Hirdetés

Akár egy hét alatt megépíthető az energiatakarékos “konténer dombház”

|

A magyar találmány komolyan képes csökkenteni az energiaköltségeket, de az egyéb környezeti terhelése is minimális.

Hirdetés

Az utóbbi években egyre több dombház, vagy más néven földház bújik ki a földből. Ennek egyik oka, hogy egyre többen keresik a természetközeli lakókörnyezetet. Újra megjelenik az embereknél az egyéniség iránti igény, nem mindenki szeretne ugyanúgy élni, mint a tömeg. Ráadásul, a konténer dombházak egyik nagy előnye a környezettudatosság, a mobilitás és az energiatakarékosság.

A rendhagyó épületek ötlete 2021 őszén pattant ki Tóth Zoltán László fejéből. A Globális Nézőpont Országos Szövetség (GNOSZ) alapítója és elnöke hatékony és fenntartható lakóépületek megalkotására kereste a tökéletes megoldást, amikor eszébe jutott a nagy ötlet: a tengeri áruszállításra használt konténerekből készülő dombház.

A konténer dombházak villámgyorsan felépíthetőek, rendkívül energiahatékonyak és költözéskor akár magunkkal is vihetjük az otthonunkat
A konténer dombházak villámgyorsan felépíthetőek, rendkívül energiahatékonyak és költözéskor akár magunkkal is vihetjük az otthonunkat

A konténer dombházak villámgyorsan felépíthetőek, rendkívül energiahatékonyak és költözéskor akár magunkkal is vihetjük az otthonunkat

"A teherhajókon használt konténerekből létezik 40 és 20 lábas "high cube" típusú változat is, ezeket ássuk le föld alá dombház szerkezetként" - mondta az ötletgazda. "Ez azonban önmagában nem elég, mert a tetőlemeznek nincs teherbírása, és a vaslemez is elrohad a föld alatt. A megoldás, és egyben a szabadalmaztatott találmány lényege a födém, ami egyben a gyökér-, és korrózióvédelem egyszerű és hatékony megoldása is."

"Tanyán nőttem fel, a természet szeretete a lényem része lett" - tette hozzá a GNOSZ alapítója. "Rossz látni, hogy manapság olyan építkezések folynak, amelyek kiszorítják az élővilágot, abszolút nem környzetkímélőek és nem is passzolnak az adott tájba. Azt látom, hogy a helykihasználás egyre rosszabb, nincsenek zöld területek, és már nem férünk el"

A konténer dombház építése ezzel szemben nem vesz el a zöldfelületből, így ez a leginkább környezettudatos építkezési megoldás. Nagy előnye, hogy kiásható, elszállítható, eladható, így könnyen el lehet vele költözni másik telekre, nem kell új házat építeni.

"Szintén a dombház előnyei közé tartozik, hogy földrengésbiztos a fémszerkezet és a földalatti elhelyezkedése miatt akkor sem lehet benne megfagyni, ha elromlik a fűtés" - tette hozzá Tóth Zoltán László. "Nagyon alacsony az energiaigény is, mivel egyméteres méter föld borításnál az épület télen-nyáron képes megtartani a 10-14 fokos hőmérsékletet, így fűtésre csak minimálisan van szükség, klíma pedig egyáltalán nem kell."

Akár lakótelep is épülhetne dombházakból

Az épület teteje termőfelület marad, így van lehetőség saját kert létrehozására, saját élelmiszer termelésére, de akár állatok tartására is, így akár a városi mezőgazdaság számára is vonzó célpont lehet. Bővíthető, bármikor egy-egy újabb konténer hozzáadásával, vagy a meglévők átrendezésével.

"Egy domboldalban akár egy lakótelepet is létre lehet hozni, ami nem változtat a környezeten, ellenben az ablak előtt mászkálhatnak akár az őzek is" - mutatott rá az ötletgazda. "Az építési költségei is alacsonyabbak, hiszen sem szigetelésre, sem tetőszerkezetre, sem burkolatra nincs szükség, de még csatornára sem. A dombházak minimális karbantartást igényelnek, de az építkezés sebessége is nagyon hatékony, talán ez a leggyorsabb építési forma, mivel a konténer helyének kiásása és a konténer lekezelése, előkészítése után már le is helyezhető a föld alá, ami szerkezetkész állapotot jelent. Ez a folyamat akár egy héten belül is lezárulhat."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)