Hirdetés

Napenergia: nem elég megtermelni az áramot, tárolni is kell

|

A hazai viszonyok egyelőre elég kaotikusak.

Hirdetés

A napelem-beruházásokra vonatkozó jelenlegi kusza szabályozás, a hálózati betáplálási tilalom és a különböző elszámolási módozatokat övező bizonytalanság ellenére az energiakrízis felerősítette az energiabiztonság, illetve a megtermelt áram eltárolása iránti igényt.

A hazai napelem-beruházásokkal kapcsolatos szabályozást káosz jellemzi
A hazai napelem-beruházásokkal kapcsolatos szabályozást káosz jellemzi

Káosz jellemzi a hazai napelem-piacot, a szabályozást, az engedélyezési eljárásokat, a szaldós vagy épp a bruttó elszámolás körüli jogértelmezési nehézségeket, s a már elnyert pályázatok kifizetését.

Hirdetés

Emiatt a hosszú távra tervező családok elbizonytalanodtak, a kisebb napelemes vállalkozások megrendelések híján egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

A kivitelezők akár a lakossági, akár a vállalkozói szegmensben bármilyen elváráshoz rugalmasan és gyorsan tudnak igazodni, ha van átlátható szabályozás. Európa jó részén a napelem-piac dübörög, nálunk viszont "lefagyott". Ennek oka, hogy az állam a tavaly október 31. után engedélyezett telepítéseknél megtiltotta a hálózati visszatáplálást, a jelenleg már működő, illetve a korábbi pályázatokon elfogadott, kivitelezés előtt álló lakossági rendszerek esetében pedig nem tudni, meddig marad az éves szaldós elszámolás. Emiatt mindenképp megéri olyan megoldásokat keresni, amelyek lehetővé teszik a megtermelt energia tárolását, későbbi felhasználását - a vállalkozásokhoz hasonlóan a háztartások számára is

- mondta Kovács István Péter, a szegmensben piacvezető A1 Solar ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint Ausztria - sőt, az utóbbi időben már Románia is - ebben jóval előttünk jár, osztrák szomszédainknál például a napenergia-beruházások hatvan százalékánál kiépítik az akkumulátoros tárolási lehetőségeket. Jó hír, hogy a már meglévő napelemek mellé is ki lehet alakítani ilyen rendszert inverter-csere nélkül, ehhez egy átalakító és egy vezérlő berendezésre van szükség, ami utólagosan beépíthető.

Az energiatárolási piac robbanásszerű fejlődését jól jelzi, hogy míg tavaly Münchenben az Intersolar Europe-on a kiállítók kevesebb mint 10 százalékánál jelent meg az energia-tárolás, addig idén egy madridi hasonló szakmai rendezvényen már 30-40 százalékuknál fellelhető volt ilyen megoldás. A legújabb inverterek jellemzően hibridek, s nemcsak arra képesek, hogy a napelemek által megtermelt energiát betáplálják a hálózatba, de feltöltik az akkumulátorokat is. Utóbbiaknak több fajtája van: lítium-ionos, lítium-vasfoszfátos, alacsony vagy magasfeszültségű, így alkalmazkodnak a megrendelői igényekhez. Többségük esztétikus, formatervezett, akár egy nappaliban elhelyezve is jól mutat, és a zajkibocsátásuk is alacsony

- tette hozzá Kovács István Péter.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)