Hirdetés

Fontos változás jön az otthoni napelemekkel kapcsolatban

|

Mostantól csak a saját háztartásba lehet majd termelni a panelekkel.

Hirdetés

Bár, ahogy korábban írtuk, már novembertől ismét lehet pályázni a lakossági napelem-támogatásra, közben egy fontos változás is történt, amit érdemes figyelembe venni. A Qubit csütörtökön számolt be róla, hogy a napelemek telepítésével kapcsolatos engedélyeztetési folyamat jelentősen átalakul.

A lap információi szerint a legfontosabb változás, amiről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki rendkívüli kormányinfón beszámolt, hogy mostantól megszűnik a napelemekkel termelt energia esetén a lehetőség, hogy az áramot a hazai elektromos hálózatba táplálhassák vissza a tulajdonosok.

Mostantól az újonnan telepített napelemekkel kizárólag a saját háztartás igényeit lehet fedezni (Fotó: Unsplash/Bill Mead)
Mostantól az újonnan telepített napelemekkel kizárólag a saját háztartás igényeit lehet fedezni (Fotó: Unsplash/Bill Mead)

Azaz, az újonnan telepített napelemeket már csak a saját háztartás energiaigényeinek fedezésére lehet felhasználni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tiszta, megújuló energiát akkor tudja felhasználni a tulajdonos, ha épp süt a Nap, illetve, ha a napelem-rendszer mellé valamilyen energiatároló megoldást is telepített korábban.

Gulyás Gergely indoklása szerint a módosításra azért van szükség, mert a magyar villamosenergia-hálózat nem képes fogadni a napelemekből származó energiát. A miniszter szerint viszont mostantól egyszerűbbé válik a szigetüzemű napelemek engedélyeztetési folyamata - noha az átvételi lehetőség megszűnésével jelentősen lelassul a hasonló beruházások megtérülése.

Hirdetés

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az úgynevezett szaldóelszámolás az Európai Unió szabályozásának megfelelően 2023 végén megszűnik. Ez annyit jelent, hogy a jövőben, ha valaki napelem telepítését tervezi, érdemes a költségekbe a megfelelő energiatároló megoldást is beleszámolni.

A helyzeten a hazai villamoshálózat jelentős fejlesztése oldhatná meg, erre azonban egyelőre azonban még várni kell. A Qubitnak nyilatkozó szakértők egyébként úgy értékelték a helyzetet, hogy a magyar kormány egyenlőtlenül támogatja a napenergiát a szélenergiával szemben, holott a két megújuló forrást - amelyeket korábbi kutatások egyértelműen megbízható energiaforrásnak minősítettek - egymást kiegészítve kellene használni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)