Hirdetés

Már néhány éven belül elektromos repülőgépekkel utazhatunk

|

A CATL, a vezető kínai EV-gyártó kondenzációs akkumulátorának köszönhetően került a technológia elérhető közelségbe.

Hirdetés

A 21. század fordulója óta, a "fapados" repülés megjelenésével, a légi közlekedés egyre nagyobb részt követel magának a közúti és a tengeri személyszállítás forgalmából. Sokáig az árak mérséklésén, és ezzel fordítottan arányosan, a nyereség maximalizálásán kívül más nem számított a légitársaságoknak, azonban az elmúlt két évtizedben a növekedési plafon elérésével egyre többször érte kritika fenntarthatóság szempontjából az ágazatot.

Az utóbbi években teszteltek már fenntartható üzemanyagot, hidrogén-cellás repülőgépet és tisztán elektromos hajtású repülőt is, de a nagy áttörést eddig egyik megoldás sem érte el.

Hirdetés

Kína vezető elektromos jármű gyártója, a Contemporary Amperex Technology, röviden CATL, minden eddiginél nagyobb energiasűrűségű kondenzációs akkumulátorokat állít csatasorba. A vállalat a kínai állami repülőgépgyártó céggel, a COMAC-kel és a sanghaji Jiao Tong Egyetem fejlesztési csoportjával közös céget alapított elektromos repülőgépek fejlesztésére és gyártására.

Míg az  úgynevezett "1000 km-es", eddigi legnagyobb energiasűrűséggel bíró quilin akkumulátorok  255 Wh/kg energiasűrűséggel működnek, a CATL új energiaegysége ennek közel a dupláját képes nyújtani. Elon Musk 2019-es nyilatkozata szerint egy eVTOL stabil működéséhez 400 Wh/kg szükséges, tehát a fejlesztések előremutatóak megvalósíthatóság tekintetében.

Több vállalat szállt versenybe az elmúlt években azért, hogy elektromos üzemű repülőgépekkel forradalmasítsa a légi közlekedést. Például a Scandinavian Airlines, a United Airlines és az Air Canada is befektetett abba a Heart nevű svéd startupba, ami már rendeléseket fogad készülő elektromos hajtású repülőire. Kereskedelmi célú repülésre alkalmas járműveik állítólag már 2028-ban elkezdik folyamatosan leváltani a jelenlegi kerozinnal működő gépeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)