Hirdetés

Sikeres volt az Archer légitaxi első tesztje

|

A cég két éven belül megkezdené az utasszállítást.

Hirdetés

Tavaly december végén sikeres próbarepülést hajtott végre a kaliforniai Archer Aviation elektromos hajtású, helyből felszálló légijárműve, azaz eVTOL-ja - írja a FlyingMag.

A lap információi szerint a december 16-án végrehajtott teszt során a Maker fantázianevű légi jármű sikeresen emelkedett fel a levegőbe, ahol egy helyben lebegett, majd biztonságosan landolt a cég kaliforniai tesztpályáján.

A tesztet hónapokig tartó fejlesztés és előkészítés előzte meg, amely azonban így is rekordsebességűnek számít ebben a szektorban: a Maker első terveinek bemutatása és a sikeres próbarepülés között mindössze hat hónap telt el.

"Hatalmas mérföldkő ez az Archer és az utazás jövője számára egyaránt" - írta a sikeres teszt után kiadott közleményében Brett Adcock, a cég egyik alapítója.

A dátumot tudatosan választották ki, ugyanis előző hónapban volt 118 éve, hogy a levegőbe emelkedett a Wright-fivérek első motoros repülőgépe. Az Archer Aviation egyik munkatársa Eric Wright maga is a légi pionírok leszármazottja, aki a jeles alkalomra elhozta a Wright Flyer nevű repülőgép egyik darabját, amely a Maker fedélzetén "utazott" a teszt ideje alatt.

Az Archer eVTOL-ja 130 csomós sebességgel képes repülni, hatótávja pedig szűk 97 kilométer egy feltöltéssel. A hat rotorral hajtott gép mindössze 45 decibel zajt kelt, összehasonlításként, egy Airbus A320 utasszállító gép hajtóműveinek hangereje még utazómagasságon is több ennél.

Hirdetés

A cég ígérete szerint 2024-ben már meg is kezdheti az utasszállítást Miami környékén, de már Los Angeles térségében is tervezik a szolgáltatás megindítását.

Az Archer erős konkurenciaharcra számíthat, olyan cégektől, mint a Joby Aviation, a Volocopter, de ha a széljárás kedvezően alakul, a hazai alapítású Orca Aerospace részéről is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)