Hirdetés

Áramszolgáltatóvá válik a Tesla

|

A cég virtuális erőművekkel igyekszik kiegyensúlyozni a hálózatok terhelését.

Hirdetés

A Tesla nevét a legtöbben az elektromos autókról, esetleg a Tesla Semi elektromos kamionról ismerik, azt azonbna már kevesebben tudják, hogy Elon Musk cége aktívan fejleszt energiatároló és töltőmegoldásokat is, az otthoni használatra szánt Powerwall és a nagyobb, akár ipari felhasználóknak kínált Tesla Megapack formájában.

A Tesla Powerwall nem csak az autók otthoni töltését teszi lehetővé, hanem a lakás áramellátásába is be tud segíteni. Kaliforniában és Ausztráliában a Powerwallok segítségével már úgynevezett virtuális erőműveket (Virtual Power Plant - VPP) is működtetnek a segítségükkel - írja az Electrek.

A Tesla Powerwall a háztartások energiafelhasználását tudja optimalizálni (Fotó: Tesla)
A Tesla Powerwall a háztartások energiafelhasználását tudja optimalizálni (Fotó: Tesla)

Az energiatárolásra is alkalmas berendezések segítségével remekül ki lehet egyensúlyozni a hálózati áramingadozásokat, amik főleg akkor fordulnak elő, amikor a napfényben úszó államban rengeteg napelemből érkezik energia a rendszerbe.

Hirdetés

A Tesla azonban most új szolgáltatást jelentett be: Tesla Electric néven áramszolgáltatóként is szeretne működni a jövőben. A szolgáltatást a Powerwall tulajdonosoknak szánják: a Tesla Electric ugyanis mostantól a Powerwallokból érkező áramot megvásárolja, később pedig, amikor szükség van rá, újra értékesíti a tulajdonosok számára - ezzel védve őket a jelentős kereslet idején megugró áraktól.

A napelemek és a Powerwall segíthet a közösségek számára felgyorsítani a fenntartható energiára való átállást. A Tesla Electric szolgáltatásának köszönhetően a Powerwall-ok automatikusan meg tudják majd állapítani, hogy mikor kell tölteniük és mikor kell értékesíteniük a tárolt energiát a hálózat felé. Más Tesla Electric tagokkal együtt így a felhasználók a maximális értéket kaphatják a napenergiájukért, mmiközben a Powerwall energiatárolójából megújuló energiával látják el a hálózatot. Ezzel saját fenntarthatósági céljaikhoz is hozzájárulhatnak a felhasználók, a Tesla Electric ugyanis 100 százalékban megújuló forrásokból szolgáltat energiát

- írja a cég az új szolgáltatás weboldalán.

A Tesla Electric szolgáltatása egyelőre meghívásos alapon érhető el a texasi felhasználók számára, a cég azonban szeretne "globálisan elosztott tiszta energiaszolgáltatóvá" válni. Ehhez ideális terep az amerikai állam, amely a sajátos szabályozás miatt különálló áramhálózatot tart fenn, amely nem csatlakozik az USA két legnagyobb elektromos hálózatához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)