Hirdetés

Megennéd a sáskából készült gumicukrot?

|

A különleges édesség sokkal fenntarthatóbban készíthető el, mint a hagyományos, ráadásul egészségesebb is.

Hirdetés

A gumicukor milliók kedvenc nassolnivalója, amelyet általában cukorszirupból, élelmiszer-színezékből, ízesítőanyagokból és zseltainból készítenek. Mivel utóbbi alapanyagot állati kollagénből készítik, amely jellemzően sertésekből származik. Emiatt nem tekinthető kósernek, ám nem csak ezért határozott úgy az izraeli Hargol nevű cég, hogy az országban őshonos sáskát választja különleges gumicukra alapanyagául - írja a Euronews

A locusita migratoria egyike annak a két sáskafajnak, amelynek fogyasztását a kóser és a halal étrend is megengedi

- nyilatkozta a Haaretznek Dror Tamir, a Hargol alapítója.

Az epres és narancsos ízesítésű gumicukor gyártásához azonban azért is választották az ízeltlábúakat, mert amellett, hogy rendkívül táplálóak, a környezeti terhelésük is jelentősen kisebb, mint a sertés vagy a szarvasmarha tenyésztésének.

A sáska, tücsök és szöcske fontos táplálékforrás lesz a jövőben, a gumicukor jó próba lehet a szkeptikusok számára (Fotó: Unsplash/Dmitry Dreyer)
A sáska, tücsök és szöcske fontos táplálékforrás lesz a jövőben, a gumicukor jó próba lehet a szkeptikusok számára (Fotó: Unsplash/Dmitry Dreyer)

A sáska, tücsök és szöcske fontos táplálékforrás lesz a jövőben, a gumicukor jó próba lehet a szkeptikusok számára (Fotó: Unsplash/Dmitry Dreyer)

Míg ugyanis egy kilogramm marhahús előállításához több mint 15 ezer liter vízre van szükség - beleértve a legelők öntözését is - egy kiló sertéshúshoz pedig közel 6 ezer literre, míg a sáskák tenyésztéséhez csupán ennek a töredékére.

Az ízeltlábúak fogyasztása nem újdonság, az ENSZ már évekkel ezelőtt készített egy összeállítást, amely szerint több mint 1900 ehető rovarfajta él a világon. Jelenleg körülbelül kétmilliárd ember fogyaszt is különféle rovarokat, Ghánától Brazílián át Japánig. Európában a leglassabb az efféle étrendek térnyerése, holott a rovaralapú élelmiszereket mi sem kerülhetjük el, ugyanis szakértők szerint 2050-re minimum meg kellene duplázni a világ mostani élelmiszer-termelését, hogy el tudjuk látni a Föld lakosságát. A helyzetet nehezíti, hogy a mezőgazdasági termelésre - így legelőként is - használt területek mérete már most a határokat feszegeti, azokat növelni nem fogjuk tudni. A megoldást a vertikális farmok, illetve az alternatív táplálékforrások, például a rovarok jelenthetik.

Hirdetés

A fintorgók megnyugtatása érdekében fontos megjegyezni, hogy a rovarokkal a legtöbb ember nem fog találkozni egészben, az említett gumicukor, illetve az ízeltlábúakból készülő egyéb készítmények - leggyakrabban tészták - általában porrá őrölt formában tartalmazzák a sáskát, tücsköt, szöcskét.

A rovarhús fogyasztása emellett rendkívül egészséges is: a Hargol információi szerint a gumicukor-alapanyagként használt sáskák testének 72 százaléka fehérje, emellett rengeteg omega-3 zsírsavat, vasat, cinket, kalciumot és egy csomó vitamint tartalmaznak, viszont nincs bennük semmiféle koleszterin vagy telített zsírsav, ami nem tesz jót az egészségünknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)