Hirdetés

Ezt kell tudnod, ha napelem-támogatásra pályáznál

|

December 6-tól indul a lakossági napelempályázat, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, a Mikulás idén napelem-támogatást hoz, ugyanis december 6-tól, hétfőtől lehet majd benyújtani a pályázati kérelmeket a 202 milliárd forint összértékű, vissza nem térítendő támogatásokra. A sikeresen pályázók 2,9 és 11,3 millió forint közötti összeghez juthatnak, amely akár teljes rendszerek kialakítását is fedezheti. Annak érdekében, hogy iránytűt adjunk az érdeklődők kezébe, a pályázat egyik regisztrált kivitelezőjét, Reizer Leventét, a Prémium Napelem ügyvezetőjét kérdeztük a a legfontosabb tudnivalókkal kapcsolatban.

A lakossági napelempályázat elbírálása szempontjából a legfontosabb tényező az igénylő ingatlantulajdonos jövedelme

- mondta Reizer Levente. "A pályázati kiírás szerint az egy háztartásban élő keresők havi jövedelme nem haladhatja meg fejenként a bruttó 404 ezer forintot, azaz kettejük esetében maximum 808 ezer forint bruttó havi jövedelem esetén jogosultak a napelem-támogatásra. Korábban felmerült, hogy ez eloszlik a háztartásban élő gyerekek között is, ez azonban végül nem valósult meg, a gyerekek nem számítanak keresőnek. Beleszámít viszont a kalkulációba a kisadózó vállalkozások 2020-as jövedelmének 60 százaléka."

December 6-tól lehet benyújtani a lakossági napelem-pályázatra a kérelmeket (Fotó: Utah.gov)
December 6-tól lehet benyújtani a lakossági napelem-pályázatra a kérelmeket (Fotó: Utah.gov)

December 6-tól lehet benyújtani a lakossági napelem-pályázatra a kérelmeket (Fotó: Utah.gov)

A szakember rámutatott, hogy a pályázatok elbírálása során 30 napnál nem régebbi tulajdoni lappal kell igazolni a tulajdonosi jogviszonyt. Az elbírálás során két további fontos tényezőt vesznek figyelembe, amely egy pontozásos rendszer szerint adja majd meg a pályázók sorrendjét. Az első az igénylő tulajdonos gyerekeinek száma: ha nincs gyerek az 1 pontot ér, egy gyerek 2 pont, két gyerek 3 pont, három vagy több gyerek pedig 4 pontot "ér" a pályázatok értékelése során.

"A másik fontos szempont, hogy az adott település, ahol a napelemekkel fejleszteni kívánt ingatlan áll, mennyire számít hátrányos helyzetűnek" - hangsúlyozta Reizer Levente. "Ha nem minősül kedvezményezett járásnak, az 1 pontot jelent, a kedvezményezett járás 2, a fejlesztendő járás pedig 3 pontot ér. Az egyes járások helyzetét összetett képletek alapján számítják ki. A napelemes fórumokon egyébként nagyjából az a konszenzus, hogy minél inkább megfelel valaki a fenti kritériumoknak, annál jobb esélye van elnyerni a támogatást."

Milyen teljesítményű napelemre kaphatok támogatást?

A napelemes rendszerek telepítésénél az úgynevezett inverter teljesítményét kell figyelembe venni. Az inverter az az eszköz, amely a napelem-panelek által termelt egyenáramot az elektromos eszközök működéséhez szükséges, illetve az elektromos hálózat által is befogadható váltóárammá alakítja. A legkisebb inverter 2 kilowattos, míg a legnagyobbak 10 kilowattosak.

A pályázatokat szakaszosan lehet benyújtani, az egyes megyékre vonatkozó szakaszokért lásd korábbi cikkünket (Fotó: Miramarfl.gov)
A pályázatokat szakaszosan lehet benyújtani, az egyes megyékre vonatkozó szakaszokért lásd korábbi cikkünket (Fotó: Miramarfl.gov)

A pályázatokat szakaszosan lehet benyújtani, az egyes megyékre vonatkozó szakaszokért lásd korábbi cikkünket (Fotó: Miramarfl.gov)

"A teljesítmény számításához fontos tudni, hogy nemrég megjelent egy szabálymódosítás, amelynek értelmében az előző havi villanyszámlát veszik alapul" - figyelmeztetett Reizer Levente. "Azaz, ha körülbelül 8-10 ezer forint volt a múlt havi számla, akkor olyan mértékű támogatásra lehet pályázni, ami egy ezt lefedő napelemes rendszer kiépítését teszi lehetővé. Ennél nagyobb teljesítményt sem a napelemek, sem az inverter esetén nem támogat a pályázati rendszer. Az említett 8-10 ezres villanyszámlát egyébként egy 2,5 kilowattos rendszer tudja fedezni, ez látszik a hozzánk érkező megrendelések alapján is. Szintén nagyon fontos viszont, hogy május óta úgy szól a szabályozás, hogy egy fázisra legfeljebb 2,5 kilowattot lehet telepíteni, ezen felül már fázisbővítésre is szükség lenne. Erre a viszonylag szigorú szabályozásra egyébként azért volt szükség, mert korábban 5 kilowattban maximálták az egyfázisú betápra csatlakoztatható inverterek teljesítményét, a 2,5 kilowattos rendszerek - mivel a napelemek az országos elektromos hálózatba is táplálnak be energiát - kevésbé terhelik a hálózatot. A mostani pályázat egyébként a fázisbővítésre, illetve a villamos hálózat korszerűsítésére is nyújt támogatást, ha szükség van erre."

Nem kell kapkodni a pályázatokkal

Míg például az elektromos autók vásárlásához igénybe vehető állami támogatás esetén a gyorsaság döntő volt - a keret néhány óra alatt el is fogyott - a lakossági napelem-pályázatok esetén jóval hosszabb idő áll majd a pályázók rendelkezésére. Az első pályázatokat, ahogy említettük, december 6-tól lehet benyújtani, azonban az ország megyéit három fázisra osztották, az egyes fázisok előtt eltérő időpontokban nyílik majd meg a pályázati kérelmek benyújtásának lehetősége - arról, hogy melyik megye melyik fázishoz tartozik, a napelem-pályázatról szóló, a mostani cikk elején linkelt hírünkben írtunk.

A napelemes-rendszerek telepítése mellett hőszivattyús fűtés és ablakcsere támogatására is lehet pályázni (Fotó: National Institute of Standards and Technology)
A napelemes-rendszerek telepítése mellett hőszivattyús fűtés és ablakcsere támogatására is lehet pályázni (Fotó: National Institute of Standards and Technology)

A napelemes-rendszerek telepítése mellett hőszivattyús fűtés és ablakcsere támogatására is lehet pályázni (Fotó: National Institute of Standards and Technology)

"Körülbelül három hét áll az egyes fázisokba tartozó megyékben élők rendelkezésére a pályázatok benyújtására" - mutatott rá Reizer Levente.

Az első fázis december 6-tól december 27-ig tart, ezután 30 napon belül bírálják el a kérelmeket. Azaz nem érkezési sorrendben döntenek, hanem minden pályázati anyagot egyesével elbírálnak

- tette hozzá.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a pályázat benyújtásának pillanatában már a tuldajdonosnak a birtokában kell lennie egy megkötött kivitelezői szerződésnek, amelyet a pályázat regisztrált kivitelezőinek egyikével kell megkötnie. Erre azért van szükség, mert csak akkor lehet érvényes pályázatot benyújtani, ha a kivitelező is regisztrálta a megbízót az online rendszerben - ehhez a pályázó adóazonosítójára lesz szükség. Árajánlatot is csak ezektől a regisztrált kivitelezőktől lehet kérni.

"Fontos tudni, hogy kétféle pályázatot lehet benyújtani" - figyelmeztetett Reizer Levente. "Az egyik csak napelemes rendszerek kiépítésére, telepítésére vonatkozik, a másik az elektromos - hőszivattyús - fűtés kialakítására és az ablakok cseréjére. Mi úgy látjuk, hogy utóbbi vonzóbbnak tűnhet, mert nagyobb támogatáshoz lehet hozzájutni, de ennek a kerete is kisebb, ezért inkább azt javasoljuk, hogy a napelemes rendszerek telepítésére pályázzanak az érdeklődők, mert úgy nagyobb esély van rá, hogy támogatáshoz jussanak. Ráadásul, a hőszivattyús fűtési pályázat jóval bonyolultabb, mert ott energetikai tanúsítványra is szükség van, aminek a kiállításához további szakembereket kell bevonni a folyamatba. Ráadásul, ha valakinek modern, korszerű nyílászárói vannak, már nem is pályázhat erre a lehetőségre."

A szakember rámutatott, hogy a lakossági napelem-pályázat valóban 100 százalékos támogatást jelent, azaz teljes mértékben fedezi a napelemes rendszerek telepítésének költségeit, a megadott feltételek szerint. Emellett elszámolhatóak a fázisbővítés, a villanyóra-szabványosítás, illetve az energetikai terv elkészítésének költségei is.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani a napelem-pályázatra?

Az érvényes pályázat mellé csatolni kell a lakás vagy ingatlan tulajdonosainak lakcímkártyáját - az ingatlanban lakó gyerekek lakcímkártyájával együtt - a tulajdonosok adókártyáját, a már említett, ügyfélkapun keresztül ingyenesen letölthető, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot, illetve nyugdíjasok esetén nyugdíjigazolást.

"Bár a pályázat szempontjából nem elvárás, de a jövedelem pontos kiszámításához célszerű lekérni egy NAV-jövedelemigazolást, amit ügyfélkapun keresztül szintén meg lehet tenni" - tanácsolta Reizer Levente.

A kész pályázati anyagokat egyébként az úgynevezett Egységes Pályáztatási Felület weboldalán keresztül kell benyújtani. A sikeres pályázat esetén a pályázóknak egy évnél is több ideje van a kivitelezésre. Ez a legegyszerűbb konstrukció esetében 14 hónapot jelent, de az összetettebb projekteknél kitolódhat a végső határidő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)