Hirdetés

A CATL új akkumulátorával működő autó 10 perc töltés után 400 km-t tesz meg

|

A szupergyorsan töltődő lítium-vas-foszfát akkumulátorral működő autók a jövő év elején gördülnek le a szalagról.

Hirdetés

Az elektromos autók térnyerése a kereslet viszonylagos visszaesése ellenére töretlen. Ha minden az edigiek szerint halad tovább, 2030-ra 200 millió tisztán elektromos üzemű autó lesz világszerte az utakon, és az eladások 20 százalékát is ezek fogják kitenni. Az EU saját vállalása szerint 2035-től nem gyárt több fosszilis üzemanyaggal működő modelleket, ami tovább növeli az EV-k arányát globálisan.

Az elektromos közlekedés egyik legfontosabb eleme és egyben Achilles-sarka is a megbízhatóan működő, nagy teljesítményű akkumulátor. Ennek folyamatos javítása, optimalizálása az elektromos autók sikerének legfőbb mozgatórugója.

Hirdetés

A CATL kínai óriáscég jelenleg a technológia egyik legnagyobb innovátora. Az ő nevükhöz kötődik a elektromos repülők működéséhez szükséges kondenzációs akkumulátor ötlete, és a Neta Autoval karöltve megalkotott, karosszériába beépíthető CIIC-alapú akkumulátor megalkotása is.

A Tesla legfőbb beszállítója most egy minden eddiginél gyorsabban tölthető, nagy hatótávú akksit dob a piacra. A Shenxing nevet viselő termék az ígértek szerint egy töltéssel akár 700 km-t is megtehet majd, de egy tízperces "szupergyors" töltéssel is 400 km-t tud majd menni. Egyébként beszédes név a "Shenxing", a kínai nyelvben egy sebességet dicsérő ősi kifejezés.

Ez lesz az első olyan LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátor, amelyik támogatja a 4C szupergyors töltést. Ez annyit jelent, hogy a diffúziós határértéket megaladó mértékben, 12A áramerősséggel lesz képes tölteni.

A projekt vezetője Gao Han azt nyilatkozta, hogy szeretnék, ha új akkumulátoruk egy minden autómodellhez elérhető, standard termékké válhatna a jövőben. Az első Shenxinggel működő autók 2024 első felétől lesznek elérhetőek a szélesebb nyilvánosság számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)