Hirdetés

Ezzel az egy dologgal több mint 10 százalékkal csökkenhet a fűtésszámlád

|

Az otthon energiaegyensúlya kritikus hatással van a rezsinkre.

Hirdetés

Év végéig még igényelhetők az otthonfelújításra, korszerűsítésre fordítható állami támogatások. Ezekkel azért is érdemes élni, mert például egy tetőtéri ablakcsere után 1-2 fokkal is lejjebb tekerhetjük a termosztátot, miközben a komfortérzetünk nem változik - vagyis a beruházás anyagilag is megtérül, ráadásul akár egyetlen nap alatt is elvégezhető. Így az otthontulajdonosok nem maradnak le az állami támogatásról, és még a téli fűtésszezon kezdete előtt javíthatnak otthonaik energiaegyensúlyán - a VELUX most egy videósorozattal is segíti a felújítás előtt állókat.

A klímaváltozás hatására az elmúlt években egyre többen kezdtek el tudatosan odafigyelni az energiafogyasztásuk mérséklésére, az európai energiakrízis miatt pedig még inkább központi szerepet kaptak azok a megoldások, amelyekkel csökkenthetőek az otthonok fenntartási költségei.

Megfelelő szigeteléssel és energiahatékonysággal nem kell annyit fűteni (Fotó: Unsplash/Erik Mclean)
Megfelelő szigeteléssel és energiahatékonysággal nem kell annyit fűteni (Fotó: Unsplash/Erik Mclean)

A korszerű, jó energiaegyensúlyú otthonokban akár sokkal kevesebb energia felhasználásával is el lehet érni ugyanazt a komfortérzetet, - ez sokakat ösztönöz az energiahatékonyságot javító beruházásokra, például az ablakok lecserélésére.

Hirdetés

Ezeket a korszerűsítéseket támogatják az otthonteremtési, otthonfelújítási támogatások is, amelyek a gyereket nevelő családok számára könnyítik meg az életterük növelését, vagy otthonuk egészségesebbé, fenntarthatóbbá tételét.

A lakhatási költségek előteremtése az EU-n belül is sokak számára jelent nehézségeket: már a pandémia előtt is az EU-ban élők 9,4 százalékát érintette a lakásköltség-túlterheltség, vagyis ennyien voltak, akik jövedelmének több mint 40 százalékát a lakhatási költségeik tették ki. Az épületek korszerűsítésével ezek a kiadások csökkenthetőek, tehát pénzügyi szempontból ezek a befektetések megtérülőek mind az egyénnek, mind a közösségnek

- mondta Katona Márton független pénzügyi szakértő a VELUX videósorozatában.

A támogatásokkal az ablakok bekerülési költsége akár a felére is csökkenthető, a családok által befektetett összeg pedig meg is térülhet néhány fűtési szezon alatt: a három rétegű, modern tetőablakok lehetővé teszik, hogy 1-2 fokkal alacsonyabbra állítsuk a termosztátot úgy, hogy közben nem csökken a komfortérzetünk. Az ablakcserével így 17,65 százalékos energiamegtakarítást, az ablakcserével és a termosztát lejjebb tekerésével - 22 Celsius-fokról 20 Celsius-fokra - pedig közel 40 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el, miközben ugyanolyan kellemesen érezzük magunkat az otthonunkban.

Az energiatakarékos üvegezés - akár dupla vagy tripla üvegezésről van szó - segít visszaszorítani az otthon hőveszteségét, így a szén-dioxid-kibocsátást és a közüzemi számlák összegét is. A VELUX modelltetőtérben végzett mérései igazolták továbbá, hogy két tetőablak cseréjével akár 11 százalékkal is csökkenthető a szükséges fűtési energia az adott szobában, az ablak hővesztesége pedig akár 60 százalékkal is mérsékelhető az ablakcserével.

Mindehhez elengedhetetlen, hogy jó minőségű ablakokat válasszunk, és átgondoljuk, megtervezzük a felújítást. Az ablakok szigetelési képessége mellett fontos gondolni az energiahatékonyságra is, vagyis, hogy a nyílászárók napenergia-nyeresége magasabb legyen, mint az ablakon keresztüli energiaveszteség. A megfelelő kiegészítőkkel, és azok tudatos használatával az energiahatékonyság még tovább javítható:

A téli időszakban a napenergia-nyereség pozitívan járul hozzá a fűtési igényhez. A redőnyök és rolók automatizált használatával érhető el az optimális hőveszteség-csökkentés, és a kihasználtsági tényező is az évszakhoz igazítható. A külső redőnyök télen javíthatják az ablakok hőszigetelését, és ez az extra szigetelés csökkentheti a fűtési igényt. Mivel ezekben a hónapokban a napenergia-nyereség gyakran nagyobb jelentőséggel bír, mint a hőveszteség, az árnyékolókat érdemes csak éjszakára leengedni

- tette hozzá Ritea Noemi, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője.

Az ablakok lecserélésével nemcsak a rezsiszámlán lehet csökkenteni, a napfény beengedésével és a levegő minőségének javításával növelhető a produktivitás, ami szintén akár számszerűsíthető gazdasági előnyökkel járhat - ennél is fontosabb azonban, hogy az otthonunkban élők egészségének megőrzésében is segíthetünk vele.

Az átgondolt, tudatos tervezéssel és a megfelelő ablakok kiválasztásával még a fűtési szezon kezdete előtt megteremthetjük az energiaegyensúlyt és ezzel fenntarthatóbbá tehetjük otthonainkat, ráadásul a megfelelő szellőztetéssel, és a beázások, penészesedés megelőzésével és a hőhidak kiiktatásával egészségesebbé is válik az otthonunk. Mindezekre tekintettel rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az energiahatékonyságot célzó otthonfelújítási támogatások 2023-tól is elérhetőek legyenek a lakosság számára. Érthető módon ezért sok család a fűtési számláinak csökkentése mellett azért is veszi igénybe az otthonfelújítási támogatásokat az ablakcserére, mert egy jobb levegőjű, világosabb, élhetőbb házban szeretnék felnevelni a gyerekeiket

- mondta Mészáros Krisztián, a VELUX közép-kelet-európai régiójának alelnöke

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)