Hirdetés

A Hyundai Motor Group belép az elektromos pickupok piacára

|

A dél-koreai konszern két márkájánál is megjelenhetnek a kishaszonjárművek.

Hirdetés

A Hyundai és a Kia - európai - modellpalettájáról látványosan hiányoznak az elektromos pickupok, azaz a kisteherautók, ez azonban már nem tarthat sokáig, az Electrek értesülései szerint ugyanis a két autógyártót összefogó konszern, a Hyundai Motor Group (HMG) nemrég megerősítette az információt, hogy tervezik a járműszegmens meghódítását.

A nagy bejelentésre a cég 2023 CEO Investor Day nevű rendezvényén került sor, ahol annyit árultak el, hogy már folyamatban van az elektromos hajtású pickupok tervezése, ennél több részletet azonban nem árultak el, azonban a HMG elektromos autókra vonatkozó terveiből nem nehéz összerakni a teljes képet.

A Hyundai Santa Cruz pickup-koncepciója. Ez még benzinesnek készült, a következő már elektromos lehet (Fotó: HMG)
A Hyundai Santa Cruz pickup-koncepciója. Ez még benzinesnek készült, a következő már elektromos lehet (Fotó: HMG)

A cégcsoport Hyundai Motor Way néven emlegeti az elektromos járművekre vonatkozó stratégiáját, amelynek lényege a gyártási hatékonyság növelése a költségek leszorításával. Ennek keretében fejlesztették ki az úgynevezett Integrated Modular Architecture (IMA) nevű koncepciójukat, ami a HMG második, kifejezetten elektromos autókhoz tervezett platformja, az E-GMP után, amely többek között a Hyundai Ioniq 5, Ioniq 6, illetve a Kia EV 6 modellek alapját adja.

A második generációs IMA platform viszont már minden járműkategóriához használható lesz, a SUV-któl a pickupokon át a limuzinokig vagy nagyméretű szedánokig, mint a cég prémium márkája, a Genesis.

Az IMA-nak köszönhetően ugyanis több mint 80 olyan modult tudnak felhasználni, amelyek többféle járműtípus építéséhez is alkalmasak. Az autógyártó előrejelzése szerint legalább 13 jövőbeni Hyundai, Kia és Genesis modell kapja meg az IMA platformot.

A Kia illetékesei annyit már elárultak, hogy két elektromos kisteherautójuk 2027-ig érkezik, ezeket kifejezetten a fejlődő országok piacaira szánják. Az iparági szakértők szerint azonba nem elképzelhetetlen, hogy a Hyundai és a Genesis is fejlesszen egy-egy saját pickup modellt.

A Hyundai most is gyárt pickupokat, Santa Fe néven, igaz, kizárólag az amerikai piacra. Az eladási számok azonban jól néznek ki, így egyáltalán nem kizárt, hogy ezt az egyébként népszerű járműkategóriát más kontinensekre is kiterjesztik, elektromos hajtással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)