Hirdetés

Az USA már engedélyezte a laborban növesztett hús forgalmazását

|

A mérföldkőnek számító szabályozás megnyithatja az utat a fenntarthatóbb hústermékek felé.

Hirdetés

A húsfogyasztásunk fenntarthatatlan, most egyelőre még csak ott tartunk, hogy a klímakutatók szerint a bolygó teljes marhahús-fogyasztásának legalább 20 százalékát ki kellene váltani, hogy megállítsuk a Föld erdőinek pusztulását, azonban, ahogy egyre nő a bolygó lakossága - a héten megszületett a nyolcmilliárdodik ember is - úgy lesz szükségünk egyre több élelmiszerre.

Az általunk megkérdezett szakértők szerint 2050-re a mostani szinthez képest 50 százalékkal kellene több élelmiszert termelnünk, úgy, hogy a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek 85 százalékát már most is használja az emberiség.

A globális húsfogyasztásnak gigantikus az ökológiai lábnyoma (Fotó: Unsplash/Giorgi Iremadze)
A globális húsfogyasztásnak gigantikus az ökológiai lábnyoma (Fotó: Unsplash/Giorgi Iremadze)

Nem véletlen, hogy az elmúlt években komoly kutatások indultak, amelyek eredményeivel részben már Magyarországon is lehetett találkozni: a gyorséttermekben megjelentek a húsmentes "húspogácsák", de a kiváló fehérjeforrásnak számító rovarokból készülő élelmiszereket is lehet már kapni.

Hirdetés

A következő lépést az úgynevezett laborban növesztett húsok jelentik. Ezek a termékek a biológiai összetételüket tekintve semmiben sem különböznek a levágott állatokból származó hústól, d ejelentős különbség, hogy egyetlen élőlényt sem kellett megölni miattuk.

A The Guardian brit lap számolt most be arról a mérföldkőnek számító szabályozásról, amely lehetővé teszi, hogy a kaliforniai Upside Foods ilyen hústermékeket kezdjen forgalmazni. A lap informáicói szerint a cég szakemberei élő csirkékből nyernek ki bizonyos sejteket, amelyeket laboratóriumi körülmények között, szabályozott környezetben emberi fogyasztásra alkalmas csirkehússá alakítanak. Az engedélyt az amerikai élelmiszer-, és gyógyszer-felügyelet, az FDA adta meg. Az Upside Foods szerint a hústermékeik teljes mértékben azonosak az élő állatokból származó húsokkal.

A világ élelmiszeripari forradalmat él meg éppen, az FDA pedig elkötelezett az élelmiszer-ellátással kapcsolatos innováció támogatására

- mondta Robert Califf, az FDA vezetője.

Eddig kizárólag Szingapúr engedélyezte a laborban növesztett hústermékek forgalmazását, ezért az amerikai engedélyezés jelentős lökést adhat a szektornak. A technológia támogatói szerint az így előállított hús hatékonyabb és környezetkímélőbb, mint a hagyományos haszonállat-tenyésztés.

Úgy fogunk emlékezni erre a napra, amikor az élelmiszer-ellátó rendszereink elkezdtek megváltozni. Az USA az első jelentős piac, amely engedélyt adott erre, ennek pedig földcsuszamlásszerű hatása lehet

- mutatott rá Costa Yiannoulis, az élelmiszer-technológiai cégekkel fogllakozó Synthesis Capital kockázati befektető ügyvezetője.

A hasonló hústermékeket fejlesztő cégekből mára több mint 150 jött létre, amelyekbe több milliárd dollárt fektettek.

Az amerikai fogyasztók azonban egyelőre még nem kóstolhatják meg az Upside Foods élelmiszereit, ugyanis arra előtte még az amerikai mezőgazdasági minisztérium, a US Department of Agriculture (USDA) is rá kell, hogy bólintson.

A fenntartható élelmiszertermelés egyébként központi témája volt a most zajló COP27 klímacsúcsnak is, mivel a globális termelés felelős az üvegházhatású gázok emissziójának harmadáért, a legelőként használt területek a világ lakható területeinek 50 százalékát foglalják el, a tenyésztés pedig a világ édesvíz-készleteinek mintegy 70 százalékát emészti fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)