Hirdetés

Így kerülheted el hogy a légkondi cserben hagyjon a hőségben

|

Bár már kaptunk ízelítőt a kánikulából, a nyár legmelegebb napjai még előttünk állnak, ezért érdemes még most ellenőrizni a klímaberendezést.

Hirdetés

A klímaváltozás egyik következménye az egyre szélsőségesebb időjárás, amelynek velejárói a napokig, rosszabb esetben hetekig tartó hőhullámok. Emiatt egyre több lakás külső falán, erkélyén jelennek meg a klímaberendezések kültéri egységei, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen karbantartási feladatokat célszerű elvégeztetniük ahhoz, hogy a légkondi problémamentesen és úgy működjön, hogy az egészségünket se károsítsa. Az alábbiakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott tudnivalókat és az LG szakértőjének tanácsait gyűjtöttük össze.

A fejlett légkondicionálók összetett szűrőrendszerekkel képesek egyes allergéneket, kórokozó baktériumokat is eltávolítani a helyiségek légteréből, de csak megfelelő és rendszeres karbantartás mellett, így érdemes betartanunk néhány aranyszabályt.

A klímaberendezések, légkondik rendszeres karbantartásával sok felesleges kiadástól kímélhetjük meg a pénztárcánkat (Fotó: Unsplash/Félix Jiner)
A klímaberendezések, légkondik rendszeres karbantartásával sok felesleges kiadástól kímélhetjük meg a pénztárcánkat (Fotó: Unsplash/Félix Jiner)

A klímaberendezések, légkondik rendszeres karbantartásával sok felesleges kiadástól kímélhetjük meg a pénztárcánkat (Fotó: Unsplash/Félix Jiner)

Figyelj a szűrőkre!

A beltéri egységbe épített szűrőrendszerek alapvető feladata, hogy egészségesebbé tegyék otthonunk levegőjét, a legjobb típusok pedig nem csak az allergéneket képesek eltávolítani a helyiségek légteréből, de bizonyos baktériumokat is. Ezeket a szűrőket az egészségünk érdekében tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként a beltéri és a kültéri egységet is szükséges ellenőrizni, karbantartani. Legkésőbb mostanság, a kánikula beköszönte és a készülékek használata előtt ajánlott a tisztítást elvégeztetni.

Az elhanyagolt klíma akár asztma kialakulását is elősegítheti (Fotó: Unsplash/Carlos Lindner9
Az elhanyagolt klíma akár asztma kialakulását is elősegítheti (Fotó: Unsplash/Carlos Lindner9

Az elhanyagolt klíma akár asztma kialakulását is elősegítheti (Fotó: Unsplash/Carlos Lindner)

A napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is kiadott egy tájékoztatót a klímaberendezések kapcsán. Ebben többek közt felhívják a figyelmet arra, hogy a gép nem megfelelően karbantartott egységeiben baktériumok és gombák telepedhetnek meg, a nem megfelelően tisztított klímaberendezés pedig asztma kialakulásához is vezethet.

A karbantartás és a megfelelő tisztítás nyilván pénzbe kerül, de aki jót akar magának, ezen a garanciális idő lejárta után sem spórol, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam

- tanácsolja Nagy Sándor József, az LG hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője.

A légkondicionálókat gyakran vádolják a legionella, vagy más néven a légiós betegség terjesztésével. A legfejlettebb klímaberendezések - köztük az LG készülékei - úgy küszöbölik ki a fertőzésveszélyt, hogy a beltéri egység a lekapcsolás után hűtés nélküli önszárító funkcióra vált, így nem marad a beltéri készülékben pangó kondenzvíz. Az LG szakértője szerint Magyarországon a szakszerűtlenül szerelt, ritkán használt, rossz kondenzvíz-elvezetésű, rendszeresen nem tisztított és karbantartott klímaberendezésekben elméletileg valóban kialakulhatnak veszélyes baktériumtelepek, de az itthon ismertté vált megbetegedések eredetét inkább külföldön kell keresni. Főként tehát arról lehet szó, hogy egy-egy honfitársunk valójában egy trópusi út során betegszik meg a nem karbantartott légkonditól, de csak itthon ismerik fel és kezelik a betegségét.

Hirdetés

Fontos, hogy a kültéri egységet sem szabad kihagyni a karbantartásból, tisztításból, hiszen nem is kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy a berendezés lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméternyi, átáramoltatott levegőből lerakódó szennyezőanyagok.

A tisztítás elmaradása nem közvetlenül az egészségünket, hanem inkább a pénztárcánkat veszélyezteti, hiszen a rosszabb működési hatásfok miatt magasabb villanyszámlára számíthatunk, nem beszélve a feleslegesen nagy terhelés miatt gyorsabban elhasználódó alkatrészekről, amelyek igencsak borsos szervizszámlát eredményezhetnek

- húzza alá Nagy Sándor József.

Ne feledd a szellőztetést és a páratartalmat sem!

Mind az NNK, mind az LG szakértője felhívja a figyelmet arra, hogy a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a beltérbe, hanem benti, lehűtött levegőt keringetik. Ezért nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése, amit érdemes a hűvösebb, éjszakai vagy hajnali órákban megtenni, de ha nappal úgy érezzük, hogy már elhasználódott a levegő, ne várjunk az ablaknyitással, hiszen a beltéri forrásokból - bútorokból, szórakoztató elektronikai berendezésekből, tisztítószerekből, stb. - származó különféle kémiai és biológiai légszennyezők elszaporodhatnak a helyiség levegőjében. Hosszú távon pedig az az ideális megoldás, ha a lakásban hővisszanyerős szellőztetőrendszert, vagy a szellőztetést, páratartalom-szabályozást, légkondicionálást és fűtést egyesítő HVAC-rendszert építtetünk ki.

A kültéri egység karbantartásáról, tisztításáról se feledkezzünk meg! (Fotó: Unsplash/Kira Porotikova)
A kültéri egység karbantartásáról, tisztításáról se feledkezzünk meg! (Fotó: Unsplash/Kira Porotikova)

A kültéri egység karbantartásáról, tisztításáról se feledkezzünk meg!
(Fotó: Unsplash/Kira Porotikova)

Fontos szabály, hogy ne hűtsük túl a teret! A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8-10 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan, gond nélkül. Ez azt jelenti, hogy 35 fokos hőségben a lakásban 25-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá, ellenkező esetben megfázással, ízületi panaszokkal is számolhatunk.

Már a berendezések felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket. Kerüljük tehát a direkt légáramot, ne ott tévézzünk, dolgozzunk, aludjunk, ahová a klíma a hideg levegőt fújja!

Célszerű figyelni arra is, hogy a helyiség relatív páratartalom értékét 50 százalék körül tartsuk, hiszen ha túl szárazzá válik a klimatizált helyiség levegője, az a bőr kiszáradását és légzőszervi panaszt is okozhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)