Hirdetés

Új sláger az ingatlanpiacon: a gázmentes ház

|

A vásárlók számára vonzó a minimális rezsi, kilőtt a kereslet a hasonló ingatlanok iránt.

Hirdetés

A rezsicsökkentés változásának bejelentése után minden korábbinál nagyobb lett az igény az energiahatékony otthonokra. Tömösváry Zsigmond, a Haller utca 11. szám alatt zajló zöld ingatlanfejlesztés értékesítési vezetője arról beszélt, égnek a telefonvonalak, rengeteg lakáskereső érdeklődését keltette fel ugyanis a környezetbarát és költséghatékony technológia. Mint mondta, az építés során az alacsony energiafelhasználást és a megújulóenergia-koncepciót tartják szem előtt, de elektromos autókhoz való töltőállomásokat is kialakítanak a komplexumban.

Mint ismert, a magyar kormány augusztustól energia-veszélyhelyzeti intézkedéseket vezetett be. Ezeknek része, hogy már nem a teljes áram- és gázfogyasztás lesz rezsicsökkentett, hanem csak az átlagfogyasztás szintje, ami fölött már a piaci árat kell megfizetni. Ez kalkulációk szerint akár több tíz-, de akár több százezer forintos kiadást is jelenthet a családoknak.

A rezsicsökkentés átalakítása óta jelentősen megugrott az érdeklődés a gázmentes házak iránt (Fotó: Unsplash/Kwon Junho)
A rezsicsökkentés átalakítása óta jelentősen megugrott az érdeklődés a gázmentes házak iránt (Fotó: Unsplash/Kwon Junho)

A rezsicsökkentés átalakítása óta jelentősen megugrott az érdeklődés a gázmentes házak iránt (Fotó: Unsplash/Kwon Junho)

A kialakult helyzetben egyik napról a másikra az lett a legfontosabb szempont a lakáskeresők számára, hogy milyen energetikai besorolású egy ingatlan. Ez ugyanis alapjaiban határozza meg, milyen rezsiköltségekkel kell majd számolni a későbbiekben.

Tömösváry szerint azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30. utáni időpontban kapják meg a használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait. Ezeknek az ingatlanoknak a maximális éves energiafogyasztása 100 KWh/m² lehet, azaz egyáltalán nem áll fenn annak a veszélye, hogy az átlagfogyasztás fölé mennek a lakók.

Hirdetés

A szigorítás utáni hetekben egyértelművé vált, hogy az emberek spórolni szeretnének a rezsin, ezért a lokáció és a szobaelosztás mellett már az energiahatékonyság is kiemelt szempont a vásárláskor. Budapest megújuló negyedében, a Haller utcai zöld projekt során már a tervezéskor ügyeltünk arra, hogy minimális legyen a tulajdonosok rezsije. A koncepciónk iránt júliusban túlzás nélkül kilőtt a kereslet
- mutatott rá a szakértő.

Nemcsak olcsó, kényelmes is

A szakember arról beszélt, a vevők a geotermikus energiának köszönhetően a lehető legalacsonyabb rezsiköltség mellett biztosak lehetnek abban, hogy környezetbarát energiával fűtenek. A gáz egyáltalán nincs és nem is lesz bevezetve az épületbe, a fűtésrendszer pedig a plafonokon fut majd végig, a radiátorok hiánya emellett megkönnyíti a lakások berendezését.

Tömösváry Zsigmond arról is beszélt, a hőszivattyúk a földből és a levegőből kinyert hőenergiát alakítják át meleg vízzé, amivel a fűtést biztosítják. Így nincsen semmilyen károsanyag-kibocsátása az innovatív technológiának, hiszen nem kerül ki az épületből semmi, ami káros lehet.

A Haller utca 11 alatt épülő gázmentes ház látványterve (Fotó: ha11er.com)
A Haller utca 11 alatt épülő gázmentes ház látványterve (Fotó: ha11er.com)

A Haller utca 11 alatt épülő gázmentes ház látványterve (Fotó: ha11er.com)

A Haller utca 11. szám alatt megvalósuló projekt keretein belül első körben 262 lakást építenek 2023. év végéig, az érdeklődők pedig 66 féle alaprajz közül választhatják ki az életstílusuknak és családjuk méretének a legmegfelelőbbet. Az épület földszintjén üzleteket alakítanak majd ki, és minden egyes parkolóhoz saját töltőt alakítanak ki az elektromos autók töltéséhez.

A második és a harmadik ütem további 450 lakással várhatóan 2024-ben kezdődik majd. A lakások vásárlásához mindennemű hitel igénybe vehető, így újraindítása esetén a zöld hitelt is választhatják az ügyfelek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)