Hirdetés

Utolsó pillanatos tippek a fenntartható karácsonyhoz

|

Így ajándékozz, ha a szíveden viseled a bolygó sorsát!

Hirdetés

Szombaton itt a karácsony, aki pedig az utolsó utáni pillanatig halogatott, most kapkodhat, hogy mihez kezdjen. Az a jó hírünk van, hogy még most sem késő fenntartható ajándékokat beszerezni, ráadásul csak néhány apróságra kell odafigyelni, hogy a szeretet ünnepén se terheljük feleslegesen a bolygónkat.

Az ajándékozás mellett pedig az ünnep lebonyolításához is adunk pár zöld tanácsot. Lássuk, mire érdemes figyelni!

A LED-es világítás sokkal kevesebb energiát fogyaszt, használj ilyet az ünnepi dekorációhoz (Fotó: Unsplash/Jonathan Borba)
A LED-es világítás sokkal kevesebb energiát fogyaszt, használj ilyet az ünnepi dekorációhoz (Fotó: Unsplash/Jonathan Borba)

Tárgyak helyett élményeket ajándékozz!

A túlfogyasztás mérséklése érdekében feljetsd el a kütyüket, csetreszeket, vicces(nek szánt) apróságokat, amelyek általában a szemétben landolnak, jobb esetben továbbajándékozzuk őket, így létrehozva a karácsonyi bóvlikörforgást.

Egy közös utazás, egy közös élmény jobb ajándék lehet bármelyik tárgynál (Fotó: Unsplash/Denise Johnson)
Egy közös utazás, egy közös élmény jobb ajándék lehet bármelyik tárgynál (Fotó: Unsplash/Denise Johnson)

Az élményajándék azonban egyrészt sokkal személyesebb lehet valamilyen tucattárgynál, ráadásul az élményeknek megvan az a pozitív tulajdonsága, hogy sokkal emlékezetesebb lehet, ha eltalálod a megajándékozni kívánt ismerős ízlését. Vásárolj színház-, vagy koncertjegyet, főzőtanfolyamot, wellness-kezelést, fine dining vacsorát, vagy, ha autós ismerősöd van, fizesd be egy vezetéstechnikai tanfolyamra, ami élménynek sem utolsó, ráadásul sokkal biztonságosabb sofőr válhat a megajándékozottból.

Ha épp pénzszűkében vagy, állíts össze saját készítésű kuponfüzetet, amelynek az egyes tételeit a "címzett" később beválthatja nálad. Ha pedig a család többre becsüli a jótékonyságot az ajándékoknál, beszéljétek meg, hogy az ajándékok árát idén inkább költsétek az általatok választott civil szervezet vagy alapítvány támogatására.

Hirdetés

Ha mindenképpen tárgyi ajándékot szeretnél vásárolni, a minőségre koncentrálj a mennyiség helyett. Ezzel is visszafoghatod a fogyasztást, ráadásul egy tartós ajándék akár éveken át kiszolgálhatja a megajándékozottat, így ezzel is tehetsz a fenntarthatóságért, hiszen, ha valamit nem kell évente lecserélni, azzal a bolygó is jól jár. A beszerzésnél pedig nézd meg a felhasznált alapanyagokat és igyekezz olyat választani, amelyek a lehető legnagyobb arányban tartalmaznak természetes, fenntartható és/vagy újrahasznosított anyagokat.

Igyekezz minél kevesebb, újrahasznosítható csomagolóanyagot felhasználni (Fotó: Unsplash/Kira auf der Heide)
Igyekezz minél kevesebb, újrahasznosítható csomagolóanyagot felhasználni (Fotó: Unsplash/Kira auf der Heide)

Az ajándékok csomagolásánál is szem előtt tarthatod a környezet védelmét. Eleve igyekezz olyan ajándékot választani, ahol a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használták fel, és ha lehet, tartózkodj tőle, hogy további csomagolópapír-rétegekbe burkold az adott tárgyat. Megbeszélhetitek a családdal, hogy idén tartsatok csomagolásmentes karácsonyt, vagy válasszatok újrahasznosított vagy újrahasznosítható csomagolóanyagokat. Jó hír, hogy a minden évben összegyűlő karácsonyi ajándékzacskókat, tasakokat nyugodtan elrakhatod jövőre, így a következő karácsonykor már eleve kéznél lesz egy csomó, többször is felhasználható csomagolás. Lehetőség szerint pedig messzire kerüld el azokat a karácsonyi csomagolópapírokat, amelyen csillámpor található, ennek a valószínűleg a megajándékozott és a porszívója is örülni fog.

A lakás dekorációja is lehet fenntartható

Sokan az utolsó négyzetmétert is telepakolják karácsonyi dekorral, és minden létező felületet beborítanak égősorokkal. Utóbbi esetében gondolj arra, hogy a kevesebb több, na meg arra is, hogy a stroboszkópként villódzó díszkivilágítás egyrészt energiapazarlás, de a környékeden lakók idegeit is kikezdheti. Ha viszont ragaszkodsz az égősorokhoz, mindenképpen LED-es füzéreket válassz, ezek egyrészt kevesebb energiát igényelnek, másrészt kevésbé melegszenek fel, így a karácsonyfán is biztonságosabb választásnak tekinthetőek.

A karácsonyfa díszeit nem kell évente lecserélni, de használhatsz természetes alapú díszeket is (Fotó: Unsplash/freestocks)
A karácsonyfa díszeit nem kell évente lecserélni, de használhatsz természetes alapú díszeket is (Fotó: Unsplash/freestocks)

Az egyéb dekorációknál is szavazz a természetességre: szárított gyümölcsökkel, újrahasznosítható papírból kivágott díszekkel is lehet olyan szép a lakás, mintha a Díszfröccsöntő Kft. teljes termékpalettáját felakasztgatnád valahová, ráadásul így azzal sem kell majd vesződnöd, hogy az ünnep végén mindent úgy tegyél vissza a dobozba, hogy egy darabban kibírják jövő évig.

Ha a karácsonyfáról van szó, sokan a műfenyőt választják, ami abból a szempontból jó megoldás, hogy nem kell egy élő, lélegző fát kivágni miatta, azonban csak akkor tekinthető fenntarthatónak, ha legalább 10 évig használjátok. Ha valódi fenyőre szavazol, érdemes figyelembe venni Ürge-Vorsatz Diana klímakutató jótanácsát, aki szerint a legjobb megoldás a minél nagyobb, vágott karácsonyfa. Ez elsőre furcsa lehet, ezért ajánljuk a szakember Facebook-posztját, amelyben részletesen kifejti, miért ez a legfenntarthatóbb választás.

Ami pedig a fentartható karácsonyi menüt illeti, a linken elérhető hétfői cikkünket ajánljuk a figyelmedbe, amelyben Szöllősi Réka fenntartható élelmiszerellátási szakértő is megosztotta tanácsait a témával kapcsolatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)