Hirdetés

Ez a fejlesztés kivédi a „rányitásos” bringás baleseteket

|

A figyelmetlen autósok könnyen súlyos sérülést okozhatnak a kerékpárosoknak. Ettől óvja meg a bringásokat a Lexus új fejlesztése.

Hirdetés

Az egészség és környzezettudatos szemlélet folyamatosan növekvő népszerűsége világszerte és hazánkban is magával hozta a kerékpárral közlekedők számának növekedését, amelynek minden korábbinál nagyobb lendületet adott a koronavírus-járvány is.

A kerékpárosok forgalomban betöltött, megnövekedett szerepére a világ vezető környezetbarát luxusautómárjája, a Lexus innovatív aktív biztonsági rendszer kifejlesztésével és bemutatásával válaszolt. A rendszer a már az utakon is egyre nagyobb számban feltűnő NX SUV mellett a hamarosan érkező akkumulátoros elektromos RZ és ötödik generációs RX típusokban is benne lesz.

A kocsiajtók váratlan nyitásával súlyos balesetet okozhatunk (Fotó: Boston.gov)
A kocsiajtók váratlan nyitásával súlyos balesetet okozhatunk (Fotó: Boston.gov)

A kocsiajtók váratlan nyitásával súlyos balesetet okozhatunk (Fotó: Boston.gov)

A vadonatúj Lexus NX-ben a világon elsőként megjelent biztonságos kiszállást segítő rendszer képes megelőzni a váratlan ajtónyitásokból származó baleseteket, amelyek a kerékpárosokat is nagyban érintik. A rendszer a holttérfigyelőt és az új e-Latch elektromos ajtónyitó rendszert kombinálja és a Lexus várakozásai szerint a forradalmi technológia képes megelőzni a veszélyes ajtónyitásokból származó balesetek 95 százalékát.

A biztonságos kiszállást segítő rendszer egy olyan funkció, amelynek célja a kerékpárosok sávjába veszélyesen kinyitott ajtókból adódó balesetek megakadályozása. Az ajtónyitásos balesetek valós veszélyt jelentenek, hiszen az autók gyakran parkolnak olyan helyen, ahol a vezető vagy az utasok éppen a hátulról közelítő kerékpárosok előtt nyitják ki a jármű ajtaját. A Lexus egy világelső technológiával segített megoldani a problémát, amely megakadályozza, hogy balesetveszély esetén kinyissák az adott ajtót.

A rendszer egyesíti az új e-Latch elektromos ajtókioldó rendszert a jármű hátulján található holttérfigyelő érzékelőkkel. Ezek észlelik a kerékpárost vagy más úthasználót, és figyelmeztetik a vezetőt vagy az utasokat a külső tükrön lévő jelzéssel, valamint a műszeregységen felvillanó figyelmeztetésekkel, és letiltják az e-Latch működését.

A technológia az új Lexus NX közepes SUV modellben mutatkozott be, és a hamarosan érkező, tisztán elektromos Lexus RZ, valamint az ötödik generációs, teljesen megújult RX fedélzetén is helyet kap majd. A megújult Lexus NX sajtóbemutatóján ott volt testvérlapunk, a Bronson főszerkesztője, aki élménybeszámolót írt antwerpeni élményeiről.

A Lexus új autói érzékelik a kerékpárosok közeledését és letiltják az ajtónyitást (Fotó: YouTube/Lexus)
A Lexus új autói érzékelik a kerékpárosok közeledését és letiltják az ajtónyitást (Fotó: YouTube/Lexus)

A Lexus új autói érzékelik a kerékpárosok közeledését és letiltják az ajtónyitást
(Fotó: YouTube/Lexus)

A biztonságos kiszállást segítő rendszer csak az egyike azoknak a funkciónak, amelyeket a Lexus felvonultat autóiban a kerékpárosokat - és egyéb járműveket, illetve gyalogosokat - érintő balesetek megelőzése érdekében. A márka célja ezzel a fejlődéssel az, hogy nullára csökkentse a balesetek, sérülések és halálesetek számát az utakon. A Lexus Safety System + csomag - amely minden új Lexus modell alapfelszereltségének része - például magában foglalja az ütközést megelőző biztonsági rendszert is, amely nappali fényviszonyok között képes felismerni a kerékpárosokat, és megakadályozni egy esetleges ütközést. Az új kereszteződés asszisztens is felismeri a kerékpárosokat, és jelzi, ha kanyarodás közben keresztezné az autó útját egy biciklis.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)