Hirdetés

Döntött a bíróság: a Tesla megtévesztette a fogyasztókat

|

Az önvezetéssel kapcsolatban tett kijelentései miatt marasztalták el Elon Musk cégét.

Hirdetés

A Tesla "önvezető" megoldása, a Full Self-Driving (FSD) mód még messze van a tökéletestől. Bár folyamatosan adják ki hozzá a frissítéseket, bizony előfordul, hogy ijesztő hibákat vét menet közben, egy szoftverbiztonsággal foglalkozó szakember pedig egyenesen azzal vádolja a céget, hogy az önvezetőnek nevezett módban közlekedő, valójában inkább fejlett vezetőtámogató rendszer könnyen elgázolhatja a gyerekeket.

Ha mindez nem lenne elég, a Tesla képviselőinek mostanában sokat kell bíróságra járnia: még múlt hónapban derült ki, hogy szövetségi nyomozás indul a cég ellen az Autopilot vezetőtámogató rendszerhez fűződő megtévesztő állítások miatt, mivel többen úgy látják, a cég alaptalan állításokat tett az Autopilot funkció képességeivel kapcsolatban.

A bíróság két ügyben is az elégedetlen Tesla-tulajdonosnak adott igazat (Fotó: Tesla)
A bíróság két ügyben is az elégedetlen Tesla-tulajdonosnak adott igazat (Fotó: Tesla)

Ez az ügy még folyamatban van, most azonban az Electrek számolt be róla, hogy egy hasonló ügyben elmarasztaló ítéletet hoztott egy amerikai bíróság. A lap információi szerint ugyanis a cég korábban azt állította, hogy minden 2016 után gyártott autójukban ott van "az összes szükséges hardver" a jövőbeni önvezetéshez, illetve, az FSD használatához. Ez már eleve csúsztatás, mivel több, az elmúlt 6 évben gyártott Tesla fedélzeti számítógépét utólag kellett korszerűbb változatra, az úgynevezett Hardware 3.0-ra lecserélni.

Hirdetés

Ezt a cég ingyenesen biztosította minden ügyfelének, akik megrendelték az FSD-csomagot az autóikba. Tavaly azonban előfizetéses modellben is elkezdték értékesíteni az FSD-funkciókat, havi 199 dollárért. Sokan választották ezt a lehetőséget, mivel a másik opció az volt, hogy egy összegben, 15 ezer dollárt, azaz csaknem hatmillió forintot fizetnek az FSD-ért.

A probléma itt kezdődött, ugyanis azoktól a Tesla-tulajdonosoktól, akiknél még nem végezték el a fedélzeti számítógép cseréjét, a Tesla előbb 1500, majd 1000 dolláros felárat kért. Ez pedig érthető módon ütközik az előző állítással, amely szerint a Tesla vállalta, hogy minden érintett ügyfél autójában ingyenesen kicserélik a fedélzeti komputert a modernebb változatra.

Egy Ian Jordan nevű férfi is az előfizetéses megoldás mellett döntött, ám amikor látta, hogy további költséget jelentene a számítógép cseréje, a bírósághoz fordult. A Tesla képviselői pedig meg sem jelentek a tárgyaláson, így a bíró Jordan javára ítélt a perben.

Az ügyben eljáró Matthew A. Skau bíró szerint a Tesla megtévesztette a fogyasztót, aki egy Tesla Model 3 vásárlása során hitt a reklámoknak, amelyek szerint minden Tesla modellben megtalálható az önvezető funkciók használatához szükséges hardver.

Jordan egyébként egy másik ügyben is pert indított a Tesla ellen, mivel az autójában meghibásodott a médialejátszó egység, és bár még érvényes volt a garancia, a Tesla azt állította, hogy nem tudja kijavítani a hibát, ehelyett egy új generációs médialejátszó beszerelését ajánlotta fel a férfinak - felárért.

A bíró szerint azonban ez ag aranciális feltételek megsértése, ezért arra kötelezte a céget, hogy térítse meg Jordannek a beszerelésért kért összeget, ráadásul még 500 dolláros kártérítéssel is megtoldotta a büntetést, mivel az új médialejátszó már nem támogatja a középhullámú (AM) rádióadók vételét.

Jordan ügye érdekes precedenst teremthet a Tesla-tulajdonosok számára, akik közül többen azt fontolgatják, hogy perközösséget hoznak létre, hogy ezzel vegyék rá Elon Musk cégét az ígéreteik betartására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)