Hirdetés

Ezekkel a tippekkel csökkentheted az otthoni energiafogyasztásodat

|

Tudod, mennyi energiát használsz a fürdőszobában?

Hirdetés

Az energiatakarékos életmód a klímaváltozás szempontjából ma már elengedhetetlen, azonban az idén nyáron bejelentett energia-áremelés is sokakat ösztönöz a spórolásra. A fenntartható életmóddal foglalkozó független GreenDependent Intézet szakértői ezért összegyűjtöttek egy csokorra való tanácsot, amelyek betartásával komoly mértékben csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat.

Mielőtt belevágnánk a tippek részletezésébe, érdemes kitölteni a GreenDependent energiahatékonysági tesztjét is, amelyből kiderül, hogy milyen tevékenységeinkkel fogyasztjuk a legtöbb áramot és/vagy gázt. A teszt kitöltése után pedig lássuk, mivel takaríthatunk meg energiát fürdés, tisztálkodás közben. A tippek többsége első ránézésre apróságnak tűnik, azonban, ahogy a mondás is tartja, sok kics sokra megy.

Ne a zuhany alatt fejtsd meg a világ nagy dolgait!

A GreenDependent szakértői szerint érdemes megfontolni, hogy a kád teleengedése helyett inkább a zuhanyt válasszuk, azonban, még ha így is teszünk, akkor is próbáljuk meg 5 perc alatt letudni a mosakodást. Ehhez érdemes elzárni a vizet szappanozás közben, az elfolyó vizet pedig valamilyen módon - például egy a zuhanyfülkébe állított vödörrel - próbáljuk felfogni, hiszen az még bőven alkalmas lehet kézi mosásra, felmosásra vagy a WC leöblítésére. A téli hónapokban pedig, ha kádban állva zuhanyzunk, a lecsorgó meleg vízzel egy kicsit besegíthetünk a lakás fűtésébe is, a fürdő hőmérsékletét ugyanis ezen a módon is emelhetjük.

Ne álljunk 20 percig a zuhany alatt (Fotó: Unsplash/Victor Furtuna)
Ne álljunk 20 percig a zuhany alatt (Fotó: Unsplash/Victor Furtuna)

A fogmosás, arcmosás vagy borotválkozás közben ne folyassuk a vizet, ugyanis egy perc alatt akár 6 liter vizet is elpazarolhatunk. Érdemes ellenőrizni a csaptelepeinket is, egy csöpögő csap ugyanis évente akár 5500 liter vizet is elpazarolhat.

Hirdetés

Jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg azzal is, ha a háztartásunk igényeihez igazítjuk a melegvíz hőmérsékletét: elektromos bojlernél általában elég, ha 50-60°C-ra állítjuk a melegítés hőfokát, így akár 50 százalékkal is csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét.

Ha hosszabb ideig nem vagyunk otthon, érdemes lejjebb tekerni a vízmelegítő hőmérsékletét, de akár a termosztátot is, hiszen a távollétünkben nincs szükség rá, hogy fűtsük az üres lakást. Ha viszont otthon vagyunk, érdemes inkább a szinten tartást választani, 1-2 fokos melegítés ugyanis jóval hatékonyabb, mintha minden reggel, munkába menet teljesen lekapcsolnánk a fűtést, hogy aztán este újra át kelljen melegíteni a nap közben lehűlő falakat. Érdemes gondoskodni arról is, hogy a melegvíz-tartály rendszeresen vízkőtelenítve legyen (1-2 évente egyszer, a víz keménységétől függően).

A mosógépet csak akkor indítsuk el, ha teljesen fel tudjuk tölteni! (Fotó: Unsplash/Engin Akyurt)
A mosógépet csak akkor indítsuk el, ha teljesen fel tudjuk tölteni! (Fotó: Unsplash/Engin Akyurt)

A ruhák mosását is érdemes optimalizálni: a mosógépet például csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni. A mosás hőfoka is kulcsfontosságú: a GreenDependent mérései alapján egy 30 fokos mosás harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy 60 fokos. Válogassuk szét tehát szennyezettség szerint a kimosandó ruhákat - a kevésbé koszosakat elegendő 30 fokon mosni, így élettartamukat is meghosszabbíthatjuk. Ha van a mosógépünkön rövid program, használjuk a normál szennyezettségű ruhák mosásához. Csakis akkor használjunk előmosást, ha igazán szükséges.

Fogyasztásmérő segítségével mérjük meg a különböző programok energiafogyasztását és használjuk utána a takarékosabbat! A mérések nyomon követéséhez érdemes a GreenDependent mosási naplóját is felhasználni.

Ne folyassuk feleslegesen a vizet, a csöpögő csapokat pedig javítsuk meg! (Fotó: Unsplash/Curology)
Ne folyassuk feleslegesen a vizet, a csöpögő csapokat pedig javítsuk meg! (Fotó: Unsplash/Curology)

Ha csak lehet, érdemes elkerülni a mosást: csak a foltot mossuk ki kézzel, ne az egész ruhát; szellőztessük a ruhát; csak akkor mossunk ki valamit, ha tényleg koszos; viseljünk kötényt főzéshez, takarításhoz.

Amennyiben lehetséges, ne használjunk szárítógépet, hanem teregessük ki ruháinkat, télen is. Ezzel nem csak a pénztárcánkat, a környezetünket is kíméljük. Különösen a kombinált (mosó+szárító) gépek fogyasztanak jóval többet, mint a két készülék külön. Ha mégis szárítógépet veszünk, válasszunk olyat, amelyben van automata nedvességérzékelő, így a szárítási idő rövidebb lesz. A hasonó háztartási eszközök beszertzésekor pedig vegyük figyelembe a rajtuk látható energiacímkéket!

Rendszeresen tisztítsuk meg a mosógépünket, így annak élettartama megnő, és a mosás is hatékonyabb lesz. Tisztítsuk ki a szűrőt, távolítsuk el a fűtőszálon lévő vízkövet ecetes öblítéssel, vagy olcsón beszerezhető mosószódával vagy citromsavval.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)