Hirdetés

Így vált zöldebbre a Google 2022-től

|

A keresőcég fenntarthatóbb működésre törekszik új szolgáltatásaival és erre ösztönzi felhasználóit is

Hirdetés

A Google vezérigazgatója Sundar Pichai még október elején a Twitterén jelentette be, hogy milyen fenntarthatósági lépésekkel készül a vállalat a fenntarthatóbb jövőre.

A Google-vezér szerint amellett, hogy a cég szolgáltatásainak működését zöldebb alapokra helyezik, a felhasználókat is szeretnék fenntarthatóbb életmódra ösztönözni. A cég már idén tavasszal jelezte, hogy zöldebb megoldásokat vezet be egyes termékeinél, a Pichai által közzétett blogposztból azonban most az is kiderült, hogy pontosan mit jelent ez a vállalás a Google részéről.

A keresőcég kaliforniai központját több mint 50 000 napelem-panellel borították be - bizonyára magyar állami napelem-támogatás nélkül - ugyanis szeretnék elérni, hogy a vállalat működése során legalább 90 százalékban karbonsemleges energiát használjon fel.

Minden keresés, amit beírunk a Google keresőbe, minden levél, amit elküldünk a Gmail felületén keresztül, minden video, amit megnézünk a YouTube-on, úgy jut el a felhasználókhoz, hogy közben nem terheljük a légkört szén-dioxid kibocsátással

- mondta Sundar Pichai.



Zöld utakon járhatunk a Google Térkép segítségével

A Google navigációs és térképszolgáltatása, a Google Térkép működése is megváltozik, hogy lehetővé tegye a környezetkímélőbb közlekedést. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ha rákeresünk egy útvonalra, a térkép automatikusan azt a lehetőséget ajánlja fel elsőnek, amelyen végighajtva a legkevésbé terheljük a környezetünket, ha egyébként az út hasonló idő alatt megtehető, mint a "hagyományos" navigáció működése esetén. Sundar Pichai szerint az amerikai és európai felhasználók számára 2022 elején megérkező szolgáltatásnak "olyan hatása lesz, mintha kétszázezer autót kivonnánk a forgalomból". A Google ehhez egy új mesterséges intelligenciát is fejlesztett, amelynek működéséhez az amerikai energiaügyi hivatal megújuló energia-laboratóriumának (Department of Energy National Renewable Energy Laboratory - NREL) adatait használták fel.

A Google zöldebb szolgáltatásai 2022 elején érkeznek az európai felhasználókhoz (Fotó: Scopio/Luis Eduardo Araya Maldonado)
A Google zöldebb szolgáltatásai 2022 elején érkeznek az európai felhasználókhoz (Fotó: Scopio/Luis Eduardo Araya Maldonado)

A Google zöldebb szolgáltatásai 2022 elején érkeznek az európai felhasználókhoz (Fotó: Scopio/Luis Eduardo Araya Maldonado)

Amellett, hogy a térkép környezetkímélőbb útvonalakat ajánl az autósoknak, továbbfejlesztik a biciklis navigációt is. A megújuló térképen a jövőben bicikli és rollermegosztó pontokat is fel lehet majd fedezni - kezdetben egyelőre több mint 300 nagyvárosban, később ezt bizonyára kibővítik a kisebb településekkel is.

Zöldebb repülés a Google égisze alatt

A keresőcég a jövőben a fenntarthatóbb utazásokért is szeretne tenni, ezért, ha valaki repülőjegyeket keres a megjelenő eredmények mellett egyből láthatóvá válik majd az egyes járatok karbonlábnyoma is. Sőt, külön jelzik majd, hogy az elsőosztályú, azaz több helyet foglaló helyek esetén magasabb az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátás. A kifejezetten alacsony emissziójú repülőjáratoknál viszont zöld emblémával jelzik majd a környezettudatosabb választás lehetőségét. Ehhez az új szolgáltatáshoz a Google az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatait kombinálja majd a légitársaságoktól származó információkkal, azaz az egyes járatok által megtett távolsággal, illetve a különféle repülőgép-típusok adataival. Emellett, a Google keresőjében szintén feltüntetik majd a szállodák, pénzügyi szolgáltatók, illetve különféle elektronikus eszközök karbonterhelését is.

Okosabb okosotthonokat is hoz a Google

A keresőóriás még 2010-ben alapította a Nest Learning Thermostat intelligens termosztátok fejlesztésével foglalkozó cégét, amely a vállalat közlése szerint eddig több mint 80 milliárd kilowattórányi energia megtakarítását tette lehetővé. Ez a cég példája szerint elegendő arra, hogy 23 millió elektromos autót egy éven keresztül használjanak - bár arra nem térnek ki, hogy milyen típusú EV-kről van szó.

A szolgáltatást most kiegészítik a Nest Review funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók nyomon kövessék, hogy az otthonaikba áramló energia mennyire tiszta forrásból származik a nap különböző időszakaiban. Ezzel lehetővé válik, hogy tudatosabb döntéseket hozva használják a Nest-felhasználók az elektromos hálózatot és például akkor üzemeltessék a többet fogyasztó eszközeiket, amikor a legmagasabb a hálózatba betáplált megújuló energia aránya.

"Külön-külön ezek apró lépésnek tűnnek, azonban, ha az összes szolgáltatásunk tükrében nézzük, óriási változásokat tesznek lehetővé a bolygó számára" - mutatott rá Sundar Pichai.

A Google a bejelentés előtt nem sokkal hozta nyilvánosságra legújabb klímaügyi jelentését, amelyben különböző zöld vállallásokat is megfogalmaztak. A cég 2030-ra szeretné működését teljesen karbonsemlegessé tenni, emellett közel hatmilliárd dollárt fordítanak arra, hogy különféle iparvidékeken zöld energiával támogassák a környezetkímélőbb ipar kialakulását. A tervek szerint ebből az összegből az évtized végére 5 gigawatt karbonsemleges energiát állítanának elő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)