Hirdetés

Áramszolgáltatóvá válik a Tesla

|

A cég virtuális erőművekkel igyekszik kiegyensúlyozni a hálózatok terhelését.

Hirdetés

A Tesla nevét a legtöbben az elektromos autókról, esetleg a Tesla Semi elektromos kamionról ismerik, azt azonbna már kevesebben tudják, hogy Elon Musk cége aktívan fejleszt energiatároló és töltőmegoldásokat is, az otthoni használatra szánt Powerwall és a nagyobb, akár ipari felhasználóknak kínált Tesla Megapack formájában.

A Tesla Powerwall nem csak az autók otthoni töltését teszi lehetővé, hanem a lakás áramellátásába is be tud segíteni. Kaliforniában és Ausztráliában a Powerwallok segítségével már úgynevezett virtuális erőműveket (Virtual Power Plant - VPP) is működtetnek a segítségükkel - írja az Electrek.

A Tesla Powerwall a háztartások energiafelhasználását tudja optimalizálni (Fotó: Tesla)
A Tesla Powerwall a háztartások energiafelhasználását tudja optimalizálni (Fotó: Tesla)

Az energiatárolásra is alkalmas berendezések segítségével remekül ki lehet egyensúlyozni a hálózati áramingadozásokat, amik főleg akkor fordulnak elő, amikor a napfényben úszó államban rengeteg napelemből érkezik energia a rendszerbe.

Hirdetés

A Tesla azonban most új szolgáltatást jelentett be: Tesla Electric néven áramszolgáltatóként is szeretne működni a jövőben. A szolgáltatást a Powerwall tulajdonosoknak szánják: a Tesla Electric ugyanis mostantól a Powerwallokból érkező áramot megvásárolja, később pedig, amikor szükség van rá, újra értékesíti a tulajdonosok számára - ezzel védve őket a jelentős kereslet idején megugró áraktól.

A napelemek és a Powerwall segíthet a közösségek számára felgyorsítani a fenntartható energiára való átállást. A Tesla Electric szolgáltatásának köszönhetően a Powerwall-ok automatikusan meg tudják majd állapítani, hogy mikor kell tölteniük és mikor kell értékesíteniük a tárolt energiát a hálózat felé. Más Tesla Electric tagokkal együtt így a felhasználók a maximális értéket kaphatják a napenergiájukért, mmiközben a Powerwall energiatárolójából megújuló energiával látják el a hálózatot. Ezzel saját fenntarthatósági céljaikhoz is hozzájárulhatnak a felhasználók, a Tesla Electric ugyanis 100 százalékban megújuló forrásokból szolgáltat energiát

- írja a cég az új szolgáltatás weboldalán.

A Tesla Electric szolgáltatása egyelőre meghívásos alapon érhető el a texasi felhasználók számára, a cég azonban szeretne "globálisan elosztott tiszta energiaszolgáltatóvá" válni. Ehhez ideális terep az amerikai állam, amely a sajátos szabályozás miatt különálló áramhálózatot tart fenn, amely nem csatlakozik az USA két legnagyobb elektromos hálózatához.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)