Hirdetés

Meglepő dolog segít frissen tartani a gyümölcsöket

|

A mariuhánából kivont vegyületnek többféle pozitív hatása is van.

Hirdetés

A marihuána világszerte ismert könnyűdrog, amelynek az utóbbi időben a terápiás felhasználása is egyre népszerűbbé válik, egyre több helyen engedélyezik a növény ilyen jellegű felhasználását.

A kannabiszban található vegyületek közül a THC a legismertebb, ez okozza a fű szívását követően jelentkező enyhe bódulatot. A CBD (kannabidiol) nevű vegyületet szintén a marihuánából lehet kivonni. A THC-vel ellentétben utóbbi nem pszichoaktív anyag, amelynek számos pozitív egészségre gyakorolt hatása ismert.

A CBD ma már egy csomó, legálisan kapható termékben is megtalálható (Fotó: Unsplash/Jeff W)
A CBD ma már egy csomó, legálisan kapható termékben is megtalálható (Fotó: Unsplash/Jeff W)

A CBD többek között gyulladáscsökkentő, enyhíti a szorongást, gátolja bizonyos daganatos sejtek növekedését, és még egy sor terápiás felhasználási módja is ismert.

Hirdetés

Most azonban thaiföldi kutatók olyasmire használták fel, amire korábban még nem volt példa: egy különleges, ehető bevonatot fejlesztettek, amelynek segítségével a kezelt gyümölcsök jóval tovább fogyaszthatók maradnak. Korábban próbálkoztak hasonló megoldásokkal, amihez pókselymet, rákpáncélt, tojást, pektint vagy tejfehérjéket használtak fel.

A thaiföldi kutatócsapat biológiailag lebomló polimerekkel kezdett kísérletezni - ilyesmiket használnak a különféle gyógyszerkapszulák borításánál - amelyeket a CBD-vel kombinálva létrehoztak egy zselészerű anyagot, amivel be lehetett vonni a különböző gyümölcsöket.

A bal oldali, CBD-vel kezelt eper 15 nap után sokkal jobb állapotban volt, mint a kezeletlen gyümölcs (Fotó: ACS)
A bal oldali, CBD-vel kezelt eper 15 nap után sokkal jobb állapotban volt, mint a kezeletlen gyümölcs (Fotó: ACS)

Ezután több héten át megfigyelték a kezelt terményeket, a melléjük helyezett kontrollgyümölcsökkel együtt. Az eredmény önmagáért beszél: a CBD-vel kezelt gyümölcsök sokkal jobb állapotban maradtak a tesztidőszak végére és a színüket is kevésbé vesztették el.

A tudósok most további kutatások segítségével vizsgálják, hogyan lehet alkalmas a vegyület az élelmiszer-pazarlás csökkentésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)