják. Mindig csak annyi vizet melegíts benne, amennyire épp szükséged lesz egy kávéhoz, teához, leveshez! A teli vízforraló nagyon gazdaságtalan, mivel sokkal hosszabb ideig tart, tehát több energiát emészt fel, ráadásul óriási pazarlás, ha egy csésze tea mellett hagyjuk veszendőbe menni a többi felforralt vizet.

Egy fokkal (!) csavard lejjebb a fűtést, egy fokkal feljebb a klímát!

Ami a hőérzetet illeti, gyakorlatilag észlelhetetlen lesz a különbség, ami viszont a villany és a gázszámlát, annál kézzelfoghatóbb differenciát tapasztalunk majd a hónap végén: egy fok eltérés átlagosan 10 százaléknyi különbséget is jelenthet a villany-, vagy gázszámlában.

A témával kapcsolatban ajánljuk a PCWorld cikkét is az otthoni digitális eszközeink (laptop, videojáték-konzol, okostévé, stb.). fogyasztásával kapcsolatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)