Hirdetés

Vízzel felönthető sörporral csökkentenék a folyékony kenyér környezeti terhelését

|

Az első változatot meg lehet kóstolni, de még folyik a porállagú sör tökéletesítése.

Hirdetés

Itt a nyár, ilyenkor hétvégente sokan legurítanak pár korsó jéghideg sört. Igen ám, de a népszerű ital csomagolása és szállítása meglehetősen komoly környezeti terheléssel jár, ezért a német Neuzelle sörfőzde egy formabontó megoldással próbálkozik - írja a Euronews.

Az Impact CO2 karbonlábnyom-kalkulátor szerint a sör környezeti lábnyomának ugyanis akár 70 százalékát is kiteheti a csomagolás és a szállítás, mivel az üvegek, sörösdobozok és söröshordók jelentős súlya ennek megfelelően növeli a szállító járművek üzemanyagfogyasztását.

Stefan Fritsche, a Neuzeller sörfőzde tulajdonosa, a sörpor kifejlesztője
Stefan Fritsche, a Neuzeller sörfőzde tulajdonosa, a sörpor kifejlesztője

Adja magát a megoldás, hogy ha csökkentjük a szállítandó áru tömegét és méretét, akkor jelentősen csökkenthető a sörgyártás környezeti terhelése.

Hirdetés

Stefan Fritsche, a Neuzelle sörfőzde tulajdonosa ezért egy első hallásra meglepő megoldással állt elő: vízzel felönthető sörport kísérletezett ki, amelyet mindenki otthon készíthet el. A tökéletes állaghoz egy habverővel kell elkeverni a vizet és a port, így a hagyományos sörhöz hasonló habja is lesz a folyadéknak.

Ez a folyamat lényegesen olcsóbbá teszi a sörgyártást: Fritsche szerint ugyanis akár 90 százalékkal olcsóbban lehet szállítmányozni a sörport, mint a folyékony kenyeret.

A kész italnak jelenleg már megvan a sörre jellemző színe, keserédes ízjegyei és a habja, igaz, egyelőre még szénsavmentes és csak alkoholmentes változat létezik belőle. Frische azonban azon dolgozik, hogy minél előbb elkészüljön az alkoholt is tartalmazó sörpor, amelyhez természetesen a szénsavat is hozzá szeretné adni, valamilyen formában.

A sörfőzde tulajdonosa azonban egyelőre az alkoholmentes sör rajongóira koncentrál, ugyanis úgy számol, hogy több százmillió ember is élhet a bolygón, akik szeretik ugyan a sör ízét, de nem fogyasztanának alkoholt. Természetesen azokra is gondol, akik az alkoholos változat rajongói, ehhez azonban még további fejlesztésekre lesz szükség. Az alkoholmentes sörport viszont már négy hónap múlva szeretné piacra dobni, főként Ázsiában és Afrikában, ahol nagy távolságokra kellene szállítani az árut.

A sörport egyébként laboratóriumi körülmények között állítják elő, ami gyorsabb a hagyományos sörfőzésnél.

A német főzdének egyébként lehet, hogy meggyűlik majd a baja a helyi törvényekkel, különösen az 500 éves múltra visszatekintő sörtisztasági törvénnyel, az úgynevezett Reinheitsgebottal. A sör forgalmazására ugyanis rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak Németországban, amelyek értelmében csak azt a terméket lehet sörnek nevezni, amelynek az összetevői között szerepel a maláta, a komló az élesztő és a víz.

Fritsche nem hajlandó nyilvánosságra hozni ar eceptjét, de szerinte a találmányára szüksége van a világnak, a fenntarthatóság miatt. Érdekesség, hogy a nagy sörfőzdék között több olyan cég is van, amelyek a sört egy zselészerű koncentrátum formájában szállítják a rendeltetési helyére, amelyet aztán később húznak fel vízzel.

Benedikt Meier, a magánkézben lévő német sörfőzdék szövetségének tagja szerint a sörpor nem rossz innováció, azonban szerinte nem fogja veszélyeztetni a hagyományos sörfőzdék üzletét.

Tavaly ősszel egyébként arról számoltunk be, hogy sörválság van kialakulóban, ugyanis, abszurd módon ebben az iparágban éppen az volt a probléma, hogy nincs elegendő szén-dioxid.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)